Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 11 28

Rusijos dopingo sistemas atskleidusį vyrą bandoma paversti kaltuoju

Rusijoje pradėtas tyrimas, kuriame Grigorijus Rodčenkovas yra kaltinamas asmeniškai tiekęs dopingą šalies atletams. Būtent šis vyras ir atskleidė daug detalių apie šalyje įsišaknijusią nešvaraus sporto sistemą. Dabar valstybė jį galimai bando paversti atpirkimo ožiu.
Grigorijus Rodčenkovas
Grigorijus Rodčenkovas / „Twitter“ nuotr.

Šalies vyriausybės tyrimų tarnyba tikina, kad sportininkai nežinojo, kokias medžiagas jiems duoda G.Rodčenkovas.

Šis vyras anksčiau vadovavo Maskvos antidopingo laboratorijai.

Toks posūkis įvykdytas likus savaitei iki dienos, kuomet Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) spręs, ar bus Rusijos sportininkams leidžiama dalyvauti 2018-ųjų žiemos olimpinėse žaidynėse.

„Buvo nustatyta, kad Rodčenkovas asmeniškai tiekė sportininkams ir treneriams medikamentus, kurių sudėties šie nežinojo“, – rašoma oficialiame pranešime.

Taip pat tikinama, kad G.Rodčenkovas sunaikino sportininkų mėginius, o vėliau apkaltino Rusiją, esą čia veikia dopingo vartojimo sistema.

Rusijos vyriausybė visada kartojo, kad būtent G.Rodčenkovas yra kaltas dėl dopingo skandalo.

Pasaulinė antidopingo asociacija (Wada) anksčiau apkaltino laboratorijos vadovą kyšių prašymu ir ėmimu bei 1400 mėginių sunaikinimu.

Pats vyras 2016-siais išvyko į Jungtines Amerikos Valstijas, nes Maskvos teisimas išdavė jo sulaikymo orderį. Naujausias Rusijoje atliktas tyrimas esą rodo, jog G.Rodčenkovas ir toliau nuotoliniu būdu naudojosi duomenų baze.

„Turėdamas prieigą prie duomenų ir rezultatų iki 2016-ųjų birželio, jis galėjo nekontroliuojamas keisti duomenis ir kurti netikrus įrodymus“, – kalbėjo tyrimą vykdančios institucijos atstovė Svetlana Petrenko.

Dar 2016-siais, duodamas interviu „The New York Times“, G.Rodčenkovas pasakojo, kad buvo verčiamas tiekti dopingą, kitaip jo laboratorija nebebūtų finansuojama, o galiausiai nusprendė nebetylėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius