TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 01 20

Mindaugas Dvylaitis – apie sunkiausią sportinį pratimą ir naują sporto šaką Lietuvoje

Jeigu pasiūlysite išbandyti naują aklųjų sporto šaką – Mindaugas Dvylaitis (25) iš Kauno ja pirmas susidomės. Ilgametis paralimpinės plaukimo rinktinės narys dabar jaukinasi Lietuvoje dar naują, o pasaulyje jau išpopuliarėjusį aklųjų lauko tenisą.
Mindaugas Dvylaitis
Mindaugas Dvylaitis

„Aklųjų lauko tenisas žaidžiamas įprastame teniso korte, tik aikštelė – mažesnė, 6x6 metro, jos kraštai išklijuoti apčiuopiama juosta, tinklas yra žemiau – apie 1,6 metro aukščio. Žaidžiama vienas prieš vieną iki dviejų setų pergalės. Taisyklės skiriasi tuo, kad lauko tenise reikia atmušti ore skrendantį kamuoliuką, o aklųjų lauko tenise kamuoliukas gali į žemę atsimušti tris kartus ir tik tada turi permušti per tinklą“, – taisyklių niuansus nurodo M.Dvylaitis.

Aklųjų lauko teniso kamuoliukas pagamintas paėmus įprastą stalo teniso kamuoliuką, į jį pridėjus barškančių šratų ir apvilkus minkšta medžiaga.

„Būtų patogiau, jei kamuoliukas būtų kietesnis, nes dėl minkštumo po smūgio į žemę jis lengvai keičia savo trajektoriją ore. Bet kamuoliuko minkštumas padeda išvengti traumų, jeigu atsitrenktų į galvą ar panašiai“, – pasakojo M.Dvylaitis.

Atitinka paralimpinių žaidynių reikalavimus

Sportininko manymu, aklųjų lauko tenisas yra perspektyvi sporto šaka ir, atsižvelgiant į jos paplitimą pasaulyje, artimiausiu metu bus įtraukta į paralimpines žaidynes. Vienas iš kriterijų, kad tai įvyktų – sporto šaką turi praktikuoti visuose gyvenamuose žemynuose. O aklųjų lauko tenisas šią sąlygą jau atitinka.

„Aklųjų lauko tenisas išpopuliarėjo žaibiškai ir jį jau žaidžia visas pasaulis, ypač japonai ir kinai, taip pat JAV ir Kanada yra „užsivedę“, daug investuoja“, – vardijo M.Dvylaitis.

Palyginimui, daug seniau egzistuojantis šoudaunas (aklųjų stalo tenisas) daugiausia praktikuojamas Europoje.

Aklųjų lauko tenisą į Lietuvą šią vasarą atvežė neregys sportininkas Karolis Verbliugevičius, šiuo metu besiruošiantis žiemos paralimpinėms žaidynėms. Kaune lauko teniso treniruotes lanko trys sportininkai su regėjimo negalia, plačiau šis sportas kol kas dar neišplito, bet M.Dvylaitis tikisi, kad netrukus taip atsitiks.

Mindaugas Dvylaitis
Mindaugas Dvylaitis

Sporto įgūdžiai pasitarnauja buityje

Jo požiūriu, aklųjų lauko tenisas – gana sudėtinga sporto šaka ir tai esą yra puiku, nes jos metu lavinama daug naujų įgūdžių.

„Lauko tenise jau daugiau dirbama su erdve, reikia bėgioti po kortą. Žaisdamas stalo tenisą judu po kvadratinį metrą, o lauko tenise – po 6 kv. m. Visgi, kadangi žaidžiu šoudauną, turiu išlavintą greitį, reakciją ir atstumo pojūtį, dėl to jau po poros lauko teniso treniruočių išmokau nustatyti kamuoliuką 6–8 kvadratinių metrų plote“, – greita pažanga džiaugiasi M.Dvylaitis.

Jis sako praktikuodamas kiekvieną sporto šaką vis pagalvojantis, kaip jos metu lavinami įgūdžiai nematančiam žmogui gali pasitarnauti ir buityje.

„Labai naudinga išlavinti įgūdį ir tiksliai išgirsti, kur yra kamuoliukas. Jeigu aš staigia reakcija sugebu pajausti, kur yra kamuoliukas, tai eidamas gatve galiu daug greičiau suprasti, kur yra stulpas ar kita kliūtis. Tai tikrai pasiteisino“, – juokiasi M.Dvylaitis ir tikisi, kad šia sporto šaka Lietuvoje susidomės žymiai daugiau neregių.

Aklųjų lauko tenisas
Aklųjų lauko tenisas

Ateities sporto šaka – aklųjų šaudymas

Jau 17 metų sportuojantis kaunietis sako, kad kiekviena nauja sporto šaka išplečia jo akiratį, papildo naujais įgūdžiais, padidina žinių bagažą, suteikia naujų emocijų.

„Prieš kurį laiką aktyviai domėjausi aklųjų šaudymu. Tai – irgi įspūdinga sporto šaka, kol kas paplitusi tik Europoje, jau vyksta Europos čempionatai, Lietuvoje dar nepraktikuojama dėl gana brangios įrangos. Aklųjų šaudyme yra trys padėtys – sėdint, klupint ir gulint, uždedamos specialios ausinės ir ultragarsiniu šautuvu pagal garsą šaudoma į taikinį“, – susidomėjęs pasakoja M.Dvylaitis.

Vyras pripažįsta, kad sporto organizacijos nenoriai investuoja į naujoves ir tikisi, kad aklųjų šaudymo treniruotes Lietuvoje bus galima pradėti padedant Sporto rėmimo fondui.

Šiuo metu (sausio 20 d., ketvirtadienį) aktyvus sportininkas M.Dvylaitis tikėjosi dalyvauti tarptautinėse šoudauno varžybose Suomijoje ir pagerinti savo tarptautinį reitingą, tačiau pateko po automobilio ratais ir mažiausiai 2 mėnesius gydysis galvos traumą, stuburo slankstelio bei dvigubą kojos lūžį.

Šoudaune – strategija ir azartas

Nacionalinę šoudauno asociaciją prieš porą metų įkūręs M.Dvylaitis yra aktyvus šio sporto propaguotojas, pakilęs į 9 vietą Europoje ir 17 vietą pasaulyje.

„Greitis, azartas ir emocijos yra tai, kas mane „veža“ šoudaune. Čia vidutiniškai išvystomas net 130 km/val. grietis, o aukščiausio rango rungtynėse jis būna dar didesnis – įspūdinga! Dar šoudaunas mane žavi tuo, kad čia rezultatus lemia ne tik fizinės galimybės, bet ir intelektinis lankstumas – gebėjimas mąstyti, prisitaikyti, strateguoti, kaip apgudrauti varžovą ar palaužti jį psichologiškai“, – sakė M.Dvylaitis.

Paralimpietis jau 17 metų „yra vandenyje“ – nuo 8-erių, kai neteko regėjimo ir pradėjo lankyti plaukimo treniruotes.

Mindaugas Dvylaitis
Mindaugas Dvylaitis

Daugiau kaip 10 metų jis buvo Lietuvos paralimpinės rinktinės narys, o visai neseniai priėmė sprendimą pasitraukti iš profesionalaus plaukimo.

„Pavargau ir nebematau, ką aš, kaip asmenybė, dar galėčiau pasisemti iš plaukimo. Matau, kad mano kūnas jau neprogresuoja plaukime, man vis sunkiau konkuruoti su varžovais. Kaip buvau atsidavęs šiam sportui, taip ir atėjo laikas gražiai su juo atsisveikinti“, – sakė M.Dvylaitis.

Mindaugas Dvylaitis
Mindaugas Dvylaitis

Kaip sportą paversti gyvenimo būdu

Jaunas vyras džiaugiasi, kad sportas jį lydi nuo pat mažens ir skatino jį augti, formavo asmenybę.

„Mano vaikystėje patirta trauma, dėl genetinės ligos išsivysčiusi neregystė išugdė užsispyrimą siekti kažko daugiau. O viena iš tų sričių visada buvo sportas. Norėjau įrodyti sau ir kitiems, kad aš galiu padaryti daugiau. Sportuodamas juk nekovoji su treneriu, draugais, vandeniu ar teniso kamuoliuku. Tai – kasdienė kova su savimi, troškimas kasdien tapti šiek tiek geresniu. Sportas yra amžina kova, amžina kelionė ir tikslo siekimas“, – savo 17 metų sportavimo patirtį apžvelgė M.Dvylaitis.

Mindaugas Dvylaitis
Mindaugas Dvylaitis

Paties įkurtame salone „Svajonių SPA“ masažistu dirbantis kaunietis dažnai sulaukia pacientų klausimų – kaip numesti svorį, kaip pamėgti sportuoti ir pan.

„Kai sportas, judėjimas tampa gyvenimo būdu, tam nebereikia pastangų. Jeigu galvoji, kad mankštintis reikia po valandą ryte – anaiptol. Sakau pacientams: pasimankštinkite kelias minutes tol, kol jums užkais arbatinukas ar pasiskrudinsite skrebutį. Paskui jums nebebus skirtumo – 2, 5 ar 15 minučių mankštintis, nes jūsų požiūris keisis ir judėjimas tiesiog taps gyvenimo būdu“, – sakė daug aplinkinių žmonių aktyviai gyventi įkvėpęs M.Dvylaitis.

Dar jis pataria – svarbiausia nesivaikyti madų ir neversti savęs užsiimti sportu, kuris nėra prie širdies.

„Fizinis aktyvumas yra pirmasis žingsnis ir vienintelis kelias į mūsų gerą savijautą, tai įrodė begalė mokslinių tyrimų. Jokios procedūros, aparatai, masažai nepadės, jeigu patys sau nepagelbėsime judėdami. Todėl fiziškai aktyviais būti verta – ar eiti pasivaikščioti su šunimi, ar į sporto salę, ar pėstute į darbą“, – užsidegęs kalbėjo M.Dvylaitis ir nusijuokė: pats sunkiausias sportinis pratimas yra suimti save į rankas.

Šis straipsnis yra straipsnių ciklo „Neįgaliųjų sportininkų valia, tikslo siekimas ir psichologinis tvirtumas įkvėpimas mums visiems!“ dalis. Straipsnių ciklas bendrai finansuojamas Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurį administruoja Švietimo mainų paramos fondas.

Sporto rėmimo fondas
Sporto rėmimo fondas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius