Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 23

Lietuvos vėliavnešiai prieš atidarymą neslepia jaudulio: „Drugeliai skraido pilve“

Penktadienio popietę Lietuvos ir viso pasaulį dėmesį prikaustys Tokijo olimpinių žaidynių atidarymo ceremonija. Ji bus kitokia – be įprasto šalių parado ir įprastos gausybės sportininkų, bet kitas atributas – šalių vėliavnešiai – išliko, nors ir pakitęs. Su kokiomis nuotaikomis garbingą pareigą pasitinka Lietuvos vėliavnešiai ir kokias sporto garsenybes su savo šalių vėliavomis išvysime Tokijo olimpiniame stadione?
Giedrius Titenis ir Sandra Jablonskytė
Giedrius Titenis ir Sandra Jablonskytė / 15min ir judo.lt nuotr.

COVID-19 pandemija pakoregavo ne tik sportinę, bet ir pramoginę olimpinių žaidynių pusę.

Japonijai paskelbus ekstremaliąją padėtį ir kasdien skaičiuojant po kelis tūkstančius naujų koronaviruso atvejų, atidarymo ceremoniją nuspręsta vykdyti ne tik be žiūrovų, bet ir su ypač apribotu sportininkų skaičiumi.

Įprastai olimpinio stadiono takais žygiuodavo dešimtys tūkstančių savo šalių spalvomis pasipuošusių atletų ir delegacijų narių, o šįkart šimtai milijonų žiūrovų visame pasaulyje išvys keliskart mažesnes šalių atstovų grupeles.

Tarp jų bus ir Sandra Jablonskytė bei Giedrius Titenis – Lietuvos vėliavnešiai, tapsiantys pirmaisiais, kurie šalies simbolį neš dviese.

Tai – viena iš šių žaidynių naujovių. Atsisakius šalių parado, žaidynių organizatoriai nusprendė vėliavos nešimą patikėti nebe vienam sportininkui, kaip anksčiau, o sportininkų poroms – vyrui ir moteriai. Po vieną atletai žygiuos nebent tuo atveju, jei atitinkamos šalies delegacijoje nėra abiejų lyčių olimpiečių.

Taip olimpinių žaidynių atidaryme galės dalyvauti daugiau atletų, o kartu tai ir duoklė lyčių lygybės politikai, už kurią kovoja Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC).

„Apie tai, kad nešiu vėliavą, sužinojau sulaukęs skambučio Hiracukoje, – 15min pasakojo plaukikas Giedrius Titenis. – Labai apsidžiaugiau. Dalyvauju jau ketvirtoje olimpiadoje, bet dar niekada nebuvau atidaryme. Norėjau jame dalyvauti, o dabar dar pasakė, kad galėsiu nešti vėliavą, tai labai apsidžiaugiau.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Giedrius Titenis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Giedrius Titenis

32-ąjį gimtadienį prieš kelias dienas paminėjęs plaukikas jau varžėsi Pekine, Londone ir Rio de Žaneire, bet iki šiol niekada nėjo su savo šalies delegacija atidarymo ceremonijoje.

Tai lemdavo nepalankus plaukiko tvarkaraštis – visus tris kartus jam teko startuoti jau kitos dienos rytą. Šį kartą žaidynių organizatoriai padarė G.Titeniui paslaugą ir pirmąjį jo startą suplanavo šeštadienio vakarą Japonijos laiku, tad lietuvis penktadienio vakarą galės paskirti ne kaupimuisi prieš startą, o vizitui olimpiniame stadione.

„Yra galimybė ir dalyvauti, ir vėliavą nešti. Didelė garbė, jaudinuosi, kad nepadaryčiau ko nors ne taip“, – juokėsi patyręs plaukikas.

Jaudinuosi, kad nepadaryčiau ko nors ne taip.

G.Titeniui bus drąsiau dėl to, jog kompaniją jam palaikys dziudo kovotoja Sandra Jablonskytė.

Pirmą kartą į olimpines žaidynes išvykusi 29-erių sportininkė apie galimybę nešti šalies vėliavą taip pat sužinojo jau būdama Japonijoje. Dziudo kovotoja mano, kad tokią privilegiją ji gavo dėl palankaus savo tvarkaraščio – pirmoji S.Jablonskytės kova vyks tik po savaitės.

„Sužinojau atvykusi į Hiracuką, aklimatizacijos stovyklą. Pasikvietė mane ir pranešė, kad turėsime rimtą pokalbį. Galvojau, „kas čia bus?“ Bet mano varžybos prasidės tik liepos 30-ą dieną, tai tikriausiai šią atsakomybę gavau labiausiai dėl to, nes dar turėsiu laiko pailsėti. Manau, kad ilgai mus kankins, grįšime naktį, treniruotė kitą dieną nebus tokia kokybiška kaip visada. Tikrai nemaniau, kad man teks nešti vėliavą, maniau, kad neš kažkas iš irkluotojų, bet taip sukrito varžybos, išėjo, kad aš gavau šią garbę“, – 15min sakė sportininkė.

judo.lt nuotr./Sandra Jablonskytė
judo.lt nuotr./Sandra Jablonskytė

Ant tatamio drąsiai kovojanti lietuvė neslepia, kad baimės ir jaudulio prieš atidarymo ceremoniją ir ypatingą momentą jai netrūksta. Tiesa, S.Jablonskytė pripažįsta, kad po žinios apie būsimą partnerį G.Titenį jai pasidarė ramiau.

„Iš tikrųjų bus žymiai drąsiau. Labai apsidžiaugiau, kai sužinojau, kad nešiu ne viena, o dviese. Bet vis tiek drugeliai skraido pilve. Niekada netekę tokio dalyko daryti, tad emocijos tokios įdomios – ir baimė, kad nesuklysčiau ir kažko ne taip nepadaryčiau, ir jaudulys. Įdomu, kaip bus po to, kai pasibaigs atidarymas, ką tada jausiu“, – svarstė olimpietė.

Labai apsidžiaugiau, kai sužinojau, kad nešiu ne viena, o dviese. Bet vis tiek drugeliai skraido pilve.

Tiesa, nors laikrodis jau skaičiuoja paskutines valandas prieš olimpinių žaidynių atidarymą, nei G.Titenis, nei S.Jablonskytė dar tiksliai nežino, kaip atrodys visa vėliavos nešimo procedūra.

„Dar kol kas nieko nežinome, viską sužinosime atvykę į stadioną. Esame susitarę tik aprangą ir kelintą valandą išvyksime iš čia (olimpinio kaimelio – aut.past.). Daugiau jokios informacijos neturime“, – atskleidė S.Jablonskytė.

Drąsiau Lietuvos sportininkams bus ir dėl to, jog nepaisant atšaukto šalių parado, žaidynių atidarymo ceremonijoje jie turės šiokį tokį užnugarį.

G.Titenis atskleidė, kad už vėliavnešių olimpiniame stadione eis plaukikai ir jų treneriai, o S.Jablonskytė džiaugėsi, kad ant olimpinio tako žengs ir jos trenerė Danguolė Novikovienė.

judo.lt nuotr./Sandra Jablonskytė
judo.lt nuotr./Sandra Jablonskytė

„Turėtų mano trenerė žygiuoti, nes vėliavnešių treneriams bus galimybė eiti kartu kaip oficialiems asmenims. Labai džiaugiuosi, nes tai jos pirmosios olimpinės žaidynės. Džiugu, kad ir jai pavyks būti kartu su manimi“, – sakė dziudo kovotoja.

Kas Lietuvos vėliavą nešė anksčiau?

Giedrius Titenis nebus pirmas Lietuvos plaukikas, nešęs vėliavą per olimpinių žaidynių atidarymą, priešingai nei dziudo kovotoja Sandra Jablonskytė.

Seulo olimpinių žaidynių vicečempionas Raimondas Mažuolis yra vienintelis lietuvis, vėliavą per atidarymo ceremoniją nešęs net dukart – 1992 m. Barselonoje ir 1996 m. Atlantoje.

Vėliau iš plaukiko estafetę perėmė disko metikai ir krepšininkai: 2000 m. Sidnėjuje vėliavą nešė olimpinis čempionas Romas Ubartas, 2004 m. Atėnuose ir 2008 m. Pekine šalies simbolį rankose laikė olimpiniai prizininkai Saulius Štombergas ir Šarūnas Jasikevičius, o 2012 m. Londono žaidynių atidarymo ceremonijoje malonią pareigą atliko dukart olimpinis čempionas Virgilijus Alekna.

„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius Pekino olimpinėse žaidynėse
„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius Pekino olimpinėse žaidynėse

Prieš ketverius metus pirmą kartą Lietuvos vėliava buvo patikėta sportininkei – Rio de Žaneire jį plevėsavo buriuotojos ir Pekino žaidynių vicečempionės Gintarės Volungevičiūtės-Scheidt rankose.

„Scanpix“ nuotr./Gintarė Volungevičiūtė-Scheidt Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse
„Scanpix“ nuotr./Gintarė Volungevičiūtė-Scheidt Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse

Šie metai bus pirmieji, kai šalies vėliavą neš du sportininkai, taip pat ir pirmieji, kai ją savo rankose laikys iki tol olimpinių medalių neiškovoję lietuviai.

Lietuvos vėliavnešiai olimpinėse žaidynėse

  • 1992 m. (Barselona) – Raimondas Mažuolis (plaukimas)
  • 1996 m. (Atlanta) – Raimondas Mažuolis (plaukimas)
  • 2000 m. (Sidnėjus) – Romas Ubartas (lengvoji atletika)
  • 2004 m. (Atėnai) – Saulius Štombergas (krepšinis)
  • 2008 m. (Pekinas) – Šarūnas Jasikevičius (krepšinis)
  • 2012 m. (Londonas) – Virgilijus Alekna (lengvoji atletika)
  • 2016 m. (Rio de Žaneiras) – Gintarė Volungevičiūtė-Scheidt (buriavimas)
  • 2020 m. (Tokijas) – Sandra Jablonskytė (dziudo) ir Giedrius Titenis (plaukimas)

„Plaukti ir atstovauti Lietuvai man didžiausia atsakomybė, laimėti medalį yra didelė garbė, didesnė negu vėliavos nešimas. Bet vėliavos nešimas labai netoli to“, – apie būsimą ceremoniją ir pareigą joje 15min sakė G.Titenis, o jam pritarė ir būsimoji kolegė S.Jablonskytė.

„Manau, kad taip, – paklausta, ar tai bus vienas svarbiausių jos sportinės karjeros momentų, sakė olimpietė. - Tai ir atsakomybė, ir garbė, labai daug kas susideda į tą, atrodytų, paprastą dalyką vėliavos nešimą. Dabar dar sunku pasakyti, nes yra ir baimės, ir džiaugsmo – dvejopi jausmai.“

Daugiausia vėliavnešių – tarp plaukikų ir lengvaatlečių

G.Titenis ir S.Jablonskytė Tokijo olimpinio stadiono takais dalinsis net su 30-ties sporto šakų atletais iš kitų šalių.

Daugiausia – net 30 – vėliavnešių atstovaus plaukimui, o savo šalių simbolius neš ir šio sporto įžymybės – šešiskart olimpinis prizininkas vengras Laszlo Csehas bei olimpinis čempionas iš Pietų Afrikos Respublikos Chadas Le Closas.

„Scanpix“ nuotr./Laszlo Csehas
„Scanpix“ nuotr./Laszlo Csehas

Ypač daug atletų atstovaus ir lengvajai atletikai – jų tarp vėliavnešių bus 26. Kroatijos vėliavą neš dukart olimpinė čempionė disko metikė Sandra Perkovič, Belgijos – septynkovės olimpinė čempionė Nafissatou Thiam, o Kazachstano – per karjerą visų prabų olimpinius medalius jau iškovojusi trišuolininkė Olga Rypakova.

Bent po 10 sportininkų vėliavų nešimo procese turės ir šaudymas (17), dziudo (15), boksas (15) ir buriavimas (10).

Pažįstamų veidų atidarymo ceremonijoje turėtų išvysti ir krepšinio gerbėjai.

Australijos vėliavą neš šios šalies rinktinės lyderis Patty Millsas, JAV simbolį plazdens šios šalies moterų krepšinio žvaigždė Sue Bird, Serbijos vėliavą savo rankose laikys dukart Europos čempionė Sonja Vašič, pirmą kartą olimpinėse žaidynėse žaisiančios Čekijos rinktinės lyderis Tomašas Satoransky neš savo šalies vėliavą, olimpinių žaidynių šeimininkės Japonijos simbolį tvirtai savo rankose laikys jaunoji japonų NBA žvaigždė Rui Hachimura.

„Scanpix“ nuotr./Patty Millsas
„Scanpix“ nuotr./Patty Millsas

Iš viso olimpinių žaidynių atidaryme savo šalių vėliavas neš devyni krepšininkai, iš kurių du – naujos olimpinės sporto šakos 3x3 krepšinio atstovai.

Žymių vėliavų nešikų bus ir tarp tenisininkų – Latvijos simbolį rankose Tokijo olimpiniame stadione laikys Jelena Ostapenko, o Čekijos vėliavą neš teniso žvaigždė Petra Kvitova.

„Scanpix“ nuotr./Petra Kvitova
„Scanpix“ nuotr./Petra Kvitova

Įdomu tai, kad kai kurios šalys savo vėliavas patikėjo naujų olimpinių sporto šakų atstovams. Dvi vėliavas neš jau minėti 3x3 krepšininkai, keturias – banglentininkai, vieną – riedlentininkas.

Olimpinių žaidynių vėliavnešiai pagal sporto šakas

  • Plaukimas – 30;
  • Lengvoji atletika – 26;
  • Šaudymas – 17;
  • Dziudo ir boksas – 15;
  • Buriavimas – 10;
  • Krepšinis – 9;
  • Irklavimas – 8;
  • Fechtavimas, sunkioji atletika ir badmintonas – 6;
  • Imtynės ir regbis – 5;
  • Gimnastika, tenisas, stalo tenisas, banglenčių sportas ir tekvondo – 4;
  • Žolės riedulys, dviračių sportas, baidarių ir kanojų irklavimas – 3;
  • Vandensvydis, šaudymas iš lanko, golfas, šuoliai į vandenį, jojimas – 2;
  • Beisbolas, rankinis, riedlenčių sportas, karatė – 1.

Olimpinių žaidynių atidarymas prasidės 14 val. Lietuvos laiku. Svarbiausias naujienas apie Tokijo olimpines žaidynes ir atidarymo ceremoniją rasite specialiame 15min polapyje „LIETUVA TOKIJUJE“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius