Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 27

Olimpinės čempionės pėdomis seka mažoji užsispyrėlė

Olimpinė ir pasaulio čempionė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė yra viena tų sportininkių, kurioms pavyksta viską suderinti. Šiuolaikinės penkiakovės 36 metų meistrė, jau turinti kelialapį į ketvirtąsias savo olimpines žaidynes, kasdien sugeba ne tik atlikti 5 skirtingų sporto šakų treniruotes, bet ir rūpintis šeima bei auklėti medalius jau skinančią dešimtmetę dukrą.
Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė ir Andrėjus Zadneprovskis džiaugiasi dukros Adrianos nusiteikimu.
Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė ir Andrėjus Zadneprovskis džiaugiasi dukros Adrianos nusiteikimu. / Asmeninio albumo nuotr.

Ta nelemta pandemija ir itin prastos Vilniaus sportininkų sąlygos

Kaip turbūt ir visiems profesionaliems sportininkams, pasaulinė koronaviruso pandemija sumaišė visas kortas ir Laurai Asadauskaitei-Zadneprovskienei.

Atletė pasakojo, jog teko stabdyti ir keisti visą pasiruošimą: „Ši pandemija sujaukė visus planus, teko stabdyti sezoną ir pasiruošimą olimpinėms žaidynėms. Teko praleisti visus suplanuotus pasaulio taurės etapus, Europos ir pasaulio čempionatus bei olimpines žaidynes“.

Laura yra viena iš kiek daugiau nei poros dešimčių Lietuvos rinktinės narių, kurie jau yra užsitikrinę kelialapius į olimpiadą Tokijuje. Tačiau iki vieno svarbiausių gyvenimo startų dar teks kiek palūkėti.

Tuo tarpu Vilniuje gyvenanti L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė ir toliau kasdien ruošiasi artėjančioms varžyboms, tačiau pasiruošimą gerokai apsunkina akis badantis Lauros gimtojo miesto sporto bazių trūkumas.

Vilniaus lengvosios atletikos maniežas jau antrus metus renovuojamas, jame buvusios fechtavimosi salės – taip pat. Tinkamo baseino trūkumas – taip pat didžiulė problema. Tačiau šiuolaikinės penkiakovės pažiba vis vien kažkaip sugeba suktis iš situacijos, nors pripažįsta, jog dėl bazių trūkumo viskas gerokai apsunksta.

„Sunkiausia šiuolaikinėje penkiakovėje yra suderinti visas sporto šakas. Per dieną turiu atlikti visas 5 rungtis, o dėl bazių trūkumo ir nuolatinio važinėjimo iš vienos vietos į kitą, sunkiai suspėju padaryti treniruotes, todėl poilsis man – tai prabanga“, – savo kasdienybę nupasakojo olimpietė.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė

Olimpinės čempionės sėkmės receptas ir sutuoktinis – treneris

Paklausus sėkmės recepto, kaip tiek metų pavyksta išbūti viena iš savo sporto šakos lyderių pasaulyje ir kokių savybių reikia, norint tapti olimpine čempione, L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė kalbėjo trumpai ir aiškiai: tik sunkus darbas ir stipri psichologija.

„Pati šiuolaikinė penkiakovė yra tikrai sunki sporto šaka, reikalaujanti ir jėgos, ir ištvermės. Taip pat geros technikos, koncentracijos ir itin gero psichologinio pasiruošimo. Norint tapti stipriausiu penkiakovininku, turi turėti 3 stiprias rungtis bei 2 labai stiprias rungtis ir būti žiauriai gerai pasiruošęs psichologiškai. Ir dar, prie viso to, turėti šiek tiek sėkmės varžybose burtu keliu traukiant žirgą“, – aiškino penkiakovininkė.

Lauros vyras, Andrejus Zadneprovskis, taip yra yra buvęs šiuolaikinės penkiakovės atletas, dusyk laimėjęs olimpinius apdovanojimus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė ir Andrejus Zadneprovskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė ir Andrejus Zadneprovskis

2010-aisiais jis pasitraukė iš didžiojo sporto ir nuo to laiko yra savo žmonos Lauros vienas iš trenerių ir pagalbininkų. Laura atskleidė, jog judviem su vyru, bandant suderinti dvi skirtingas roles, bėdų neiškyla. „Neskaitant mano vyro, mane dar treniruoja ilgametis fechtavimo treneris Jevgenijus Kliosovas, taip pat kitų rungčių treneriai.

Vyras man duoda daug patarimų, bet su kai kuriomis jo nuomonėmis kartais nesutinku, man jis daugiau yra pagalbininkas. Esu labai patyrusi ir pati jau žinau, ko man labiausiai reikia“, – teigė atletė.

Auga dar viena čempionė?

2012 m. olimpinės čempionės pėdomis pamažu seka ir Lauros dešimtmetė dukra Adriana. Šiuo metu mažoji sportininkė treniruojasi tik plaukimą, tačiau pratinasi ir prie kitų rungčių bei varžybų.

Sekdama mamos pėdomis, dukra savo amžiaus grupėse visur skina pirmas vietas. „Mano dukra Adriana šiuo metu treniruojasi plaukimą, o penkiakovėje tik kelis kartus startavo, nes pati išreiškė norą ten dalyvauti. Kol kas ji startuoja savo amžiaus grupėse plaukimo bei penkiakovės varžybose ir yra laimėjusi pirmas vietas“, – dukros pasiekimais džiaugėsi olimpietė.

Asmeninio albumo nuotr./Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė ir Andrėjus Zadneprovskis džiaugiasi dukros Adrianos nusiteikimu.
Asmeninio albumo nuotr./Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė ir Andrėjus Zadneprovskis džiaugiasi dukros Adrianos nusiteikimu.

Tačiau L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė pabrėžė, jog dukros tikrai nevers siekti sportinių aukštumų, jei ši to nenorės: „Mums su vyru svarbiausia, kad mūsų vaikas būtų aktyvus, atletiškas ir sveikas, kad kuo mažiau sedėtų prie socialinių tinklų. Svarbiausia, kad ji būtų užsiėmusi ir tai, kad ji aktyviai juda, – mus labai džiugina. Mes neskubame ir tikrai nežinome, ar ji bus penkiakovėje, bet rungtyniauti ir laimėti ji turi didelį norą. Kai užaugs, ji pati pasirinks savo kelią, o koks jis bebūtų, mes palaikysime“.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.Šiuolaikinės penkiakovės meistrai.
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.Šiuolaikinės penkiakovės meistrai.

Paklausus, ar olimpinė čempionė savo dukroje mato save, Laura neslėpė, jog jos vaikas – labai užsispyręs.

„Adriana labai aktyvi, užsispyrusi, šios jos savybės labai tiktų sporte. Ko gero, šias savybes ji paveldėjo iš mūsų su vyru, tačiau auginti tokį vaiką yra ypač sudėtinga“, – motiniška patirtimi pasidalino L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė.

Asmeninio albumo nuotr./Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė ir Andrėjus Zadneprovskis džiaugiasi dukros Adrianos nusiteikimu.
Asmeninio albumo nuotr./Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė ir Andrėjus Zadneprovskis džiaugiasi dukros Adrianos nusiteikimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius