Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 22

Pradedate sportuoti: ar mesti kavą, kada valgyti vaisius, o kas vakarienei?

Pradedantieji sportuoti iš tiesų daro nemažai klaidų ir būtent tai pražudo jų motyvaciją toliau sportuoti. Galima vardinti daugybę dalykų, kuriuos pradedantieji turi įsiminti, bet svarbiausias – suprasti, kad jie yra tik pradedantieji. Asmeninės trenerės Rūtos Beišytės nuomone, reikia paprasčiausiai jausti savo kūną. O žinant, kad sportas itin susijęs su mityba – vienas iš pirmųjų dalykų – įsigyti maisto svarstykles.
Sportuojanti mergina
Sportuojanti moteris / 123rf.com nuotr.

Nepradėti badauti

Itin dažna pradedančiųjų sportininkų, o ypač moterų, klaida – badavimas. Tai, pasak asmeninės trenerės, yra labai žalingas dalykas. „Jeigu ruošiatės sportuoti, jokiu būdu nereikia iš karto kardinaliai keisti mitybą, o juolab – pradėti visiškai badauti. Sportui yra reikalingos jėgos ir energija, taigi, fiziniam aktyvumui reikia tinkamai pasiruošti. Rekomenduotina prieš sportą pavalgyti angliavandenių, tačiau jie turėtų būti kruopų pavidalu. Siūlyčiau išsivirti košę iš, sakykime, 50–60 g ryžių, grikių ar kitų kruopų“, – patarė specialistė.

Rekomenduotina prieš sportą pavalgyti angliavandenių, tačiau jie turėtų būti kruopų pavidalu.

Vaisiai – ar tinkamas pasirinkimas?

Neretai siūloma prieš sportą suvalgyti bananą ar obuolį – ar tai iš tiesų tinkamas pasirinkimas? „Tiesą sakant, vaisius yra saldumyno alternatyva. Jo energijos užteks tik pirmam sporto pusvalandžiui, o toliau energija tik blės. Taigi reikėtų rinktis kitaip tariant „ilgesnio veikimo“ produktus“, – kalbėjo pašnekovė.

Beje, tai nereiškia, kad vaisius turite išbraukti iš savo raciono. Tai yra tikrai geras užkandžio variantas, tačiau jį siūloma valgyti pirmoje dienos pusėje. Nei prieš sportą, nei po jo piktnaudžiauti saldumynais nederėtų. Paklausta, ką galėtų patarti žmonėms, kurie yra pasiryžę pradėti sportuoti jau nuo kito pirmadienio, trenerė paskatino išbandyti maitintis kiek lengvesniu maistu – po truputį pratinti organizmą.

Kava ir sportas – ar suderinama?

Jei kalbėtume apie kavos poveikį širdžiai – atsakymas būtų, kad ji ir sportas nėra itin suderinama. Juk kava nėra sveika širdžiai. Tačiau jei sveikas žmogus ją vartoja saikingai, didelių bėdų dėl kavos neturėtų kilti.

Kalbėdama apie kalorijas, R.Beišytė paminėjo, kad yra dvi medalio puses. Jei geriama kava su cukrumi, pienu ar kitais priedais – ji yra kaloringa ir tokios reikėtų vengti. Juodos kavos mėgėjai šiuo aspektu gali atsikvėpti – juoda kava visiškai neturi kalorijų. „Tiesa, gerti kavą prieš sportą, net ir juodą, galbūt nėra labai sumanu, nes ji gali, kaip minėta, apsunkinti širdies darbą“, – kalbėjo pašnekovė.

Kardinaliems pokyčiams – ne

Tiek mitybą, tiek judėjimo ar sporto įpročius reikia keisti palaipsniui. Geriausia, pasak trenerės, savaitę pagyventi maitinantis lengviau ir tik po to pradėti sportuoti – taip organizmas nepatirs šoko.

Jokių pratimų namuose prieš einant į sporto salę moteris nepatarė daryti. „Atėję susirasite trenerį, jam pasakysite, kad tik pradedate sportuoti, ir jis jums numatys tinkamą krūvį bei pratimus. Labai svarbu pratimus daryti taisyklingai ir nenualinti organizmo“, – aiškino trenerė, nes tai gali atimti motyvaciją siekiant rezultatų.

Pradėjęs sportuoti ir sveikiau gyventi žmogus turi vengti kraštutinumų, nes, pasak specialistės, pats blogiausias scenarijus yra kai žmogus pervargsta, skauda kūną ir kyla mintys, kad dar teks ir valgyti ne tai, ką buvo pratęs. Tokiu atveju, išlaikyti motyvaciją labai sunku.

Atsisakyti didžiųjų nuodėmių

Vienas iš pirmųjų žingsnių sveikesnės gyvensenos link, pasak asmeninės trenerės, turėtų būti didžiųjų nuodėmių atsisakymas. „Nereikėtų iš karto keisti visko. Pradėkite nuo kepto maisto ir padažų atsisakymo. Jeigu mėsą valgėte su bulvėmis ir padažu, atsisakykite padažo, tada palaipsniui bandykite bulves keisti daržovėmis.

Pirmiausia, atsisakykite padažo, tada palaipsniui bandykite bulves keisti daržovėmis.

Vėlgi, tai nereiškia, kad bulvių reikės atsisakyti visiškai, jas galėsite valgyti su daržovėmis“, – patarimus pradedantiesiems dalino R.Beišytė.

Reguliarumas ir kiekis!

Būtina atkreipti dėmesį į tai, kiek kartų ir kokiu intervalu valgote. Maisto porcijos turėtų būti dažnesnės, bet mažesnės ir sveikesnės. „Jokiu būdu nepraleiskite pietų. Jau geriau įsidėkite kokį vaisių, riešutų į rankinę ar krepšį, bet neleiskite organizmui badauti“, – patarė trenerė.

Nereikėtų pamiršti ir to, kad valgydami spontaniškai mes visiškai neapskaičiuojame kiek maisto suvalgome. Būtent todėl neretai persivalgome ir vėliau gailimės. R.Beišytė teigė, kad vienas pirmųjų dalykų ką turėtų įsigyti sveikai gyvensenai pasiruošęs žmogus – maisto svarstyklės.

Asmeninio arch./Rūta Beišytė
Asmeninio arch./Rūta Beišytė

Vakarienei – salotos

Šiuolaikinių žmonių ritmas yra gerokai išderintas, retas kuris eina miegoti anksčiau 23 val. Ar dar galioja ta garsioji nevalgymo po 18 val taisyklė?

„Iš tiesų, svarbiausia vakare atsisakyti minėtųjų nuodėmių – saldumynų, padažų, keptų dalykų ir vaisių. Salotas, sriubą ar daržovių troškinį nesikrimsdami galite valgyti iki 20–22 val. Aišku, prioritetas visada bus didžiulis puodas įvairiausių salotų“, – tikina trenerė.

Kompensacijų nėra

Ar galima nevalgytus pietus kompensuoti pyragėliu vakarienės metu? „Šito aš vis dėlto siūlyčiau atsisakyti. Jei minėjau, kad vaisius ne pats geriausias pasirinkimas vakarui, bet už pyragėlį jis bus visada geresnis. Vaisiuose nėra hidrintų riebalų, kurie ir nulemia tą ne itin mus tenkinančią išvaizdą. Jei moterį neramina atsirandantis celiulitas, gali kaltinti būtent vakarinį pyragaitį“, – tikino R.Beišytė.

Tokių nuodėmių ir kompensacijų, pasak asmeninės trenerės, pirmiausiai reikėtų atsisakyti. O visa kita – palaipsniui. „Juk anglų kalba nepradedame kalbėti iš karto. Mokomės lėtai, žingsnis po žingsnio ir tada pasiekiame rezultatų. Su sportu ir sveika gyvensena panašiai – reikia mokytis“, – ragino asmeninė trenerė.

KKSD logo
KKSD logo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius