Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 25

Olimpiados atidėjimas sportininkams – ir palengvėjimas, ir atsiradę nauji iššūkiai

Olimpiniai atletai gali lengviau atsikvėpti. Dėl koronaviruso pandemijos dauguma jų negalėjo ruoštis svarbiausiam sporto renginiui, bet nukėlus Tokijo olimpines žaidynes į kitą vasarą, sportininkams palengvėjo. Ir atsirado naujų iššūkių.
Tokijo olimpiada nukelta į 2021-uosius
Tokijo olimpiada nukelta į 2021-uosius / „Scanpix“ nuotr.

Antradienį Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) pranešė, kad šią vasarą olimpiada nevyks.

„Šiandien dėžės „Wheaties“ (JAV sportininkų pamėgti dribsniai – aut. past.) nebus“, – parašė bėgikė Lolo Jones tviteryje ir patalpino vaizdo įrašą, kuriame pusryčiams ruošiasi valgyti saldainius.

37-rių bėgimo su kliūtimis atstovė nesivaržė olimpiadoje nuo 2012-ųjų, tačiau turės sunkiai dirbti, kad galėtų atstovauti savo šaliai dar po metų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lolo Jones
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lolo Jones

Kiti sportininkai, panašu, turės nukelti savo karjeros užbaigimo planus.

„Negaliu tuo patikėti, – instagramo vaizdo įraše sakė Italijos plaukikė Federica Pellegrini, turėjusi dalyvauti jau penktose ir, tikriausiai, paskutinėse savo olimpinėse žaidynėse. – Atrodo kaip pokštas, kaip likimas, sutapimas, tačiau faktas toks, kad negaliu baigti plaukti.

Mes pasiruošime kaip galime geriau. Dabar reikia viską perprogramuoti. Tikėkimės, kad mano kūnas atlaikys papildomus metus.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Federica Pellegrini
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Federica Pellegrini

Sportininkai, kuriems iki olimpinių žaidynių turėjo likti 122 dienos, dabar skaičiuos daugiau nei 400 dienų kol sulauks starto Tokijuje.

Penkiskart olimpinė čempionė plaukikė Katie Ledecky, laikoma viena didžiausių žvaigždžių baseine, sako, kad dabar žmonės galės koncentruotis į kovą su koronavirusu.

„Scanpix“ nuotr./Katie Ledecky
„Scanpix“ nuotr./Katie Ledecky

„Dabar, kai kartu kovojame su šiandienos iššūkiais, galime svajoti apie nuostabias olimpines žaidynes nuostabioje šalyje. Dabar laikas palaikyti visus, kurie dirba, kad mus gydytų ir kad liktume sveiki“, – rašė plaukikė tviteryje.

Olimpiados atidėjimas nuėmė nuo atletų įtampą, mat jie neturėjo galimybių sunkiai dirbti savo bazėse dėl siaučiančios pandemijos. Sportininkų atstovai jau buvo pranešę, kad kai kurie olimpiečiai nepaisė draudimų ir spjovė į savo bei aplinkinių sveikatą, nes ruošėsi žaidynėms uždarytose bazėse.

„Mums, sportininkams, pagaliau baigėsi nežinomybė, – sakė triatloninkė iš Vokietijos Lena Maissner. – Paskutines kelias savaites treniruotis buvo tiesiog neįmanoma, tai buvo labai stresinė situacija. Dabar pagaliau galime koncentruotis į šios krizės įveikimą.“

Paskutines kelias savaites treniruotis buvo tiesiog neįmanoma

Kai kurie sportininkai susidūrė su finansiniais iššūkiais. Tokijo olimpiada pažymėjo beisbolo sugrįžimą į programą pirmą kartą nuo 2008-ųjų. Jeremy Wolfas turėjo atstovauti Izraelio rinktinei.

Amerikos žydas baigė karjerą po 2017-ųjų sezono, tačiau vėliau grįžo ir rengėsi olimpiadai. 26-rių sportininkas sako, kad vasarą ieškosis su sportu nesusijusio darbo ir nežino, ar galės žaisti 2021-siais.

„Tai keičia daug planų, – „Associated Press“ tikino J.Wolfas. – Tie, kas toliau gali žaisti, kas gali tam skirti lėšų (nes mums niekas nemoka), jie galės įgauti formą. Pusantrų metų yra amžinybė beisbolo pasauliui.“

Tik 57 proc. olimpinių kelialapių buvo išdalinti iki tada, kai pandemija ėmė daryti didžiulę žalą sportui visame pasaulyje. Tad dabar kyla klausimas: ar olimpinę atranką vykdyti nuo nulio, ar palikti bilietus į Tokiją galiojančius tiems, kurie juos jau turėjo?

JAV sunkiosios atletikos federacija reikalauja IOC, kad kelialapiai būtų palikti.

„Mūsų dabartiniams olimpiečiams tai yra didžiausias streso šaltinis. Jie bijo, kad gali vėl tekti kovoti dėl to, ką jau turi“, – kalbėjo JAV sunkiaatlečių vadas Philas Andrewsas.

Jie bijo, kad gali vėl tekti kovoti dėl to, ką jau turi

Tačiau sprendimai bus priimti, o iki olimpiados dar daug laiko. Kol kas sportininkai toliau liks namuose ir turimomis sąlygomis, kilnodami viską, kas pasitaiko po ranka, palaikys formą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius