Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 19

Olimpiečių ir paralimpiečių stipendijos Lietuvoje bus lygios: „Pasiekėme rimtą proveržį“

Lietuvos paralimpinio sporto atletai nuo 2022 m. liepos 1 d. gaus didesnes valstybės stipendijas, kurių dydžiai bus tokie patys kaip olimpiečių gaunamų išmokų.
Mindaugas Bilius (Rimanto Navicko nuotr.)
Paralimpinis čempionas Mindaugas Bilius

Tai yra numatyta Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos parengtose Sporto įstatymo pataisose. Pataisas dar turi patvirtinti Seimas, praneša Lietuvos paralimpinis komitetas.

„Labai džiaugiuosi, kad ministerija atsižvelgė į mūsų pastabas ir pateikė pataisas, atitinkančias lygybės principus. Pradinis siūlymas, kuriame mūsų paralimpiečiams buvo numatytos beveik dvigubai mažesnės stipendijos, sukėlė pagrįstų klausimų ne tik Lietuvos paralimpiniam komitetui.

Kreipėmės į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą ir Seimo Žmogaus teisių komitetą, jie savo išvadose irgi pareiškė susirūpinimą dėl galimų lygybės principų pažeidimų.

Svarbiausia, kad buvo žengtas didelis žingsnis pirmyn, kuris padės mūsų sportininkams dar kokybiškiau ruoštis svarbiems startams“, – sakė Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius.

Sporto įstatyme keisis ne tik valstybės stipendijų, bet ir valstybės premijų skyrimo tvarka, leisianti Vyriausybei didinti paralimpiečių premijas už rezultatus Europos, pasaulio čempionatuose. Kiek anksčiau, gegužės 4 dieną, jau buvo padidintos valstybės premijos už pasiekimus paralimpinėse žaidynėse.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Paralimpietis Edgaras Matakas ir Mindaugas Bilius
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Paralimpietis Edgaras Matakas ir Mindaugas Bilius

„Paralimpiečių premijos bus didesnės maždaug tris kartus nei iki šiol ir sieks pusę to, ką gauna olimpinio sporto atletai. Apie būtinybę didinti premijas, kurios buvo 7-8 kartus mažesnės nei olimpiečių, kalbėjome nuo 2017 metų ir pagaliau pasiekėme rimtą proveržį šiuo klausimu.

Tai – ne tik paralimpiečių gerbūvio klausimas, tai – valstybės požiūrio į savo piliečius reikalas. Po truputį keliaujame link supratimo, kad negalią turintis žmogus nėra prastesnis už sveiką.

Manau, per tuos metus sugebėjome pasiekti, kad paralimpinis sportas taptų daug žinomesnis, ko trūko anksčiau. Kai paralimpines žaidynes transliuoja televizija, o žmonės mato neįtikėtinas paralimpiečių valios pastangas, jie žino, kam tu prašai ir ko tu prašai“, – sakė paralimpinis čempionas M.Bilius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius