Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 14

Stalo futbolo taurių ir medalių dar teks palaukti, bet jie – ne už kalnų

Visą savaitgalį Italijoje, Turine vyko didžiausias stalo futbolo turnyras pasaulyje. Pasaulio taurėje 2015, žaidė virš 400 geriausių stalo futbolo žaidėjų ir virš 70 rinktinių iš daugiau nei 30 pasaulio šalių. Buvo išdalintos taurės vyrų, moterų, jaunių, senjorų ir neįgaliųjų rinktinių kategorijose. Karščiausias naujienas iš Italijos buvo galima sekti Facebook puslapyje „Būk išvien!“.
Pasaulio stalo futbolo turnyras Italijoje
Pasaulio stalo futbolo turnyras Italijoje / Simono Jakubausko nuotr.
Temos: 1 Stalo futbolas

Lietuvoje dar jauno sporto atstovams tai buvo unikali proga palyginti savo jėgas su geriausiomis pasaulio rinktinėmis. Rezultatai nuteikia optimistiškai – nors medalių nelaimėta, akivaizdu, kad turime tikrų talentų, kurie žaisdami 5-6 metus gali mesti rimtą iššūkį ir priversti gerokai paprakaituoti sportininkus, kurie tuo užsiima po 20-30 metų. 

A diviziono pasaulio vyrų taurę laimėjo Liuksemburgo rinktinė su Yanis Correa priešakyje, didžiulio susidomėjimo sulaukiusiose finalo varžybose po baudinių serijos (3:2) nugalėjusi labai stiprią ir tituluotą JAV rinktinę, kurią sudarė gerokai vyresni ir patyrę žaidėjai Tom Yore, Ryan Moore, Todd Loffredo ir kiti. 

B diviziono pasaulio vyrų taurę laimėjo lenkai, finale įveikę slovakus. Šios dvi komandos Pasaulio taurėje 2017 žais A divizione vietoje dviejų prasčiausiai pasirodžiusių A diviziono komandų – Danijos ir Pietų Afrikos Respublikos rinktinių. Lietuvos vyrų rinktinė žaidusi B divizione, pirmą kartą istorijoje pateko į eliminacijos raundą ir po dramatiškos kovos pralaimėjo Brazilijos vyrų rinktinei po baudinių serijos (5:6), užimdama 9 vietą.

Jaunių kategorijoje pasaulio čempionais tapo Vokietijos rinktinė, prieš kurią lietuviams teko žaisti ir kvalifikacijoje, ir eliminacijoje. Deja, abu kartus pralaimėta. Lietuvos jaunių rinktinė pasaulio taurėje užėmė 5 vietą.

Asmeninėje įskaitoje pasaulio čempionu vienetų kategorijoje tapo Kevin Hundstorfer finale nugalėjęs turnyro šeiminkės Italijos atstovą Massimo Caruzo. 

Lietuvos atstovas Rapolas Jamontas puikiai pasirodęs kvalifikacijos mačuose, iš 65 žaidėjų užėmė 17 vietą. Vieną įspūdingiausių mačų Rapolas sužaidė nugalėdamas prancūzų stalo futbolo legendą Sebastian Meckes. Deja, eliminacijos raunde pralaimėjo taip pat labai garsiam ir daugiau nei dvigubai vyresniam sportininkui iš JAV Tom Yore, kuris užėmė 9 vietą. Po mačo Amerikos atstovas pripažino, kad Rapolas buvo kietas riešutėlis ir jam teko įtempti visas jėgas, kad nugalėtų.

VIDEO: Reportažas

Moterų vienetų kategorijoje Austėja Šermončiūtė užėmė 9 vietą antrajame eliminacijos mače pralaimėjusi Austrijos sportininkei Marinai Tabakovič, kuri ir laimėjo auksą. 

Jaunių dvejetų kategorijoje Simas Jasiūnas ir Dovydas Bukauskas bei Albinas Šeputis ir Justas Kiškis praėjo kvalifikaciją, tačiau jau pirmajame eliminacijos rate  turėjo žaisti vieni prieš kitus. Simo ir Dovydo komanda eliminavo Albiną ir Justą, o antrajame mače patys pralaimėjo Portugalijos dvejetui, užimdami 5 vietą.

Turnyre Lietuvos sportininkai įgijo neįkainojamos patirties ir pasitikėjimo savo jėgomis – visa tai labai pravers tarptautiniuose turnyruose ateityje. „Nors medalių ir neparsivežame, svarbiausia, kad šioje išvykoje gimė rinktinė. Varžybų metu visi, kurie tuo metu nežaisdavo, stebėjo ir palaikė saviškius, po kiekvienos turnyro dienos mes išanalizuodavome praėjusius mačus, dalindavomės įžvalgomis bei patarimais – tai visiškai naujas lygis Lietuvos stalo futbole. Šiame turnyre labai aiškiai matėsi, kiek daug čia, kaip ir bet kokiame kitame sporte, lemia psichologija. Juk kai kuriuos pralaimėjimus lėmė tai, kad buvo pervertintos savo jėgos arba neįvertinti varžovai – lengvų mačų Pasaulio taurės varžybose nebūna – čia visi atvažiuoja degdami noru laimėti. Čia svarbus kiekvienas taškas, kiekviena klaida, perimtas kamuolys, nusiteikimas ir šalti nervai. Buvo situacijų, kai dėl didžiulo noro laimėti, netgi pirmaudami, mūsiškiai tiesiog „perdegdavo“ ir atiduodavo iniciatyvą priešininkams.“ – sako žaidžiantysis rinktinės treneris ir geriausias Lietuvos žaidėjas Rapolas Jamontas. 

Gera žinoti, kad didžiausios pergalės laukia ateityje. Dabartinė jaunių karta yra labai aukšto lygio, kai kurie žaidėjai šiuo sportu užsiima tik 1-2 metus, o tai reiškia, kad kitoje Pasaulio taurėje, kuri įvyks 2017 metais Hamburge, turėsime gerą tarptautinėse arenose jau užsigrūdinusią vyrų rinktinę. 

Visi rezultatai:

Lietuvos vyrų rinktinė – 9 vieta. I vieta – Liuksemburgas
Lietuvos jaunių rinktinė – 5 vieta. I vieta – Vokietija

Vyrų vienetai: Rapolas Jamontas – 17 vieta, Justas Kiškis – nepraėjo kvalifikacijos etapo. I vieta – Kevin Hundstorfer (Austrija).
Vyrų dvejetai: Rapolas Jamontas ir Tautvydas Tveraga bei Arnas Bastys ir Simonas Pupeikis – nepraėjo kvalifikacijos etapo. I vieta – Bruno Gonclaves ir Yannick Correia (Liuksemburgas).
Jaunių vienetai: Albinas Šeputis, Simonas Pupeikis –  nepraėjo kvalifikacijos etapo. I vieta – Marvin Velasco (Vokietija).
Jaunių dvejetai: Simas Jasiūnas ir Dovydas Bukauskas – 5 vieta, Albinas Šeputis ir Justas Kiškis – 9 vieta. I vieta – Nicko Wohlgemuth ir Marc Stoffel (Vokietija).
Moterų vienetai: Austėja Šermončiūtė – 9 vieta, Agnė Musajevaitė –  nepraėjo kvalifikacijos etapo. I vieta – Marina Tabakovič (Austrija).
Moterų dvejetai: Austėja Šermončiūtė ir Agnė Musajevaitė –  nepraėjo kvalifikacijos etapo. I vieta – Maria Steinaa ir Lea Kvistgaard (Danija).

Lietuvos stalo futbolo rinktinė dėkoja:

Pagrindiniam rinktinės rėmėjui „Adform“
Informaciniam rėmėjui 15min.lt
„Foosin“
Gabrieliui Liaudanskui-Svarui
Karolinai Tomkevičiūtei
Linui Justice
Vytautui Kleinauskui
Tomui Juškevičiui
Erikui Mališauskui
Dariui Gedminui

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius