-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 13 /20:02

Skandalas ar šnipštas? Rusai nulaužė WADA svetainę ir kaltina JAV sporto žvaigždes dopingo vartojimu

Rusijos programišių grupuotė „Tsar Team“, dar žinoma pavadinimu „Fancy Bear“, įsilaužė į pasaulinės antidopingo agentūros duomenų bazę ir išplatino keturių JAV sportininkių duomenis. Rusai kaltina JAV sportininkes vartojant dopingą, WADA jau patvirtino apie įsilaužimą, tačiau išplatintų duomenų nekomentuoja.
Elena Delle Donne, Simone Biles ir Serena Williams
Elena Delle Donne, Simone Biles ir Serena Williams

Rusų programišiai pagrasino, kad artimiausiu metu išplatins dar daugiau asmeninių atletų duomenų. Šį kartą į viešumą paleisti tenisininkių Venus ir Serenos Williams, gimnastės Simone Biles ir krepšininkės Elena Delle Donne duomenys.

WADA savo pranešime teigia, kad teisėsaugos tarnybos nustatė, kad įsilaužimas įvykdytas iš Rusijos. Taip pat antidopingo agentūra savo pranešime teigia, kad šis išpuolis tikrai nepadės Rusijai susigrąžinti pasitikėjimo.

Kol kas nėra visiškai aišku, ar programišiai į viešumą paleido tikrus nesuklastotus atletų duomenis, nors ant jų ir matosi WADA logotipas.

Rusai teigia, kad visos keturios sportininkės įvairiu metu vartojo tam tikrus preparatus, kurie yra uždrausti sportininkams. Dokumentai rodo, kad visų sportininkių medikamentų vartojimą leido medikai.

Pavogti WADA dokumentai

„Rio olimpiniai medalininkai reguliariai vartojo draudžiamus preparatus, o tai pateisino sertifikatais, kad tai daroma gydymo tikslais. Kitais žodžiais tariant – jie gavo licenciją vartoti dopingą. Tai įrodymas, kad WADA ir JAV antidopingo agentūra yra korumpuotos“, – rašoma „Fancy Bear“ svetainėje.

Kol kas niekur plačiai nekomentuojami rusų paskleisti dokumentai, tačiau ESPN tyrimų skyriaus žurnalistas T.J.Quinnas situaciją gana plačiai komentuoja „Twitter“.

Anot jo, visų pirma, nėra aišku, ar dokumentai yra autentiški. Jeigu jie tikri, vis tiek tai neįrodo dopingo vartojimo fakto.

Kaip teigia T.J.Quinnas, juose matyti tik tai, kad sportininkai vartojo vaistus ir medikamentus, tačiau tai darė gydymo tikslais, be to, ne varžybų metu.

Dokumentai rodo, kad pavyzdžiui, S.Biles turi aktyvumo ir dėmesio sutrikimo (ADHD) sindromą, o jam gydyti vartojo vaistus. S.Williams tuo tarpu vartojo „Cortico“ steroidus, kad išsigydytų traumas.

„Žmonės pamato žodį steroidai ir išsigąsta, tačiau šiuo atveju tai nėra raumenis išpučiantys anaboliniai preparatai. Dokumentuose nėra nieko, kas įrodo, jog kažkas padarė kažką neleistino“, – rašo T.J.Quinnas.

Žurnalistas teigia, kad yra didelis skirtumas tarp anabolinių steoridų ir „Cortico“ steroidų. Kiti „Twitter“ vartotojai teigia, kad taip sportininkėms tiesiog leista būti nesąžiningoms, tačiau T.J.Quinnas atsako, kad joms tiesiog leista gauti medicininį gydymą.

Paklaustas, ar yra šimtu procentų užtikrintas, kad seserys Williams yra švarios, T.J.Quinnas atsako, kad nėra: „Nesu užtikrintas. Žinau, kad sistema lengvai apeinama. Tačiau šie dokumentai nieko neįrodo.“

Primename, kad dabar vykstančiose Rio parolimpinėse žaidynėse nedalyvauja Rusijos atletai. Šios šalies lengvaatlečiai ir dalis kitų sporto šakų atstovų buvo išmesti ir iš Rio olimpinių žaidynių, tačiau Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) nedrįso iš Rio pašalinti visos rusų rinktinės.

Sankcijų prieš Rusiją WADA ir TOK ėmėsi po serijos tyrimų, kurie patvirtino, kad Rusijoje veikė dopingo vartojimą dangsčiusi valstybinė sistema. Maskvos antidopingo laboratoriją iš esmės valdė federalinė saugumo tarnyba, o dopingo vartotojai buvo dangstomi tiek Sočio žiemos olimpinėse žaidynėse, tiek pasaulio plaukimo čempionate Kazanėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius