Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 11

Prieš pasaulio pirmenybes Vilniuje – startas Ignalinos maratone

Ketvirtasis 2017 metų „MTB dviračių maratonų taurės“ etapas – jau šį sekmadienį Ignalinoje. Fiziškai sudėtingiausio ir įdomiausio etapo asociaciją Ignalina kelia ne vienam dalyviui. „Šį etapą laimėti yra prestižas. Pats sunkiausias, daugiausia kalnų ir dažniausiai būna labai karšta – sudėtingos sąlygos“, – apie ketvirtąjį etapą atsiliepė Lietuvos orientavimosi sporto kalnų dviračiais narys Jonas Maišelis.
„Volkswagen“ MTB dviračių maratono taurės varžybos
„Volkswagen“ MTB dviračių maratono taurės varžybos

Kartu su daugiau nei tūkstančio dviračių sporto entuziastų minia prie starto linijos stos ir kai kurie Lietuvos orientavimosi sporto rinktinės nariai. Paskutinė rimta treniruotė prieš pasaulio orientavimosi sporto kalnų dviračiais pirmenybes Vilniuje – taip įvardina maratoną Ignalinoje sportininkai.

L.Cholschenikovos nuotr./MTB lenktynės
L.Cholschenikovos nuotr./MTB lenktynės

Nors ir jėgas taupytis už savaitės po maratono prasidėsiančioms pasaulio pirmenybėms privalu, orientacininkų nusiteikimas – rimtas. Buvęs Lietuvos rinktinės vadovas ir Vilniuje taip pat pasaulio čempionate startuosiantis Petras Andrašiūnas teigė, kad nors ir šis startas nėra prioritetinis, mins kiek galės. „Varžybos negali būti treniruotė, tad jei startuosime, stengsimės kiek galėsime. Tokia raižyta Ignalinos trasa iš sportininkų pareikalauja maksimaliai daug jėgų“, – apie būsimą startą atsiliepė P.Andrašiūnas.

Virš kilometro vertikalaus sukilimo ir 75,6 km po raižytą Ignalinos miškų masyvą pasirengęs įveikti ir J.Maišelis teigė, kad maratonuose ir orientavimosi sporto trasoje tenka vienodai kentėti, tik skiriasi taktikos. „Dažniausiai tenka grupę priekyje vesti ir man pačiam, tad čia vienodai sunku, kaip ir vienam orientuojantis miške“, – sakė sportininkas.

Kai turi orientuotis ir važiuoti kiek įmanoma greičiau, kuomet esi vienas miške – toli gražu ne taip lengva.

Moterų elitas važiuos du ratus – 50,4 km su 760 m vertikalaus sukilimo. Vos prieš keletą dienų iš Europos orientavimosi sporto kalnų dviračiais pirmenybių su komandiniu sidabro medaliu sugrįžusi Gabrielė Andrašiūnienė jau pailsėjo ir ruošia savo dviratį Ignalinos lenktynėms. Apie maratonų naudą ir paskutinę rimtesnę treniruotę prieš pasaulio pirmenybes viena varžybų favoričių atsiliepė teigiamai: „Maratonai yra visai kas kita, nei orientavimosi sportas. Mums labai naudinga yra išmokti važiuoti grupėje ir „atkentėti“. Kai turi orientuotis ir važiuoti kiek įmanoma greičiau, kuomet esi vienas miške – toli gražu ne taip lengva“, – apie skirtumus kalbėjo G.Andrašiūnienė.

Orientacininkai ženkliai padidina konkurenciją

Prie starto linijos maratonų taurės etapuose stoja ir gausus orientacininkų būrys. Tiesa, išvysti juos galima ne visuose etapuose – sportininkai skiria prioritetą tuo pačiu metu vykstančioms orientavimosi sporto kalnų dviračiais varžyboms. Tačiau kalnų dviračių atstovai Lietuvos orientacininkus išvydę starto sąrašuose – sunerimsta ne veltui.

„Orientacininkai tikrai smarkiai padidina konkurenciją tarp dviratininkų, ypač moterų grupėje. Jei nesidubliuoja varžybos tą pačią dieną su orientavimosi sporto, tai didžiąją dalį podiumo užima orientacininkės elito ir veteranų grupėse. Vyrų grupėje kiek sudėtingiau, bet tikrai yra stipriai važiuojančių“, – pasakojo praėjusiame Panevėžio etape trečiąją vietą moterų elito grupėje užėmusi G.Andrašiūnienė.

Organizatorių nuotr./Masiškiausios MTB dviračių lenktynės grįžta į sostinę
Organizatorių nuotr./Masiškiausios MTB dviračių lenktynės grįžta į sostinę

Anot Europos orientavimosi sporto kalnų dviračiais vicečempionės, pati trasa Ignalinoje bus palanki dėl panašaus reljefinio profilio į būsimas pasaulio pirmenybėse: „Kalvota vietovė, raižytas reljefas – bus labai panašu į Vilniaus vietoves“, – panašumų įžvelgė G. Andrašiūnienė, pridūrusi, kad visa jėga važiuoti nė vienas Lietuvos rinktinės narys neplanuos – iki svarbiausių sezono startų bus likusi vos savaitė: „Dabar tas greitesnis prasivažiavimas naudingas tik tonusui palaikyti, o prieš čempionatą svarbiausia atsistatyti“, – teigė G.Andrašiūnienė, kad dalyvaus simboliškai ir kad jokių didelių ambicijų neturi.

Anot P.Andrašiūno, maratonų distancijos reikalauja ypač specifinio pasirengimo – orientacininkai rengiasi visai kitoms distancijoms: „Fiziškai tai yra visai kitokio pobūdžio darbas. Mes sprintą orientavimosi sporte važiuojame 25 minutes, vidutinę – apie 50 minučių, tad dvi su puse valandos važiuoti reikia atitinkamai ir ruoštis“.

Ignalina – lietuviškų treniruočių stovyklų arena

Ketvirtasis „MTB maratonų taurės“ etapas Ignalinoje – orientavimosi sporto atstovams itin artima vieta. Čia be Lietuvos žiemos sporto centro yra ir vieno didžiausių orientavimosi sporto klubo „Būdakalnis“, būstinė. Praėjusiais metais rudenį maratono trasos apylinkėse vyko šalies orientavimosi sporto kalnų dviračiais pirmenybės, o šių metų gegužę – Baltijos šalių orientavimosi sporto čempionatas.

Lietuvos orientavimosi sporto kalnų dviračiais rinktinės lyderis J.Maišelis pasakojo, kad Ignalina jam – artima jaunystės treniruočių vieta: „Labai geri prisiminimai, daug treniruočių stovyklų čia buvo suorganizuota. Visada smagu sugrįžti prasivažiuoti po pažįstamas Ignalinos vietas“, – apie miestą nostalgiškai atsiliepė sportininkas.

Man šis etapas – įdomiausias iš visų, kuriuos esu važiavusi.

Viena būsimo Ignalinos maratono favoričių G.Andrašiūnienė aktyviai sportuoja ir žiemą – užsiėmė biatlonu, yra ilgametė Lietuvos orientavimosi sporto slidėmis rinktinės narė. Tad dažnai Ignalinos miestas būdavo lankytina vieta ir žiemą – iškritus pirmam sniegui, pirmas kelias į Lietuvos žiemos ir sporto centro trasą, pro kurią ves ir maratonų taurės ratas. Jai tai bus jau trečiasis startas Ignalinos taurės etape. „Man šis etapas – įdomiausias iš visų, kuriuos esu važiavusi. Visgi, trasa Ignalinoje veda ir per Būdakalnio kalną, kuris – vienas aukščiausių Lietuvoje“, – sakė G.Andrašiūnienė.

Pasaulio pirmenybės – Vilniuje

Pajėgiausi planetos orientacininkai į Vilnių suvažiuos kovoti dėl čempionų titulo. Pasaulio orientavimosi sporto kalnų dviračiais čempionatas Vilniaus apylinkėse vyks rugpjūčio 20–26 dienomis. Čempionate dalyvaus 248 kalnų dviratininkai iš 26 šalių.

Lietuvos rinktinę sudarys 23 sportininkai – 11 iš jų varžysis jaunimo iki 20 metų grupėse.

MTB varžybos Panevėžyje
MTB varžybos Panevėžyje

Varžybų trasos drieksis per gražiausias Vilniaus vietas: sprintas bus Vilniaus Senamiestyje, ilga distancija – Verkių regioniniame parke, vidutinė – raižytame Antakalnio mikrorajono Sapieginės miške, bendro starto lenktynės ir estafetės – Salotės, Griovių ir Pasakų parko miškuose.

Viena jauniausių orientavimosi sporto šakų sparčiai auga. Pirmą kartą pasaulio orientavimosi sporto kalnų dviračiais atstovai pasaulio taurės įskaitoje varžėsi 1999-ais metais, o pirmosios pasaulio pirmenybės vyko 2002-ais metais Prancūzijoje.

Prieš prasidedant svarbiausiems metų startams, rugpjūčio 17 d. LTOK būstinėje (Olimpiečių g.) 11 val. vyks Lietuvos rinktinės komandos pristatymas ir susipažinimas su sporto šaka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius