-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 12 17

Šokiruojantys faktai: šimtai JAV gimnastų patyrė seksualinį išnaudojimą

12-metė gimnastė buvo tvirkinama olimpinės rinktinės trenerio „terapijų“ metu. Šešiamečiai vaikai slapta nuogi fotografuojami. Treneriai kišdavo pirštus mergaitėms po triko. 14-metė gimnastė kone kasdien turėjo santykiauti su treneriu vienoje prestižiškiausių gimnastikos mokyklų. Niekas tiksliai negali pasakyti, kiek iš viso JAV vaikų patyrė gimnastikos trenerių seksualinį išnaudojimą per pastaruosius dešimtmečius.
Gimnastika
Gimnastika / „Scanpix“ nuotr.

Tyrimą atlikusi „Indy Star“ ir „USA Today“ komanda tikina, kad policijos ir teismų dokumentuose figūruoja šimtai įrašų apie seksualinius gimnastikos trenerių nusikaltimus, padarytus per pastaruosius 20 metų.

Mažiausiai 368 gimnastiką lankę mergaitės ir berniukai patyrė seksualinį išnaudojimą, rašo „Indy Star“. Teigiama, kad vaikus išnaudojo treneriai, sporto bazių prižiūrėtojai ir savininkai. Daugelį nusikaltimų slėpė ir oficialūs asmenys. Ylai išlindus iš maišo, vaikus tvirkinę treneriai būdavo perkeliami į kitą vietą, o ne atleidžiami. Neabejojama, kad žinoma tik apie dalį atvejų.

„Tai labai rimta“, – teigia olimpinė plaukimo čempionė Nancy Hogshead-Makar, vadovaujanti sportininkių teises ginančiai advokatų kontorai „Champion Women“.

„Labai paprasta treneriams keisti darbo vietas. Seksualinė prievarta klesti dėl to, jog žmonėms nejauku, netgi gėda kalbėti šia tema, todėl dauguma tyli. Todėl tvirkinimu užsiimantys treneriai lengvai samdomi kitose vietose. Niekas nenori eskaluoti netinkamo trenerio elgesio – jis tyliai pasišalina ir susiranda darbą kitoje vietoje“.

Mike'as Jacki, JAV gimnastikos asociacijai vadovavęs 1983-1994 metais, paaiškina, kodėl patys sportininkai linkę nutylėti apie seksualinį priekabiavimą.

Pasak jo, tai sporto šaka, kurioje laimėtojus ir pralaimėtojus lemia subjektyvus teisėjavimas. Be to, treneriai ar salių vadovai gali gąsdinti gimnastus neįtraukimu į elitines komandas, įskaitant olimpinę rinktinę. „Dėl to ambicijų turintys gimnastai tiesiog linkę nutylėti problemas. Ši paranoja apėmusi visus lygmenis“, – sakė M.Jacki.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius