Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2023 04 21

Sporto pasaulis toliau skyla: 9 sporto šakos per karą siūlo glėbį rusams

Po rusams palankių Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) rekomendacijų sporto pasaulis ne vienijasi, o skyla. Ši savaitė tik patvirtina tai: kai kurių sporto šakų tarptautinės federacijos paskelbė, kad per karą negali būti jokių išlygų agresijos atstovų pasirodymui tarptautinėse varžybose, bet daugėja ir rusų įtakai pasiduodančių sporto šakų.
Vladimiras Putinas ir Kamila Valijeva per olimpiečių pasveikinimą Kremliuje.
Vladimiras Putinas ir Kamila Valijeva per olimpiečių pasveikinimą Kremliuje. / „Scanpix“/AP nuotr.

Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentas Thomas Bachas mėgsta kartoti, kad sportas turi vienyti.

Bet po IOC priimtų rekomendacijų (su tam tam tikromis išlygomis) leisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams grįžti į tarptautines varžybas, nepaisant brutalaus karo Ukrainoje, sporto pasaulis dalinasi į dvi dalis.

Iliustratyvus pavyzdys – pastarasis ketvirtadienis, kai rusus pradžiugino jiems žalią šviesą uždegusi Tarptautinė šiuolaikinės penkiakovės federacija, o štai Tarptautinė badmintono federacija tądien paskelbė apie nutarimą, kad jų varžybose šalies agresorės atstovai raketėmis nemojuos.

Ukrainos atstovai piktinasi, sumaišties vis daugiau, bet Rusijos šalininkai trina rankomis.

Jie skaičiuoja jau devynias sporto šakas, kurios yra palankios karinius nusikaltimus vykdančios šalies sportininkams.

Lauko tenisas ir dviračių sportas buvo palikęs erdvę Rusijos sportininkams varžytis turnyruose ir lenktynėse ir anksčiau.

Taip pat elgėsi ir Tarptautinė bokso asociacija, vadovaujama Umaro Kremlevo – todėl daug šalių, tarp jų ir Lietuva su pasaulio bokso čempione Gabriele Stankute priešakyje, atsisakė varžytis ruso vadovaujamos organizacijos planetos pirmenybėse.

„Scanpix“ nuotr./Umaras Kremlevas
„Scanpix“ nuotr./Umaras Kremlevas

Pagal kovo 28 dienos IOC rekomendacijas ir pabalsavo leisti rusams grįžti į tarptautines varžybas neutraliu statusu dar daug sporto šakų: dziudo, fechtavimas, imtynės, stalo tenisas, tekvondo, riedlenčių sportas.

Lyg tyčia tokiose sporto šakose pastaraisiais metais daug įtakos turėjo rusai.

Pavyzdžiui, fechtavimo tarptautinei federacijai daugiau nei dešimtmetį vadovavo proputinišku oligarchu laikomas Ališeras Usmanovas, metalo ir dujų industrijoje susikrovęs apie 20 mlrd. dolerių.

IOC ilgamečio nario serbo Nenado Lalovičiaus vadovaujamoje pasaulio imtynių federacijos vykdomajame komitete iš septynių narių du yra rusai.

Vladimiro Putino dabartinis patarėjas Igoris Levitinas, buvęs transporto ministras, iki karo vadovavo Europos stalo teniso federacijai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Igoris Levitinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Igoris Levitinas

Šiuolaikinės penkiakovės tarptautinis Europos biuras vis dar nurodomas Maskvoje.

„Šaunu, kad ledas trūkinėja ir aižėja“, – džiaugėsi propagandinis „Sport-express“, ketvirtadienį skaičiavęs, jog pagal sporto šakų apsisprendimą šiuo metu jau atverti keliai pakovoti dėl 104 iš 329 medalių Paryžiaus olimpinėse žaidynėse, jei rusai ten tik būtų įleisti kitais metais.

Dalis tarptautinių sporto federacijų dar spręs rusų ir jiems kare padedančių baltarusių atstovų klausimą.

O dalis pasaulinių sporto organizacijų darkart patvirtino, jog Rusijos ir Baltarusijos sportininkai jų varžybose dalyvauti negalės, bent kol vyksta karas.

Tarp tokių, patvirtinusių savo apsisprendimą, taip pat ir nepaklusimą IOC rekomendacijoms: žirgų sportas, biatlonas, rogučių sportas, badmintonas.

Taip pat ir patys populiariausi komandiniai sportai: futbolas, ledo ritulys ir krepšinis. Šios Rusijoje populiarios sporto šakos yra palikusios raudoną šviesą karinės šalies atstovams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius