-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 02

Pasaulio regbio čempionato auksas – anglus palaužusiai Pietų Afrikai

Pietų Afrikos rinktinė trečią kartą laimėjo pasaulio regbio pirmenybes, šeštadienį Jokohamos stadione 32:12 įveikusi Angliją.
Pietų Afrikos rinktinė regbio pasaulio čempionato finale įveikė Angliją ir laimėjo titulą.
Pietų Afrikos rinktinė regbio pasaulio čempionato finale įveikė Angliją ir laimėjo titulą. / „Scanpix“ nuotr.

Tai trečiasis Pietų Afrikos regbio žaidėjų laimėtas pasaulio čempionato finalas – prieš tai šios šalies komanda triumfavo 1995 ir 2007 metais.

„Mes nebūtume pasiekę nieko, nei nedirbtume išvien“, – sakė Afrikos kaimų ir miesto gatvių žmonėms už palaikymą dėkojęs Siya Kolisi, pernai tapęs pirmuoju juodaodžiu Pietų Afrikos rinktinės kapitonu.“

Nors prieš rungtynes favorite buvo laikoma pasaulio reitingo lyderė Anglija, PAR žaidėjai aktyviau pradėjo rungtynes ir dažniau kontroliavo kamuolį. Vis dėlto rungtynių pradžia pasižymėjo traumų gauna. Vos įpusėjus pirmajam kėliniui, dėl traumų PAR prarado du žaidėjus.

10-ąją min. Handre Pollardas baudos smūgiu išvedė PAR į priekį. Vėliau anglai atsakė Oweno Farrello tiksliais smūgiais, bet PAR regbininkai darė mažiau klaidų ir laimėjo pirmą kėlinį 12:6.

VIDEO: South Africa are World Champions

Antrajame kėlinyje Anglijos rinktinė ėmė spausti varžovus ir stengėsi perimti iniciatyvą, tačiau visi bandymai atsimušė į kietą PAR gynybos sieną. Galiausiai 66-ąją min. Makazole Mapimpi pelnė pirmąjį žeminimą šiose rungtynėse ir padidino PAR persvarą (25:12). Tuomet lyg ant sparnų žaidę PAR atstovai surengė dar vieną gražią ataką ir po Cheslino Kolbe žeminimo įgijo įtikinamą persvarą.

Pirmą kartą šiose pirmenybėse anglams per rungtynes nepavyko atlikti nei vieno žeminimo.

„Scanpix“ nuotr./Pietų Afrikos rinktinė regbio pasaulio čempionato finale įveikė Angliją ir laimėjo titulą.
„Scanpix“ nuotr./Pietų Afrikos rinktinė regbio pasaulio čempionato finale įveikė Angliją ir laimėjo titulą.

Pasaulio čempionams skirtą Webbo Elliso taurę į stadioną įnešė „All Blacks“ legenda Richie McCaw, o nugalėtojams ją įteikė Japonijos legenda Michaelas Leitchas.

Taurę į viršų iškėlė kapitonas S.Kolisi. „Susidūrėme su daugybę iššūkių, bet žmonės iš Pietų Afrikos vedė mus į priekį. Turime daug problemų šalyje, bet ši mūsų komanda, sudaryta iš skirtingų rasių, skirtingų kultūrų žmonių, parodė, jog gali būti vieninga ir pasiekti kažką didingo. Nuo pat gimimo nesu matęs tokios susivienijusios Pietų Afrikos. Ne visi žmonės PAR turi televizorius namuose ir mus vis tiek smarkiai palaikė. Skiriame šią pergalę jiems, – kalbėjo S.Kolisi. – Norėjome išnaudoti pranašumą grumtynėse, turėjome ant atsarginių suolelio daug grumtynių žaidėjų ir nuo pat pirmųjų minučių spaudėme varžovus fiziškai. Dėl to ir norėjome kietai pradėti rungtynes. Bet anglai vis tiek buvo nuostabūs“.

S. Kolisi japoniškai padėkojo čempionato šeimininkams už puikią organizaciją ir atmosferą: „Arigato gozaimasu“.

Pietų Afrikos rinktinė tapo pirmąja čempione, kuri pirmenybes pradėjo pralaimėjimu – praėjusį mėnesį grupės varžybose buvo nusileista du pastaruosius pasaulio čempionatus laimėjusiai Naująjai Zelandijai, kuri šįkart finišavo trečia.

Anglai siekė antrojo titulo (pirmą laimėjo 2003 m.). Jie pusfinalyje įveikė „All Blacks“ vadinamą Naująją Zelandiją, bet čempionato Japonijoje finale nieko negalėjo padaryti.

Pietų Afrikos komanda, dar vadinama „Sprinboks“, pastaraisiais metais išgyveno neramius laikus.

Prieš dvejus metus ji pralaimėjo Naująjai Zelandijai 0:57, o Airijai nusileido rekordiniu skirtumu. Bet Rassie Ersamusas tapo treneriu 2018 metų vasarį ir užčiuopė komandos stiprybes.

„Scanpix“ nuotr./Pietų Afrikos rinktinė regbio pasaulio čempionato finale įveikė Angliją ir laimėjo titulą.
„Scanpix“ nuotr./Pietų Afrikos rinktinė regbio pasaulio čempionato finale įveikė Angliją ir laimėjo titulą.

„Vaikinai tikėjo vienas kitu. Žaidėjai ruošėsi ir buvo kartu 18 savaičių. Pagarba Anglijai, kuri tikrai gerai kovojo. Labai didžiuojuosi savo komanda. Kai tapau treneriu, mums tik reikėjo išnaudoti savo žaidėjus ir jų talentą. PAR yra daugybė gerų dalykų, tačiau visada pastebime tik problemas. Mes nusprendėme, kad turime būti vieningi, sunkiai dirbti ir viską atiduoti aikštėje. Tuomet visa kita ateis savaime. Mes tą padarėme ir tapome pasaulio čempionais. Mūsų tikslas dabar yra padaryti PAR regbį stiprų mažiausiai šešeriems-septyneriems metams“, – sakė R.Erasmusas.

Anglijos rinktinės atstovai nebuvo labai nusivylę rezultatu. Treneris Eddie Jonesas akcentavo savo auklėtinių apmaudžias klaidas ir pralaimėtas grumtynes.

„Mums reikėjo pataisyti grumtynes, keletą dalykų užribyje bei truputį daugiau tikslumo atakose. Antrajame kėlinyje tą padarėme, grįžome į rungtynes, tačiau pabaigoje perdegėme ir pralaidome keletą žeminimų“, – sakė E. Jonesas.

„Rungtynes pradėjome prastai, todėl buvome nusivylę pirmąja puse. Nepaisant to, didžiuojuosi savo komanda ir tuo, ką mes pasiekėme. Antrajame kėlinyje mums šiek tiek pritrūko jėgų, bet visi pagyrimai keliauja PAR. Labai didžiuojuosi visos komandos darbu pasiruošimo metu ir pasiektais rezultatais. Esu laimingas būdamas šios komandos dalimi. Noriu padėkoti visiems mūsų sirgaliams. Turėjome fantastišką palaikymą“, – kalbėjo Anglijos rinktinės kapitonas Owenas Farrellas.

Šiame čempionate PAR grupėje finišavo antra, ketvirtfinalyje 26:3 sutriuškino Japoniją, o pusfinalyje 19:16 palaužė Velsą.

Trečiasis čempionų titulas – rekordo pakartojimas. Dabar po tris aukso medalių komplektus turi PAR ir Naujoji Zelandija. Australija planetos pirmenybes yra laimėjusi du sykius, Anglija – kartą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius