Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 29

Liudytojo nauji teiginiai duria Rusijai giliai – slėpė net Beno Johnsono mėginį

Buvęs Maskvos antidopingo laboratorijos vadovas Grigorijus Rodčenkovas, pastaraisiais metais besislapstęs JAV, šią savaitę pristato knygą „Rodčenkovo aferos“ apie Rusijos sporto ydas.
Dabar slaptu liudytoju esantis G.Rodčenkovas pats tyrė B.Johnsono mėginį ir nuslėpė, kad ten būta dopingo.
Dabar slaptu liudytoju esantis G.Rodčenkovas pats tyrė B.Johnsono mėginį ir nuslėpė, kad ten būta dopingo. / „Scanpix“ nuotr.

Prieš penkerius metus G.Rodčenkovas išskrido į JAV su atminties kortele, kurioje buvo šimtai dopingą vartojusių sportininkų vardai ir pavardės, Rusijos saugumo tarnybų organizuoti sukčiavimo metodai, įrodymai, kad dopingą laimino aukščiausia Rusijos valdžia.

Nuo tada jis tapo liudytoju Tarptautinei Antidopingo agentūrai ir įslaptinta asmenybe, besisaugojančia nuo savo tėvynės pareigūnų keršto.

Jo teiginius yra patvirtinę atletai, viena jų lengvaatletė Julija Stepanova, 2014 metais pareiškusi, kad dėl sukčiavimo dopingu jos sporte nebuvo baudžiama, o Kremliaus diriguojami pareigūnai slapstė draudžiamų medžiagų vartojimą.

„Scanpix“/AP nuotr./Julija Stepanova
„Scanpix“/AP nuotr./Julija Stepanova

Daug metų dėl tokios priedangos buvo atsakingas chemikas G.Rodčenkovas, dabar siūlantis diskvalifikuoti rusų sportininkus iš didžiausių varžybų, nes Vladimiro Putino valdoma šalis savo nuodėmių nepripažįsta, o iš klaidų nepasimoko.

Nauja G.Rodčenkovo knyga turėtų pasirodyti netrukus prekyboje Didžiojoje Britanijoje. Šią savaitę su po kauke pasislėpusiu liudytoju vyko BBC pokalbis, o „Daily Mail“ pateikė atkarpas iš knygos.

Buvo sunku surasti švarių mėginių

G.Rodčenkovas pasakoja, kad prieš tapdamas chemiku pats buvo perspektyvus bėgikas, laimėjęs varžybų su anabolinių steroidų, injekcijų ir piliulių pagalba.

2005 metais jis pradėjo dirbti Maskvos antidopingo laboratorijoje, kurios svarbiausia misija buvo ne gaudyti sukčiaujančius atletus, bet juos dangstyti.

„Penkias olimpines žaidynes nė vienas rusas nebuvo pagautas dėl dopingo“, – pabrėžė jis.

G.Rodčenkovas tvirtino, kad mėginiai buvo sukeičiami. „Skamba beprotiškai, bet per treniruočių stovyklas buvo sunku surasti švarių mėginių“, – sakė buvęs laboratorijos vadovas.

Ypatingas Rusijos dėmesys teko Sočio olimpinėms žaidynėms 2014 metais, kurioms šalies valdžia kėlė aukščiausius reikalavimus.

„Tai buvo visų bendras reikalas: sporto ministerijos, KGB, o viskas pagal nuostatą „medaliai yra aukščiau moralės“ buvo prižiūrima akylos dziudo mėgėjo Vladimiro Putino akies“, – rašoma G.Rodčenkovo knygoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

Slaptosios saugumo tarnybos agentai pasirūpindavo, kad Rusijos atletų mėginiai būtų sukeisti laboratorijoje per skylę sienoje.

G.Rodčenkovas atskleidė, kad ir garsusis Kanados sprinteris Benas Johnsonas vartojo stanozololą 1986 metais – dar dviem metais anksčiau nei buvo pagautas per Seulo olimpines žaidynes, kur laimėjo 100 m bėgimo rungtį, bet buvo diskvalifikuotas.

G.Rodčenkovo teigimu, B.Johnsonas vartojo dopingą ir per Gerosios Valios žaidynes, kurias Tedas Turneris organizavo Maskvoje. Ten net 14 teigiamų dopingų testų buvo neviešinti, o kanadietis aplenkė JAV žvaigždę Carlą Lewisą.

„Aš tyriau tą mėginį. Bet rezultatas niekada nebuvo praneštas“, – sakė G.Rodčenkovas.

„Scanpix“/AP nuotr./Benas Johnsonas laimėjo 100 metrų bėgimo finalą 1988 metų olimpinėse žaidynėse, bet po trijų dienų neteko aukso medalio dėl dopingo.
„Scanpix“/AP nuotr./Benas Johnsonas laimėjo 100 metrų bėgimo finalą 1988 metų olimpinėse žaidynėse, bet po trijų dienų neteko aukso medalio dėl dopingo.

Anot jo, Rusija buvo įkūrusi alternatyvias laboratorijas per olimpines žaidynes.

Tai buvo namelis Kalgaryje, laivas Seule. Tačiau Rusijos laivui neleido priplaukti prie Los Andželo krantų 1984 metais. G.Rodčenkovo teigimu, dėl šios priežasties Rusiją valdę komunistai ir nusprendė boikotuoti olimpines žaidynes.

Komentuodamas BBC G.Rodčenkovas teigė, jog Rusija yra nusipelniusi visiškos diskvalifikacijos Tokijo olimpinėse žaidynėse, kurios buvo perkeltos iš šių metų į 2021 dėl COVID-19 pandemijos.

„Tai turėtų būti absoliutus draudimas be jokių pasiteisinimų ar išimčių, – sakė 61 metų rusas. – Tie patys darbuotojai, keitę mėginius Sočyje, jie klastoja dokumentus ir toliau. Tai neapsakoma apgaulė. Ji rodo, kad šalis nepasimokė visiškai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius