Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Milijoninės paramos sulaukę paralimpiečiai: „Sieksime daugiau“

Paryžiaus paralimpinių žaidynių laukiantis Lietuvos paralimpinis komitetas sulaukė solidžios paramos.

Telekomunikacijų bendrovė „Bitė“ ir televizija TV3 įsipareigojo per kitus ketverius metus paralimpiečiams skirti milijoną eurų.

„Labai svarbi ir reikalinga parama“, – džiaugėsi šalies paralimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius.

„Sieksime daugiau. Įtraukti daugiau jaunimo, laimėti daugiau medalių, daugiau kalbėti apie paralimpinį sportą“, – pridūrė 41-erių buvęs paralengvaatletis, Rio de Žaneiro čempionas ir vicečempionas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mindaugas Bilius
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mindaugas Bilius

Nuo 2017-ųjų šalies paralimpiniam komitetui vadovaujantis M.Bilius džiaugėsi, kad finansavimas sportininkams su negalia didėja, bet liūdėjo dėl apverktinų sportuojančio jaunimo skaičių.

„Apskritai viso neįgaliųjų sporto – tiek paralimpio, tiek kurčiųjų ir tiek spec. olimpinio – finansavimas tikrai nėra blogas. Aišku, dėl skirstymo – kiti reikalai, – dėstė M.Bilius. – Tačiau pati prasčiausia situacija yra su jaunimu. Iš dešimtiems negalią turinčių vaikų kūno kultūros pamokose sportuoja vos du. Norisi, kad šis skaičius būtų didesnis.“

Dar mažesnė kol kas ir Lietuvos paralimpinė rinktinė. Vienintelė kelialapį į Paryžių turi Raimeda Bučinskytė, pernai tapusi Europos vicečempione šaudymo pneumatiniu pistoletu iš 10 m atstumo.

„Nesakyčiau, kad man tai kelia malonumą. Priešingai, jaučiu didelę atsakomybę. Nenoriu kalbėti apie tikslus, aš koncentruojuosi į darbą, kad žinočiau, jog padariau viską, ką galėjau“, – teigė R.Bučinskytė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Raimeda Bučinskytė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Raimeda Bučinskytė

„Jeigu aš dabar užsidėsiu sau tą aukso medalį ir sėdėsiu kaip princesė, nuo to tikrai nieko negausiu. Tikrai neeikvoju tam savo energijos, nepradedu sekti, kaip sekasi mano varžovėms. Mano rezultatas dėl to tikrai nepagerės. Žinau, ką turiu daryti. Daug ir sunkiai dirbti, užsidaryti ir šaudyti. Kaip ir pernai, kai prieš Europos čempionatą, kai atidaviau viską, net ir gimtadienį praleidau šaudykloje“, – pridūrė geriausia 2023-iųjų Lietuvos parasportininkė.

„Labai laukiu ir tikiuosi, kada prie manęs prisijungs daugiau vyksiančių į Paryžių. Labai palaikiau golbolo rinktinę, deja, nepavyko. Galimybių dar turės lengvaatlečiai, plaukikai“, – vylėsi R.Bučinskytė.

„Konkurencija labai auga. Pavyzdžiui, golbolo varžybose paralimpiadose anksčiau varžydavosi 10 rinktinių, o dabar – jau tik 8. Mūsų golbolininkai tapo Europos vicečempionais, bet į Paryžių, deja, nepateko“, – apgailestavo M.Bilius.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Lietuvos paralimpinės rinktinės pristatymas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Lietuvos paralimpinės rinktinės pristatymas

„Aš irgi dalyvavau varžybose žinodama, kad Europai yra skirtas vos vienas kelialapis. Atrodė – misija neįmanoma. Laimei, pavyko“, – pasidžiaugė šaulė R.Bučinskytė.

„Sunku prognozuoti, kokio dydžio bus ta mūsų paralimpinė rinktinė. Stengiuosi žiūrėti optimistiškai. Sakyčiau, turime 5–6 potencialius lengvaatlečius. Duok Dieve, 3–4 iš jų patektų. Dar turime ir kitų sporto šakų, kur yra po vieną kitą sportininką. Jeigu visiems maksimaliai pasisektų, sakyčiau, kad galėtume turėti ir apie 12 paralimpiečių, bet, žinote, sportas toks dalykas – ne visiems pavyksta“, – svarstė vienas tituluočiausių Lietuvos paraatletų Kęstutis Skučas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Raimeda Bučinskytė ir Kęstutis Skučas (priekyje)
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Raimeda Bučinskytė ir Kęstutis Skučas (priekyje)

„Aš ir pats, kaip sportininkas, dar nesudedu ginklų. Manau, esu vienas iš tų potencialių, galinčių iškovoti tą kelialapį“, – pridūrė 56-erių K.Skučas, prieš 20 metų tapęs paralimpiniu plaukimo vicečempionu, išbandęs ir vežimėlių krepšinį, o šiuo metu susikoncentravęs į lengvąją atletiką.

2021-ųjų Tokijo paralimpinėse žaidynėse Lietuvai atstovavo 11 mūsiškių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius