-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 10

Prisitaikyti ir plėstis: amerikietiškas futbolas keliauja olimpinių žaidynių link?

Amerikietiškas futbolas – olimpinėse žaidynėse? Skamba utopiškai, bet tai yra siekis. Iššūkis, kuris sporto šaką verčia keistis ir prisitaikyti, mat toks amerikietiškas futbolas, koks jis yra, olimpinėje šeimoje vargiai pageidaujamas.
Suburta amerikietiško futbolo komanda
Asociatyvi nuotrauka / Mariaus Vizbaro nuotr.

Amerikietiškas futbolas 1932 metais buvo įtrauktas į parodomąją žaidynių programą, bet nuo tada olimpine sporto šaka nepripažįstamas.

Tam, kad sporto šaka taptų bent kandidate į olimpinę programą, reikia atitikti virtinę kriterijų. Masiškumas, geografinis paplitimas bei skirtingų lyčių įsitraukimas į sporto šaką yra bene svarbiausi kriterijai, kuriuos išpildyti amerikietiškam futbolui nebūtų lengva.

Pernelyg didelio fizinio kontakto propagavimas žaidime taip pat užvertų net ir atsiradusį plyšį į olimpiadą.

Bet amerikietiško futbolo bendruomenė turi išeitį, ir ta išeitis vadinama „flag“ futbolu.

„Flag“ futbolas yra amerikietiškojo futbolo atmaina, kai besiginanti komanda, užuot parbloškusi varžovą ant žemės, turi nuimti vėliavėlę arba vėliavos diržą nuo kamuolį nešančio žaidėjo, paaiškina „Wikipedia“, nors VLKK dar galėtų pasiūlyti aiškesnį ir visiems priimtiną sporto šakos pavadinimo vertimą, kurio kol kas nėra.

Kitaip tariant, „flag“ futbolas – mažiau kontaktinė amerikietiško futbolo atmaina, kuri belstis į olimpines duris gali žymiai drąsiau.

Ir būtent ši diena, 2022-ųjų liepos 10-oji, „flag“ futbolui yra istoriškai svarbi siekiant to bilieto į olimpines žaidynes.

Šią savaitę Birmingame, Alabamoje (JAV) prasidėjo Pasaulio žaidynės, kuriose šiandien startuoja ir „flag“ futbolo varžybos. „Flag“ futbolui tai debiutas Pasaulio žaidynėse.

Amerikietiško futbolo bendruomenė tikisi, kad tai taps rimtu tramplinu olimpinių žaidynių link.

„Galutinis tikslas – prasibrauti į olimpines žaidynes“, – „The Associated Press“ cituoja Nacionalinės futbolo lygos (NFL) viceprezidentą Troy'ų Vincentą.

NFL glaudžiai bendradarbiavo su Tarptautine amerikietiško futbolo federacija („International Federation of American Football“), kad „flag“ futbolas atsidurtų Pasaulio žaidynėse, o galiausiai nukeliautų ir iki olimpinės ugnies.

Šuolio tikimasi nemenko – 2028 m. vasaros olimpinės žaidynės vyks Los Andžele, JAV, ir amerikiečiai viliasi, kad čia „flag“ futbolas galėtų debiutuoti bent kaip parodomoji sporto šaka.

Pasaulio žaidynės, kaip ir olimpinės žaidynės, yra daugiašakės sporto varžybos, tik kur kas mažiau prestižinės ir kuriose it našlaitės glaudžiasi sporto šakos, liekančios už olimpinės programos borto.

Bet sporto šakoms tai vis tiek yra būdas augti, plisti skirtinguose žemynuose, įtraukiant kuo daugiau šalių.

„Flag“ futbolui dabar tai būtina, nes sporto šakos augimas tik JAV teritorijoje olimpinių durų neatvers.

Pasaulio žaidynėse dalyvauja JAV, Meksikos, Austrijos, Panamos, Prancūzijos, Italijos, Brazilijos ir Japonijos moterų rinktinės.

Vyrų varžybose – iš esmės tų pačių šalių komandos, tik vietoj Brazilijos ir Japonijos – Danija bei Vokietija.

Pirmasis pasaulio „flag“ futbolo čempionatas buvo surengtas 2002 metais. Pastarajame 2021 metais, vykusiame Jeruzalėje, Izraelyje, jau dalyvavo rekordinis valstybių skaičius – 39 šalys iš keturių žemynų.

„Flag“ futbolo organizatoriai užsibrėžę per 10 metų suburti 50 mln. gerbėjų armiją visame pasaulyje.

„Tai nėra kažkas, kur dominuojame tik mes, amerikiečiai, nes tai mūsų nacionalinė pramoga. Matome merginas ir vaikinus, žaidžiančius ir kitose šalyse. Tai sportas, prie kurio prisitaikoma. Į „flag“ futbolą ateina žaidėjai iš futbolo, lakroso, kriketo, kur taip pat reikalingas vikrumas. Tai greitas žaidimas, kurio nereikia žaisti metų metus, kad išmoktum“, – sporto šakos augimo galimybes nusakė T.Vincentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius