-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 04

Sporto pinigų dalybos – ir vėl su nemaloniu kvapeliu: fondo tarybos nariai saviems tradiciškai buvo dosnūs

Lietuvos sporto pinigų statinaitė – išlaistyta. Griežtojo pilstytojo vaidmenį kasmet prisiimantis Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondas (KKSRF) šiemet postringavo apie skaidresnį ir gerokai viešesnį finansavimą, tačiau nereikia būti dideliu specialistu, jog sugebėtum įžvelgti, kad iš finansinės sporto pinigų statinaitės pinigai srauniausiai tekėjo ir vėl tais kraneliais, prie kurių stovi patys fondo tarybos nariai.
Lietuvos sporto pinigų dalybos kasmet sukelia nemažai šurmulio
Lietuvos sporto pinigų dalybos kasmet sukelia nemažai šurmulio

Penki iešmininkai

Į fondą pinigai surenkami iš akcizo pajamų, gautų už alkoholinius gėrimus ir tabaką, taip pat iš loterijų ir azartinių lošimų mokesčio. Šiemet sporto projektams buvo paskirstyta apie 6,7 mln. eurų.

Fondo lėšas skirsto penkių narių taryba. Pirmininko pareigas nuo šių metų sausio eina KKSD kultūros ir sporto strategijos skyriaus patarėjas Aivaras Salamakinas.

Suprasti akimirksniu

  • Kaip ir kasmet, 2017 metais KKSRF lėšos (6,7 mln. eurų) paskirstytos keliais etapais.
  • Pirmiausia, 4,3 mln. iš anksto rezervuota tiesioginėms sporto federacijų reikmėms – didelio meistriškumo sportininkams. Fondo parama kiekvienai federacijai apskaičiuota pagal specialią formulę, įvertinant sporto šakos laimėjimus ir masiškumą.
  • Likusi (2,4 mln.) dalis išdalyta penkių sričių projektams: sporto visiems sąjūdžio, didelio meistriškumo, bazių remonto, inventoriaus ir sporto mokslo bei specialistų tobulinimo.

Tarybai taip pat priklauso buvęs jos pirmininkas Algis Vasiliauskas, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) viceprezidentas ir Lietuvos dviračių sporto federacijos (LDSF) vadovas Romualdas Bakutis, Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos viceprezidentas Laimonas Pivoras ir Lietuvos savivaldybių sporto padalinių vadovų asociacijos pirmininkas Albinas Grabnickas.

Pernai rudenį KKSRF taryba patvirtino naujas fondo administravimo taisykles, kurios buvo parengtos atsižvelgiant į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) antikorupcinio vertinimo išvadą dėl KKSRF nuostatų ir KKSRF administravimo taisyklių. Projektas suderinimui buvo išsiųstas STT ir Lietuvos sporto šakų federacijoms, į kurių pataisas buvo atsižvelgta.

Pakeitus įsisenėjusias fondo administravimo taisykles, tarybos posėdžių protokolai, vertinimui pateiktų projektų aprašymai, surinktų balų vidurkiai, duomenys apie prašomas ir skiriamas lėšas yra viešai prieinami internete, o kiekvienas pareiškėjas asmeniškai gauna ekspertų išvadas.

,,Sportas visiems“ vis dar užsako muziką

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algis Vasiliauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algis Vasiliauskas

Tačiau tai – tik gražūs lozungai. Akivaizdu, kad pagrindinės finansavimo opos ir toliau neužgydytos, o šalies sporto pasaulyje ir toliau didėja takoskyra tarp šakų, kurios rėmimo fonde turi užtarimą, ir tų, kurioms po pinigų ragaišio suraikymo ant stalo lieka tik trupiniai. Ir dažnu atveju visai nesvarbu, kokie yra vienos ar kitos sporto šakos atstovų pasiekimai.

Vienu pagrindinių smuikų šiose dalybose grojančiam A.Vasiliauskui sporto bendruomenė kasmet užduoda daugybę klausimų, tačiau jo vadovaujamai asociacijai ,,Sportas visiems“ tai netrukdo kaskart apžioti vis didesnį kąsnį.

„Sportas visiems“ – visuomeninė organizacija, savanoriškais pagrindais vienijanti respublikines visuomenines kūno kultūros, sporto ir turizmo organizacijas, plėtojančias sveikatą stiprinančią kūno kultūrą ir mėgėjų sportą. Pagrindinis jos siekis – propaguoti sveiką gyvenseną, organizuoti kūno kultūros, neprofesionalaus sporto ir poilsio renginius įvairaus amžiaus žmonėms.

Praėjusiais metais A.Vasiliausko vadovaujamai organizacijai atiteko 139 tūkst. eurų. Šiemet KKSRF tarybos narys dar labiau išpūtė „Sportas visiems“ finansinius raumenis ir organizacijai atseikėta 159,355 tūkst. eurų.

Tačiau tuo A.Vasiliausko įtaka sporto pinigų dalybose neapsiribojo. Dar 42,6 tūkst. eurų kūno kultūros ir sporto plėtojimui skirta jo vadovaujamai Lietuvos sporto draugijai „Žalgiris“.

A.Vasiliauskas yra šios organizacijos prezidentas, o generalinio sekretoriaus pareigas ir toliau eina sovietmečio metu ypač įtakingas sporto funkcionierius Vytas Nėnius.

Prieš pora metų „IQ TOP“ skelbtame turtingiausių šalies sporto veikėjų sąraše V.Nėniaus turtas buvo vertinamas apie 10 mln. eurų ir jis nusileido tik iškiliems šalies krepšinio žmonėms Arvydui Saboniui, Jonui Valančiūnui, Remigijui Milašiui, Šarūnui Marčiulioniui, Šarūnui Jasikevičiui, Linui Kleizai ir Ramūnui Šiškauskui.

Praėjusiais metais sporto draugijai buvo skirtas 38 tūkst. eurų, tad šiemet jai teko dar solidesnė injekcija.

Dviračių sportas – be konkurencijos

Kaip ir kasmet, po pinigų dalybų ypač džiugiai rankomis trina dviračių sporto pasaulio atstovai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Romualdas Bakutis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Romualdas Bakutis

Lietuvos dviračių sporto federacijos prezidentas R.Bakutis, panašu, jog kuluaruose nuveikia didžiulį darbą, po kurio likusių sporto šakų atstovams tik lieka stvertis už galvų.

Rio olimpinėse žaidynėse plento lenktynėse lietuviai liko ketvirto dešimtuko viduryje ir tik Simona Krupeckaitė treko varžybose dar sugeba karts nuo karto mesti iššūkį pajėgiausioms planetos dviratininkėms, tačiau tiek 34-erių metų uteniškės sportinė forma, tiek rezultatai jau nė iš tolo neprimena tų, kuriuos sportininkė pasiekė svarbiausiose planetos varžybose prieš keletą metų.

Bet net šios aplinkybės ir mažėjantis Lietuvos dviratininkų autoritetas tarptautinėje arenoje netrukdo šios sporto šakos federacijai raškyti ypač saldžius vaisius vietiniame fronte.

Dviračių sporto klubai, renginių organizatoriai ir pati federacija šiemet ir vėl tarp kitų sporto šakų neturi lygių nei pagal paramos sulaukusių projektų skaičių, nei pagal finansavimo dydį.

Aukštojo meistriškumo sporto plėtojimui dviračių sporto federacija iš KKSRF aruodo gavo 138,800 tūkst. eurų (pernai – 140 tūkst.).

Didesnės injekcijos skirtos tik krepšinio, plaukimo, irklavimo, lengvosios atletikos, šiuolaikinės penkiakovės bei baidarių ir kanojų irklavimo federacijoms.

Užtat dviračių pasaulis su kaupu ir vėl atsigriebė teikdamas projektų paraiškas.

Pernai visuomenė suūžė tarsi bičių avilys, kai paaiškėjo, kad KKSRF taryba palaimino dvylika paraiškų, susijusių su dviračių sportu, ir joms atriekė net 153 tūkst. eurų.

Komentuodamas šiuos skaičius, tuomet visai neseniai į LDSF prezidento postą sugrįžęs R.Bakutis aiškino kitų sporto šakų atstovus pasyvumu.

Praėjo metai ir vaizdas ne tik, kad nepasikeitė, bet dviratininkų pozicijos tapo dar tvirtesnės. Šiemet KKSRF paskyrė finansavimą net 19 dviratininkų projektų, kuriems bendrai skirta 101,8 tūkst. eurų.

Bet kuri kita sporto šaka apie tokią paramą gali tik svajoti. Antra šiame sąraše netikėtai atsidūrusi gimnastika savo šešiems projektams šiemet gavo 57 762 eurus.

Trečioje pozicijoje – krepšinis, kurio 11-ai palaimintų projektų atseikėta 55 500 eurų.

Ką šiame kontekste reiškia dviratininkų 101,8 tūkst. eurų? Vienas iškalbingiausių faktų yra tai, jog komandinėms sporto šakoms futbolui (31775), rankiniui (25800), tinkliniui (5500), ledo rituliui (14500), regbiui (6000), žolės rieduliui (16000) ir beisbolui (2900) kartu sudėjus iš projektų fondo paskirta vos 102 475 eurų.

Tiesa, žaidimams Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) biudžete yra papildoma programa, per kurią komandinėms sporto šakoms kasmet papildomai išdalijama apie 600 tūkst. eurų.

Imant individualias sporto šakas, praraja dar didesnė. Olimpinių žaidynių programoje esančioms lengvajai atletikai (su maratonu, 26 900), plaukimui (3000), badmintonui (500), dailiajam čiuožimui (3000), dziudo (2500), fechtavimuisi (1500), golfui (1000), imtynėms (7000), irklavimui (12500), kalnų slidinėjimui (500), kerlingui (1000), slidinėjimui (9000), stalo tenisui (9000), šaudymo sportui (8500), šiuolaikinei penkiakovei (6000) ir žirgų sportui (3000) kartu sudėjus teko vos 94 400 eurų.

Naujoko federacija irgi nenuskriausta

Aurimo Šrubėno nuotr./Laimonas Pivoras
Aurimo Šrubėno nuotr./Laimonas Pivoras

Sausio mėnesį šiek tiek pasikeitė KKSRF tarybos sudėtis. Iš tarybos pasitraukusį buvusį jos pirmininką, Lietuvos sporto federacijų sąjungos (LSFS) prezidentą Rimantą Kveselaitį pakeitė Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) deleguotas advokatas, Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos viceprezidentas Laimonas Pivoras.

Aklai pažvelgus į skaičius, naujoko atstovaujamai federacija finansavimo taip pat nebuvo pagailėta.

Sunkiosios atletikos federacija sporto šakos plėtojimui, varžybų organizavimui, vykdymui ir dalyvavimui jose gavo solidžią 85 tūkst. eurų dotaciją.

Maža to, dar 35 tūkst. šiai sporto šakai atkeliaus per programas.

Praėjusiais olimpiniais metais, kai L.Pivoro nebuvo tarybos sudėtyje, sunkiosios atletikos atstovams teko kur kas kuklesnės injekcijos – 57 880 eurų aukštojo meistriškumo sportininkams bei 21 840 – per programas.

Sotus buriuotojų gyvenimas

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Albinas Grabnickas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Albinas Grabnickas

Lietuvos savivaldybių sporto padalinių vadovų asociacijai pirmininkaujantis A.Grabnickas kasmet vis aršesnėse sporto pinigų dalybose yra laikomas tvirta buriuotojų užuovėja.

Niekam ne paslaptis, jog patyręs LTOK vykdomojo komiteto narys eina ir Lietuvos buriuotojų sąjungos (LBS) viceprezidento pareigas.

Buriavimo sporto šakos programoms šiemet atiteko labai solidi 55 418 eurų suma. Didesnės paramos iš programų fondo skirtos tik jau minėtiems dviračių sportui, krepšiniui ir gimnastikai.

Iš aukštojo meistriškumo sportui skiriamo pyrago šios sporto šakos profesionalams atriekta dar 81 900 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius