Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 09

Liūtai, fortepijonas ir masažas – susipažinkite su tituluočiausia šalies sporto komanda

Lietuvos golbolo rinktinė antradienį pergale pradėjo Vokietijoje vykstantį Europos golbolo (aklųjų riedulio) čempionatą, kuriame Valdo Gecevičiaus treniruojama komanda turi ambicingą tikslą – apginti prieš dvejus metus Suomijoje iškovotą žemyno čempionų titulą. 15min kviečia susipažinti su Lietuvos komanda iš arčiau.
Lietuvos golbolo rinktinės spaudos konferencija
Lietuvos golbolo rinktinės spaudos konferencija / 15min nuotr.
Temos: 1 Golbolas

Pirmajame Europos čempionato mače Rostoke Lietuvos komanda 17:7 įveikė Graikiją ir startu turnyre patvirtino savo čempioniškas ambicijas.

Keturis kartus Europos pirmenybių čempionais tapę lietuviai jau yra parvežę į mūsų šalį daugiau trofėjų nei krepšininkai.

Kur slypi Lietuvos komandos stiprybė? Prieš išvykdami į Europos čempionatą Lietuvos golbolo rinktinės vyrai sostinės prekybos centre duris atvėrusiame sporto bare ir restorane „O’Learys“ pabandė paaiškinti savo sėkmės receptą ir savo sporto šakos subtilybes.

Titulai. Lietuvos golbolo rinktinė yra laimėjusi Europos čempionato auksą keturis kartus – 2007, 2009, 2013 ir 2017 metais. Lietuviai yra tapę pasaulio čempionais 2006 ir 2010 metais, o 2016 metais Rio de Žaneire pirmą kartą tapo paralimpinių žaidynių nugalėtojais.

Rimanto Navicko/RGB pictures nuotr./Lietuva – paralimpinių žaidynių Brazilijoje čempionė.
Rimanto Navicko/RGB pictures nuotr./Lietuva – paralimpinių žaidynių Brazilijoje čempionė.

Pernai ir šiemet. 2018 metų planetos pirmenybėse Švedijoje lietuviai finišavo ketvirti, o šiemet per Valdo Gecevičiaus debiutą oficialiose varžybose JAV laimėjo olimpinį atrankos turnyrą ir užsitikrino teisę žaisti 2020 metų Tokijo paralimpinėse žaidynėse.

Pasirengimas. Prieš Europos pirmenybes Lietuvos rinktinės vyrai sutankino pratybų kiekį sostinės Naujamiesčio rajone esančioje salėje, netoli kurios gyvena dauguma komandos narių. „Įprastai treniruojamės kone kiekvieną darbo dieną, – sakė Justas Pažarauskas. – Prieš Europos čempionatą krūvis buvo didesnis, kai kurie net užleido savo pagrindinius darbus.“

Profesija. Kaip žinia, golbolo vyrai turi kitus darbus. Populiariausia profesija tarp rinktinės narių yra masažuotojo. Nerijus Montvydas ir Artūras Jonikaitis dirba masažuotojais.

Patirtis. „Kaip ir visi, atradome golbolą silpnaregių mokykloje. Kai kurie mūsų, kaip Marius Zibolis, golbolą žaidžia jau 30 metų, kiti – 14–15 metų“, – skaičiavo Artūras Jonikaitis.

Treneris. Nuo šių metų rinktinę treniruoja Valdas Gecevičius, atėjęs į golbolą iš krepšinio. Eurolygos čempiono Martyno Gecevičiaus tėtis anksčiau dirbo Lietuvos krepšinio federacijoje ir treniravo Vilniaus „Kibirkšties“ krepšininkes.

15min nuotr./Lietuvos golbolo rinktinės treneris Valdas Gecevičius.
15min nuotr./Lietuvos golbolo rinktinės treneris Valdas Gecevičius.

„Kai sulaukiau pasiūlymo, buvo kone šokas, – prisiminė V.Gecevičius. – Pats visada kritikuodavau Lietuvos ministrus, kurie keičia sritis, bet šįkart taip nutiko pačiam. Tai buvo man nežinoma sporto šaka, apie kurios pasiekimus žinojau, bet net taisyklių gerai neišmaniau. Tai buvo iššūkis, bet buvau nuramintas, kad ir mano pirmtakai pradėjo be patirties, nes golbolo trenerių niekas ir neruošia. Žaidėjams iškart pasakiau: Esu iš gatvės, padėsiu jums, jei jūs padėsite man.

Tada pradėjau žiūrėti vaizdo įrašus, perskaičiau daug literatūros, dabar golbolas man labai patinka. Jei reikėtų rinktis, stebėti krepšinio ar golbolo rungtynių finalą, pasirinkčiau golbolą.“

Santykiai. „Po treniruočių įprastai skubame namo, bet visi kartu susirenkame švęsti pergalių. Anksčiau ir vieni kitų gimtadienius minėdavome drauge, reikėtų atgaivinti šią tradiciją“, – sakė Mantas Panovas.

Muzika. Vienas golbolo rinktinės narių – Justas Pažarauskas laisvalaikiu skambina fortepijonu.

15min nuotr./Lietuvos golbolo rinktinės žaidėjas Justas Pažarauskas
15min nuotr./Lietuvos golbolo rinktinės žaidėjas Justas Pažarauskas

Įgūdžiai. Ko reikia geram golbolo žaidėjui? „Svarbiausia, – atsidavimas, – įsitikinęs Nerijus Montvydas. – Aišku, žaidimo technika ir įgūdžiai taip pat svarbūs.“

Padėjėja. Lietuvos komandą į čempionatus lydi Sandra Šalčiūtė, padedanti vyrams rasti reikiamus kelius ir pasirengti rungtynėms. „Iki šiol jiems nesu to sakiusi, bet komanda įkvepia mane, – sakė S.Šalčiūtė. – Jie yra labai stiprūs psichologiškai, tuo mane žavi labiausiai.“

Posakis. „Čia tai žiauriai“, – tai S.Šalčiūtės mėgstamiausias posakis per Lietuvos komandos rungtynes, naudojamas ir sėkmingo, ir nesėkmingo žaidimo atvejais.

Europos čempionatas. Rostoke Europos pirmenybėse žaidžia 10 komandų, pirmajame etape po penkias padalytos į dvi grupes. Grupės rungtynės vyks trečiadienį ir ketvirtadienį, ketvirtfinalis – penktadienį, pusfinalis – šeštadienį, finalas ir mačas dėl trečios vietos – sekmadienį.

Grupė. Lietuva A grupės varžybas pradėjo pergale prieš graikus, o toliau laukia mačai su Švedija, Turkija ir Ukraina. B grupėje favoritais laikomi suomiai.

Transliacijos. Lietuvos rinktinės golbolo rungtynes Europos čempionate galima žiūrėti „O’Learys“ sporto bare.

Tikslas. „Dabar esame visiškai susitelkę į Europos pirmenybes, svarbu pabandyti apginti titulą, – sakė Mantas Brazauskis. – Tokijo žaidynės palauks. Apie jas galvosime po Europos čempionato.“

Pabandymas. Golbolą išbandyti galite ir jūs. Lietuvos golbolo rinktinė kartais rengia parodomąsias pratybas, o artimiausios vyks šį mėnesį – spalio 19 dieną vidurdienį Vilniuje. Komandai tereikia 3–4 žmonių, užsiregistruoti galima interneto puslapyje golbolas.lt

Kamuolys. Kamuolio skersmuo yra 25 cm. Golbolo žaidėjai jį sugeba paleisti net 60 km per val. greičiu.

15min nuotr./Lietuvos golbolo rinktinės spaudos konferencija
15min nuotr./Lietuvos golbolo rinktinės spaudos konferencija

Aikštė. Golbolas žaidžiame salėje, kurios ilgis 18 metrų, plotis – 9 metrai. Aikštė yra pažymėta specialiomis iškiliomis linijomis, pagal kurias žaidėjai gali orientuotis aikštėje. Rungtynių metu joje būna po tris žaidėjus. Iš viso komandą sudaro šeši žaidėjai – trys aikštės ir trys atsarginiai.

Rimanto Navicko/RGB pictures nuotr./Lietuva – JAV
Rimanto Navicko/RGB pictures nuotr./Lietuva – JAV

Akiniai. Visi žaidėjai, nepaisant regėjimo lygio dėvi nepermatomus akinius. Prieš varžybas sportininkų regėjimą patikrina teisėjai. Praėjusiame pasaulio čempionate Mantui Brazauskiui nebuvo suteiktas leidimas žaisti, nors įprastame gyvenime jis naudojasi lazdele žingsniuodamas gatve, o kažką įžiūrėti gali tik labai susikaupęs. Žaidėjui buvo atlikti genetiniai tyrimai, šįkart Europos čempionate jam leista rungtyniauti.

Liūtai. Lietuvos rinktinė turi savo šūkį, kuriuo žengia į rungtynes. „Vienas, du, trys – liūtai, trys, keturi – Lietuva!“ – sušunka komanda, eidama į aikštę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius