Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 17

Galutinis verdiktas: Tokijo žaidynės ir pasaulio futbolo čempionatas – be Rusijos

Rusijos himnas Tokijo olimpinėse žaidynėse neskambės. Tarptautinis sporto arbitražo teismas (CAS) tik iš dalies patenkino Rusijos skundą ir paliko galioti diskvalifikaciją, kurią dopingo dėmėmis susitepusiai šaliai 2019 m. gruodį skyrė Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA).
Rusijos olimpinėse žaidynėse nebus
Rusijos olimpinėse žaidynėse nebus / „Scanpix“ nuotr.

Ketverių metų diskvalifikacija Rusijai prieš metus buvo skirta už laboratorinių dopingo duomenų klastojimą.

Rusijos antidopingo agentūros (RUSADA) ir WADA ginčą išnagrinėjęs CAS priėmė sprendimą sušvelninti Rusijai skirtą bausmę perpus – nuo ketverių iki dvejų metų. Bausmė įsigalios šiandien ir baigs galioti 2022 m. gruodžio 16-ąją.

Ši diskvalifikacija reiškia, jog Rusija per ateinančius metus negalės varžytis Tokijo vasaros olimpinėse žaidynėse, 2022 m. Pekino žiemos žaidynėse, 2022 m. pasaulio futbolo čempionate, paralimpinėse žaidynėse ir kituose sporto renginiuose.

Tiesa, paliktas draudimas dar nereiškia, kad minėtuose renginiuose nebus Rusijos sportininkų. Tie, kurie sugebės įrodyti, jog yra „švarūs“, galės varžytis po neutralia vėliava.

Egzistuoja tikimybė, jog Rusijos rinktinei bus leista dalyvauti ir pasaulio futbolo čempionate, bet varžytis jai tektų su neutralių atletų statusu. To planetos futbolo pirmenybių istorijoje dar nėra buvę.

Dėl WADA pritaikytos diskvalifikacijos olimpinėse žaidynėse ir kituose sporto renginiuose nebus naudojamos Rusijos vėliavos, nebus atliekamas himnas, sportininkai negalės naudoti jokios su Rusija siejamos simbolikos. Rusijos neliks ir medalių įskaitos lentelėse.

Maža to, rusai per artimiausius metus negalės rengti jokių tarptautinių sporto renginių. Negalės jie ir pretenduoti į jų rengimą tol, kol nesibaigs diskvalifikacija.

Pernai, kai WADA paskelbė apie diskvalifikaciją Rusijos sportui, tuometis šalies premjeras Dmitrijus Medvedevas tai pavadino „antirusiškos isterijos chroniška tąsa“. Vis dėlto skundai ir kreipimasis į sporto arbitražo teismą rusų nuo diskvalifikacijos neišgelbėjo.

Kai kuriose sporto šakose Rusija negali dalyvauti jau senokai. Pavyzdžiui, lengvojoje atletikoje šios šalies simbolikos dėl diskvalifikacijos nėra dar nuo 2015 m. Rusijos vardas neskambėjo ir Pjongčango žiemos žaidynėse 2018-aisiais, nors jose ir varžėsi 168 rusų sportininkai su neutralių atletų statusu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius