Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 06

Mindaugas Bilius: „Būtina esamas sporto bazes pritaikyti ir neįgaliesiems“

Rio de Žaneiro parolimpinių žaidynių prizininkas, auksą ir sidabrą į Lietuvą parvežęs lengvaatletis Mindaugas Bilius Lietuvos parolimpinio komiteto buvo išrinktas metų sportininku. M. Bilius tikino, kad įvertinimas yra labai malonus, tačiau svarbiausia, kad pasiekimai padėtų siekti tikslų. Sportininko teigimu, neįgaliųjų sporte yra problemų, kurias būtina spręsti. Pirmiausia – valdžia, antra – neįgaliesiems nepritaikytos sporto bazės.
Mindaugas Bilius Rio parolimpiadoje
Mindaugas Bilius Rio parolimpiadoje / Rimanto Navicko/RGB pictures nuotr.

Neįgaliajam supratingesnė valdžia

Parolimpinis čempionas Mindaugas Bilius neslėpė, kad parolimpinio komiteto įvertinimas nebuvo labai didelė staigmena. „Na, vis tiek, du medaliai – aukso ir sidabro, galvojau, kad yra tokia galimybė. Tačiau tai nereiškia, kad nemalonu. Visada smagu, kai pagerbia, kai pasveikina“, – emocijomis dalijosi sportininkas.

Lengvaatletis tikino labai besidžiaugiantis tuo, kad kuo toliau, tuo supratingesnė, draugiškesnė ir tolerantiškesnė neįgaliesiems yra visuomenė. Sportininkas atkreipė dėmesį, kad neįgaliųjų sportas sulaukia vis daugiau dėmesio ir iš žiniasklaidos, kas, jo teigimu, labai reikšminga. M.Bilius tikino, visiems, kas palaiko neįgaliųjų sportą, domisi, esantis labai dėkingas.

Lengvaatletis tikino labai besidžiaugiantis tuo, kad kuo toliau, tuo supratingesnė, draugiškesnė ir tolerantiškesnė neįgaliesiems yra visuomenė.

Vis dėlto ne viskas, pasak sportininko, taip gerai. Neįgaliųjų sportas, anot parolimpinio čempiono, turi bėdų. Apie jas M.Bilius užsiminė vos tik grįžęs iš Rio de Žaneiro, kai drąsiai kalbėjo besiviliantis, kad medaliai atneš teigiamų permainų neįgaliųjų sportui.

„Visuomenės įtikinėti, kad mes tokie kaip visi, kad mes irgi žmonės, jau seniai nereikia. Visa Lietuva pamatė, ką gali neįgalieji sportininkai, kokių laimėjimų jie iškovoja. Visuomenė, sakyčiau, tikrai yra šauni ir supratinga, ko nepasakyčiau apie neįgaliųjų sporto valdžią“, – mintimis dalijosi lengvaatletis.

„Aš savo nuomonę jau ne kartą esu pasakęs, tai mano ir daugelis neįgaliųjų sportininkų nuomonė. Neįgaliųjų sportui negali vadovauti žmonės, kuriems visiškai neįdomu neįgaliųjų sportas. Žmonės, kurie apie tai visiškai nieko nežino“, – kalbėjo M.Bilius.

mindaugas-bilius-rio-parolimpiadoje-laimejo-aukso-medali
Mindaugas Bilius

Konkrečių kandidatų, kas turėtų vesti neįgaliųjų sportą į priekį, sportininkas neįvardijo, tik pasidalino įžvalgomis, kokios savybės yra pačios svarbiausios. „Neįgaliųjų sportui – federacijoms, parolimpiniam komitetui turi vadovauti žmonės, kurie supranta neįgaliuosius. Žino, koks yra jų gyvenimas, kokia jų patirtis, kokių dalykų jų sportui reikia ir apskritai domėtis jų sportu. Galiausiai, valdžia turi kovoti, kad neįgalieji turėtų kuo geresnes sąlygas sportuoti, kad galėtų tinkamai ruoštis varžyboms“, – savo nuomonę dėstė sportininkas.

Ar dabartiniams parolimpinio komiteto vadovui, bent jau įdomus neįgaliųjų sportas, anot M.Biliaus – didelis klausimas. „Aš nebijau to pasakyti, nes tikrai noriu šitą dalyką pakeisti“, – ryžtingai kalbėjo Bilius.

Bazės yra, tik reikia pritaikyti

M.Bilius tikino turintis vienintelį tikslą – kad neįgaliam sportininkui būtų suteikiamos kuo geresnės sąlygos: „Vargu ar kiekvienas supranta, ką neįgalus žmogus turi patirti, kad pasiektų tą rezultatą. Pirmiausia, reikia skiepyti tą supratimą, tada atsiras ir kova už neįgalų sportininką, už jo galimybes.“

Vargu ar kiekvienas supranta, ką neįgalus žmogus turi patirti, kad pasiektų tą rezultatą.

„Be supratingų vadovų neįgaliųjų sportui dar reikėtų šiek tiek daugiau viešinimo ir geresnių sporto bazių. Turiu minty, esamos sporto bazės, kuriomis naudojasi sveiki sportininkai, mano manymu, yra geros, tačiau jos dažniausiai nepritaikytos neįgaliam sportininkui“, – dar vieną spręstiną problemą įvardijo parolimpinis čempionas,

M. Bilius tikino, kad šiuo metu jau ir pats galvoja, kokia galėtų ir turėtų būti neįgaliųjų sporto strategija. „Iš tikrųjų net nereikia kurti kažko labai naujo, tiesiog reikia pritaikyti esamas sąlygas ir sportininkams su negalia. Juk visi esame lygūs, ir jie nori užsiimti, sportuoti, siekti rezultatų“, – dėstė sportininkas.

Lengvaatletis tikino neabejojantis, kad užsispyrimu, bendromis jėgomis ir darbu teigiamų permainų pavyks pasiekti kaip ir gerų rezultatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius