Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 02 26

Nesportuojate? 7 pasiteisinimai, kurie jus stabdo

Neturi laiko net pabūti su šeima, ką jau kalbėti apie sportą? Bėgimas rytais – nuobodus ir varginantis? Sportuoti pradėjote, bet rezultato nepajutote? Šiuos ir dar šimtus kitų pasiteisinimų galime išgirsti iš nesportuojančių žmonių, tačiau po visais jais dažniausiai slepiasi keli veiksniai – motyvacijos stoka ir tinginystė.
Vyras
Vyras / 123rf.com nuotr.

Neatrado savo

Retas žmogus pradėjęs sportuoti deramai paieško tokio sporto, kuris ne tik leistų gerinti fizinę savijautą, bet jam ir patiktų. Dažniausiai imamasi to, ką rekomendavo draugas ar kas madinga. Bet juk žmonės skirtingi – vieniems tinka bėgiojimas ar ėjimas, kitiems – svarmenų kilnojimas, tretiems gal geriausia bus grupinė aerobikos treniruotė.

Pabandžius kelis kartus ir nusivylus pradedama sakyti „sportas ne man“, tačiau dar yra daugybę kitų sričių, iš kurių bent viena – tikrai turėtų tikti. Dažniausiai sporto link pastūmėja draugai, juk su kompanija smagiau, o kai užsiėmimas ne prie širdies, tiesiog imama jo vengti. Vis dėlto, neprisiriškime prie populiariųjų sportų – atraskite tai, kas jums malonu. Plaukimas, ėjimas, badmintonas ar daugybė kitų.

Fotolia nuotr./Sportiška mergina
Fotolia nuotr./Sportiška mergina

Perdega

Žmonės itin dažnai daro didelę klaidą – iki tol visiškai nesportavę imasi sporto kaip išbadėję. 7 dienas per savaitę ir kuo daugiau. Tokiu būdu organizmas yra tiesiog kankinamas. Natūralu, kad žmogui pradeda skaudėti kūną, raumenys pavargsta. Be to, specialistai tikina, kad toks būdas gerų rezultatų padėti nepasieks – nei pagerins savijautą, nei padės numesti svorio.

Žmonės itin dažnai daro didelę klaidą – iki tol visiškai nesportavę imasi sporto kaip išbadėję.

Sportas yra nuoseklus procesas, rezultatai, o kartu ir malonumas, juntamas tik tada, kai viskas daroma laipsniškai. Tikra nebūtina vos pradėjus kiekvieną treniruotę minti iki pamėlynavimo. Turime padaryti šiek tiek daugiau nei galima. Taip žingsnis po žingsnio judėsime į priekį. O svarbiausia – be skausmo ir negatyvių emocijų.

Sporto klubų fobija

Yra žmonių, kuriems tiesiog nepatinka masinio susibūrimo vietos. Antra, jie nenori būti stebimi – galbūt jų netenkina jų kūno formos. Tačiau rinktis toliau apsileisti – tikra nevertėtų. Būdų sportuoti ne klube ar vienam – šimtai. Taigi – tai dar viena „priedanga“.

Tereikia motyvacijos ir noro. Viena vertus, internete galime rasti ne vieną nuoseklią sporto ar mankštų programą, kurią kuo puikiausiai galima vadovautis atliekant pratimus namuose. Antra, sportuoti juk galime ir parke, ir kieme – ne tik užsidarius tarp keturių sporto klubo sienų. Šis būdas aktualus ir tiems, kuriems sporto klubo narystė paprasčiausiai per brangi.

Nemato pokyčių

Neretai imtis sporto pastūmėjo draugai ar artimieji. Pastebėti rezultatai įkvepia, pasiklausi savęs – kodėl aš negalėčiau. Dvi trys treniruotės savaičių, žiūri į veidrodį ir pokyčių nematai. Tai – dar viena priežastis, kodėl žmonės tiesiog numoja ranka.

Ne veltui kalbama, kad sportui, sveikatai mitybai ir puikiems rezultatams reikia valios. Būkite kantresni. Specialistai tikina, kad pasiekti itin gerų rezultatų per trumpą laiką, ne tik sunku, bet ir nesveika. Greitai numestos kalorijos, neretai greitai ir sugrįžta. O nuoseklus darbas atneša ilgalaikius rezultatus.

Vida Press nuotr./Treniruotė
Vida Press nuotr./Treniruotė

Bauginanti nežinia

Atėjus į sporto klubą naujam žmogui visi tai pastebi. Nedrąsiai dairosi, prie treniruoklių stoviniuoja ilgėliau, matyti, kad pratimus atlieka netaisyklingai. Vis dėlto, būnant naujoko vietoje reikėtų prisiminti, kad joje buvo kiekvienas.

Pasiklauskite trenerio, galbūt pasižiūrėkite internete, kaip veikia vienas ar kitas treniruoklis. Galiausiai, viena kita savaitė ar mėnuo ir jūsų naujoko sindromo – lyg nebūta.

Vaikai

Vaikas – tokią kliūtį jums gali įvardinti ne vieni tėvai. Kas prižiūrės? Vis dėlto, tai – irgi tik „pasiteisinimas“. Jei turite kūdikį, išeitys – labai paprastos. Sportuoti namuose, kol mažasis miega, arba pavaduoti vienas kitą. Bent pusvalandį, kol pasportuoja mama, kūdikiu gali užsiimti tėtis, o po to – atvirkščiai.

 

Galbūt nubraukę kelias kavos ar rūkymo pertraukėles, sutrumpinę vieną ar kitą pokalbį jau rastumėte sportui bent 20 min. per dieną.

Jei vaikas kiek ūgtelėjęs – labai nesunkiai galite rasti veiklos, kuri vaikui būtų žaidimas – o jums sportas. Suderinkite tai. Galiausiai – net stumdami vežimėlį, galite bėgti ar eiti sparčiau.

Didesnis vaikas – dar menkesnė kliūtis. Galite ne tik jį patį vesti į sporto būrelį, bet ir, sakykime, užrašyti į baseiną tame pačiame klube, kuriame lankotės.

Neturite laiko

Tai – dažniausias motyvacijos stokojančiųjų pasiteisinimas. Sakoma, kuo daugiau darai, tuo daugiau ir padarai. Galbūt nubraukę kelias kavos ar rūkymo pertraukėles, sutrumpinę vieną ar kitą pokalbį jau rastumėte sportui bent 20 min. per dieną.

O vakarinės filmo peržiūros metu, užuot drybsoję per reklamą, galėtumėte paplušėti ant bėgimo takelio, galbūt susidarytų net valanda. Prisiminkite – jūsų gyvensena jūsų rankose. Tereikia valios ir motyvacijos!

KKSD logo
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius