-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 09

Mažiausią olimpiečių skaičių įvertinusi ministrė kviesis prie stalo sporto atstovus

Tokijo olimpinėse žaidynėse Lietuva turės mažiausią sportininkų skaičių nuo Nepriklausomybės atkūrimo, o tai neramina ir politikus. Švietimo, mokslo ir sporto (ŠMSM) ministrė Jurgita Šiugždinienė kviečia aukšto meistriškumo sporto organizacijų atstovus prie bendro stalo, kur stengsis ieškoti reikalingų sprendimų sporto situacijai taisyti.
Jurgita Šiugždinienė
Jurgita Šiugždinienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Į Tokiją šiemet vyks vos 37 atletai, kai 2016-aisiais Rio de Žaneire buvo 67 sportininkai iš Lietuvos, o 2008 metais Pekine – net 71.

„Tai rodo, kad sportas išgyvena ne pačius lengviausius laikus“, – savo įraše teigia ŠMSM ministrė.

Ji pabrėžia, kad Seimui jau yra pateiktas Sporto įstatymo pakeitimo projektas, kuris kol kas įstrigęs „kažkur užkulisiuose“ ir, ministrės teigimu, turėtų būti priimtas rudenį. J.Šiugždinienė išskyrė, kokius pokyčius planuojama atlikti.

„Pagrindiniai planuojami pokyčiai yra šie:

– Padidintas finansavimas aukšto meistriškumo sportui. Jam skiriamas biudžetas buvo likęs 2016 metų lygyje. Dvigubai padidėtų finansavimas aukšto meistriškumo sportui – nuo 7 iki 14 mln. Eur.

– Didinamos valstybės stipendijos sportininkams. Išplečiamas stipendijas gaunančiųjų ratas – jas skirtume jaunimui už 4–6 vietas Europos jaunimo čempionate, 2–3 vietas pasaulio ir Europos jaunimo neįgaliųjų čempionatų. Sulyginti olimpinėse, paralimpinėse ir kurčiųjų žaidynėse už 1–6 vietas skiriamų stipendijų dydžiai.

– Sustiprinti skaidrumo reikalavimai sporto federacijų veiklai (reikalavimas atlikti finansinių ataskaitų auditą; apibrėžti valdymo organų narių kadencijų skaičių; formuoti nacionalinę rinktinę pagal paskelbtus kriterijus ir sudaryti sporto veiklos sutartis su sportininkais, kurie rengiami pagal aukšto meistriškumo sporto programas ar gauna valstybės stipendiją).

– Rengiamas sporto registras, kuris reikalingas siekiant užtikrinti nuoseklią šalies sporto stebėseną bei priimamų sprendimų skaidrumą.

Deja, visi šie pakeitimai laukia Seimo rudens sesijos. Tobulinti galima be pabaigos, tačiau sportininkų laikrodis tiksi be sustojimo. Neabejotinai, dar yra visas sąrašas darbų, kuriuos reikia atlikti.

Sportas yra, tai kuo mes didžiuojamės, dėl ko mes verkiame ir juokiamės, dėl ko skamba mūsų himnas ir kyla mūsų trispalvė pasaulio sporto arenose.

Pabandom iš naujo!“ – rašo ministrė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius