Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 06

RUSADA vadovas kritikuoja „destruktyvų“ duomenų klastojimą

Rusijos kovos su dopingu institucijos vadovas Jurijus Ganusas trečiadienį griežtai sukritikavo Maskvos pareigūnų „neatsakingus ir destruktyvius veiksmus“ pateikiant pasaulio antidopingo agentūros (WADA), jo teigimu, suklastotus svarbius duomenis.
RUSADA būstinė
RUSADA būstinė / „Scanpix“ nuotr.

J.Ganusas per Katovicuose vykstančią WADA pasaulinę konferenciją pareiškė delegatams, kad jo vadovaujama Rusijos antidopingo agentūra (RUSADA) tapo falsifikuotos informacijos sukeltos „krizės įkaite“.

Rugsėjo mėnesį WADA liepė Rusijai paaiškinti „neatitikimus“ tarp tūkstančių failų ir mėginių, kuriuos sausį pateikė antidopingo laboratorija Maskvoje.

Tarp J.Ganuso kreipimosi besiklausiusių delegatų buvo Rusijos sporto ministras Pavelas Kolobkovas, kiek anksčiau patikinęs konferencijos dalyvius, kad RUSADA ir Rusijos vyriausybė patenkino visus WADA reikalavimus.

Duomenų perdavimas buvo viena pagrindinių sąlygų, kurias WADA iškėlė Maskvai, kai 2018 metais panaikino jai draudimą, neleidusį rusų atletams varžytis keliuose tarptautiniuose turnyruose dėl 2011–2015 metais Rusijoje vykdytos valstybės remtos dopingo programos.

WADA specialistai turėtų pateikti savo išvadas dėl vėliausio posūkio Rusijos dopingo skandale iki lapkričio pabaigos.

J.Ganusas pabrėžė, kad RUSADA „niekaip neprisidėjo prie duomenų bazės ir jos perdavimo“ ir kad institucija tapo „RUSADA nepavaldžių jėgų“ auka. Jis paragino WADA vadovautis „išmintimi“ potencialiai įvedant Rusijai sankcijas, siekiant apsaugoti kovos su dopingu agentūrų nepriklausomumą.

Ovacijų sulaukęs J.Ganusas baigė savo aistringą kalbą pareiškęs delegatams: „Niekas neturėtų naudotis mumis [RUSADA] savo asmeniniams tikslams... Ginsime savo nepriklausomybę.“

Praėjusį mėnesį duodamas interviu naujienų agentūrai AFP J.Ganusas pripažino, kad Rusijai veikiausiai bus neleista dalyvauti kitąmet vyksiančiose Tokijo olimpinėse žaidynėse ir 2020-ųjų Pekino žiemos olimpiadoje. Jis apkaltino neįvardytus rusų pareigūnus suklastojus WADA pateiktus duomenis.

J.Ganuso nuomone, geriausiu atveju rusų sportininkų dalyvavimas bus smarkiai apribotas – tai yra, gali būti „pakviesti tik kai kurie atletai“, lygiai taip pat kaip per 2018 metų žiemos olimpiadą Pjongčange.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius