TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 02 28

Rusijos sporto žvaigždė gavo atgal už propagandą: „Rusų prostitutė“

Rusijos šachmatų didmeistrio Sergejaus Karjakino pašlovinimo tirada Vladimirui Putinui sukėlė emocijų audrą šachmatų pasaulyje.
Sergejus Karjakinas
Sergejus Karjakinas / „Scanpix“ nuotr.

32 metų Sergejus Karjakinas tapo didmeistriu šachmatuose būdamas 12-os.

19 metų jam priklausė jauniausio visų laikų didmeistrio titulas, o karjeros viršūne tapo dvikova dėl pasaulio čempiono titulo su norvegu Magnusu Carlsenu 2016 metais.

„Scanpix“ nuotr./Kova dėl pasaulio čempiono titulo: Magnusas Carlsenas – Sergejus Karjakinas
„Scanpix“ nuotr./Kova dėl pasaulio čempiono titulo: Magnusas Carlsenas – Sergejus Karjakinas

Karjeros pradžioje S.Karjakinas atstovavo Ukrainai, bet paskui persikėlė į Rusiją ir ėmė stipriai remti Vladimirą Putiną.

Jis net palaikė Rusijos kariuomenės invaziją į Ukrainą, kur pastarosiomis dienomis karas jau nusinešė daugybę aukų – Ukrainos sveikatos apsaugos skaičiavimais – 352 šios šalies gyventojai, įskaitant 16 vaikų, žuvo.

„Aš išreiškiu jums, mūsų didysis vade, savo palaikymą Rusijos interesų gynybai, eliminuojant grėsmes ir įtvirtinant taiką. Linkiu, kad įvykdytumėte greitai visas mūsų drąsiai armijai skirtas užduotis“, – ilgame atvirame laiške Kremliaus agresoriui linkėjo S.Karjakinas.

VIDEO: Ukrainos kariuomenės vadas: sėkmingai atrėmėme taktinių grupių atakas

Jo pareiškimas sulaukė daugybės šachmatininkų atkirčio.

„Didžiausia šachmatų pasaulio gėda. Gimęs ukrainiečiu, dabar rusų prostitutė, besišlapinanti ant savo buvusių tautiečių kapų“, – tviteryje apie S.Karjakiną parašė Vokietijos didmeistris Georgas Meieris.

„Rusai, atsitokėkite! Kol jūs tikite melaginga informacija, žmonės žūsta“, – feisbuke rašė antroji pagal reitingą pasaulio moterų šachmatininkė ukrainietė Anna Muzičuk.

„Grotestiška visa tai stebėti. Iškrypėlis, – „Dagbladet“ sakė Norvegijos šachmatininkas, Oslo universiteto rusų kalbos profesorius Atle Gronnas. – Ypač provokuoja, kad Karjakinas turi privilegiją prieiti prie tarptautinės žiniasklaidos ir suvokti tai, kas vyksta.“

VIDEO: Bėgantieji iš Ukrainos stringa eilėse, sušalusiems ir alkaniems žmonėms savanoriai dalina maistą

Dabartinis pasaulio šachmatų čempionas Magnusas Carlsenas, nugalėjęs S.Karjakiną ir 2016 metų kovoje dėl titulo, taip pakomentavo karą Norvegijos TV2 kanalui: „Ir aš, ir Rusijos šachmatų žaidėjai sutinka, kad jokia šalis neturėtų to daryti. Aš esu laimingas, kad gyvenu šalyje, kurioje yra taika.“

M.Carlsenas sulaukė atsakymo iš S.Karjakino. „O aš esu laimingas gyvendamas Rusijoje“, – tviteryje atsakė Rusijos šachmatininkas.

S.Karjakinas yra įsivėlęs į atvirą konfliktą su chess24 – vienu iš didžiausių šachmatų internetinių puslapių, kurio savininkas yra M.Carlsenas.

„Chess24 man daugiau neegzistuoja“, – rašė S.Karjakinas.

Magnusas Carlsenas
Magnusas Carlsenas

Tarptautinė šachmatų federacija (FIDE) pareiškė, jog S.Karjakino pareiškimus apie karą svarstys federacijos drausmės komisija.

Rusija jau yra išmesta iš šių metų šachmatų olimpiados. Nei Rusijai, nei Baltarusijai neleidžiama rengti tarptautinių šachmatų turnyrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius