Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 30

Tarp garsių sportininkų – daugybė skiepų priešininkų. Kodėl?

Daugybė garsių sportininkų vis dar labai skeptiškai vertina vakcinaciją nuo COVID-19. Nemaža dalis iš jų tiki sąmokslo teorijomis, kiti turi savų priežasčių. Ryškiausios sporto žvaigždės atsisako šimtų milijonų dolerių vien dėl to, kad išvengtų skiepo, rašo meduza.io.
Garsiausi sporto ativakseriai
Garsiausi sporto ativakseriai / 15min koliažas

Tarp profesionalių aukščiausio lygio sportininkų yra daug vakcinacijos priešininkų. Kai kurie Miuncheno „Bayern“ ir Vokietijos rinktinės žaidėjai atsisako skiepytis, nes „nėra tikri“ dėl vakcinų saugumo.

NBA krepšininkai lengvai patiki sąmokslo teorijomis ir norėdami išvengti skiepo yra pasirengę prarasti šimtus milijonų dolerių.

Vienas geriausių visų laikų pasaulio tenisininkų Novakas Džokovičius, panašu, jog praleis vieną svarbiausių metų turnyrų.

Futbolo pasaulio atskalūnai

„Vasarą mano naujojo klubo gydytojas pasiūlė pasiskiepyti, bet aš jo paklausiau: „Ką tu turi švirkšte?“ Jis negalėjo atsakyti“, – duodamas interviu „The Athletic“ pasakojo anonimu norėjęs likti vienas žinomas anglų futbolininkas.

2021 metų liepą Anglijos „Premier“ lygos vadovybė paskelbė apie planus nuo spalio 1 dienos įvesti privalomus skiepijimus žaidėjams ir klubų darbuotojams. Taip futbolo valdininkai įvykdė Didžiosios Britanijos vyriausybės prašymą – ir pažadėjo, kad neskiepyti futbolininkai į aikštę žengti negalės.

Liverpulio „Everton“ saugas Fabianas Delphas buvo vienas tų futbolininkų, kurie iš karto pasisakė prieš. Apie privalomą vakcinaciją sportininkas parašė gana aštrų įrašą instagrame, tačiau labai greitai sulaukė aršios kritikos ir jau po valandos savo pamąstymus ištrynė. Visgi „The Athletic“ kalbintas anonimas teigia, kad kai kurie Anglijos pirmenybių futbolininkai F.Delphą palaiko.

Dabar atrodo, kad Anglijos futbolo valdžios pažadas tebuvo gąsdinimas. Iki lapkričio pabaigos nė vienas žaidėjas nebuvo praleidęs „Premier“ lygos rungtynių dėl to, jog yra nepasiskiepęs, nors statistika rodo, kad iki 100 proc. vakcinacijos dar toli: „Premier“ lyga neseniai paskelbė, kad visiškai pasiskiepiję yra tik 68 proc. žaidėjų.

Galiausiai „Premier“ lygos ryžtą pereiti prie privalomo vakcinavimo pristabdė teisiniai ginčai. Žaidėjai įsitikinę, kad niekas neturi teisės versti jų skiepytis – jų sutartyse tokio punkto nėra. „Jau priminiau klubui apie savo sutarties sąlygas. Niekur neparašyta, kad man reikia skiepytis. Tai pasikeis tik tuo atveju, jei jie nutrauks sutartį ir sumokės visą kompensaciją“, – „The Athletic“ sakė vienas iš futbolininkų.

Futbolo valdžia suprato, kad grasinimais nieko nepasieks, ir tada perėjo prie skatinimo strategijos. Pavyzdžiui, „Premier“ lyga ketina apdovanoti klubus, turinčius daugiausia pasiskiepijusių žaidėjų. Du skiepus gavusiems žaidėjams bus leista lankytis „raudonosios zonos“ šalyse (nustatytos Didžiosios Britanijos valdžios), o tai smarkiai sušvelnins jiems taikomus koronaviruso apribojimus.

Anglijos klubų žaidėjų viešnagės „raudonosios zonos“ šalyse jau kartą baigėsi dideliu skandalu. Rugsėjo 5 dieną San Paule vykusios 2022 metų pasaulio čempionato atrankos rungtynės tarp Brazilijos ir Argentinos buvo sustabdytos pačiomis pirmosiomis minutėmis.

Nacionalinės sveikatos apsaugos pareigūnai įsiveržė į aikštę ir pranešė, kad keturi Argentinos rinktinės žaidėjai pažeidė draudimą atvykti į Braziliją. Visi jie atstovavo anglų klubams: Emiliano Martinezas ir Emiliano Buendia (abu iš Birmingamo „Aston Villa“), Giovani Lo Celso ir Christianas Romero (abu iš Londono „Tottenham Hotspur“). Jiems Brazilijoje turėjo būti taikomas dviejų savaičių karantinas, tačiau ketveriukė to nepadarė. Policija futbolininkus bandė sulaikyti dar viešbutyje, tačiau dėl spūsčių pavėlavo ir žaidėjai jau buvo išvykę į rungtynes. Galiausiai intervencija įvyko prasidėjus mačui.

„Scanpix“ nuotr./Argentiniečiai palieka aikštę
„Scanpix“ nuotr./Argentiniečiai palieka aikštę

Brazilijoje futbolo taisyklės – griežtos. Visai neseniai nepasiskiepijęs šalies prezidentas Jairas Bolsonaro nebuvo įleistas į „Santos“ klubo rungtynes. „Kodėl reikia kažkokio skiepų paso, jei antikūnų turiu daugiau nei tie, kurie pasiskiepijo“, – piktinosi 2020 metų liepą koronavirusu sirgęs šalies vadovas.

Anonimu norėjęs likti futbolininkas „The Athletic“ taip pat paaiškino, kad daugelis jo kolegų nesunkiai tiki sąmokslo teorijomis: „Neteko suskaičiuoti, kiek kartų klubo autobuse girdėjau, kad Tupacas gyvas. Girdėjau daug ginčų dėl rugsėjo 11-osios išpuolių. Kalbant apie vakciną, futbolininkai baiminasi, kad vakcina paveiks „jų vyriškumą“ ir sukels širdies problemų.“

Vienas neįvardintas „Premier“ lygos žaidėjas atsisakė skiepų „dėl religinių priežasčių“. Siekdama išsklaidyti panašius mitus, „Premier“ lygos vadovybė netgi surengė susitikimą su visų Anglijos čempionato komandų kapitonais, kad šie įtikintų abejojančius komandos draugus vakcinos saugumu.

Trečdalis nepasiskiepijusių žaidėjų – puiki terpė sukčiams. Užfiksuotas ne vienas atvejis, kai „Premier“ lygos žaidėjai sulaukdavo skambučių iš nepažįstamų asmenų, kurie siūlė padirbtus skiepų pažymėjimus už tūkstantį eurų. Žaidėjai apie tai informuodavo klubų administracijos departamentus. „Daily Mail“ patvirtino, kad keturi „Premier“ lygos klubai patvirtino tokius sukčiavimo atvejus.

Kur kas skandalingiau panaši istorija baigėsi Vokietijoje, kur šalies prokuratūra sukčiavimu apkaltino Brėmeno „Werder“ vyriausiąjį trenerį Marcusą Anfangą. Jis įtariamas, kad nusipirko padirbtą pažymėjimą, nelaukęs tyrimo pabaigos treneris savo noru paliko pareigas „dėl didelio streso“. Pagal Vokietijos įstatymus už tokio pažymėjimo klastojimą galima laisvės atėmimo bausmė iki vienerių metų.

Imago / Scanpix nuotr./Markusas Anfangas
Imago / Scanpix nuotr./Markusas Anfangas

Dar didesnį rezonansą Vokietijoje kelia vieno svarbiausių rinktinės ir Miuncheno „Bayern“ žaidėjų Joshua Kimmicho pozicija.

„Nesu tikras dėl vakcinos, nes trūksta ilgalaikių tyrimų. Žinau savo atsakomybes ir laikausi visų priemonių, įskaitant tyrimus kas dvi ar tris dienas. Bet kiekvienas turi priimti sprendimą pats. Aš neneigiu COVID-19 ir nesu nusiteikęs prieš vakciną. Kategoriškai nesakau, kad nebūsiu paskiepytas. Gali būti, kad ateityje pasiskiepysiu“, – svarstė J.Kimmichas.

„Bayern“ lyderis sulaukė didžiulės kritikos, savo poziciją išsakė net Angela Merkel.

„Motyvai, kuriais jis pagrindžia savo sprendimą, yra įdomūs. Yra labai gerų faktinių ir viešai prieinamų argumentų, paneigiančių jo abejones. Galbūt Kimmichas apie tai pagalvos vėliau, nes pasižymi kaip labai protingas futbolininkas“, – rėžė buvusi šalies kanclerė.

Lapkričio viduryje atskriejo žinia, jog J.Kimmicho testas buvo teigiamas. Mėnuo saviizoliacijos futbolininkui kainuos 770 tūkst. eurų, o, „Sport 1“ teigimu, Miuncheno „Bayern“ nusprendė nemokėti algų į karantiną patekusiems neskiepytiems žaidėjams.

Vokietijos rinktinės treneris Hansi Flickas pareiškė, kad artimiausiu metu J.Kimmichas vis tiek veikiausiai bus paskiepytas. „Kalbėjau su juo ir panašu, kad Joshua visgi bus vakcinuotas. Jis yra profesionalas ir mėgsta viską apmąstyti pats. Kimmichas tikrai nėra tas tipas, kuriam reikėtų skiepytis vien tik dėl spaudimo“, – savo poziciją dėstė puikiai futbolininką pažįstantis strategas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joshua Kimmichas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joshua Kimmichas

Kitos futbolo žvaigždės kaip tik turi kardinaliai priešingą poziciją.

„Skiepijausi pirmiausia todėl, kad apsaugočiau ne save, o tuos, kurie yra šalia. Tai juk akivaizdu. Neblaiviam vairuoti draudžiame todėl, kad kelia grėsmę pirmiausia kitiems. Jei užsikrėsiu ir užkrėsiu ką nors kitą, tai irgi pirmiausia bus mano kaltė“, – savo poziciją dėstė „Liverpool“ vyriausiasis treneris Jurgenas Kloppas.

Aistros dėl N.Džokovičiaus

Naujasis teniso sezonas taip pat prasidės draudimais: prestižinio „Australian Open“ organizatoriai paskelbė, kad visi sportininkai privalės turėti QR kodą.

Tuo tarpu pirmoji pasaulio raketė ir devynis kartus Australijos atvirojo čempionato nugalėtojas serbas Novakas Džokovičius ir toliau priešinasi vakcinacijai.

„Asmeniškai aš esu prieš skiepus. Ir nenoriu, kad kas nors verstų mane skiepytis, kad galėčiau judėti po pasaulį. Turiu savo nuomonę šiuo klausimu ir nežinau, ar laikui bėgant ji pasikeis“, – 2020 metais savo poziciją aiškiai išsakė serbas.

Po metų jis šiek tiek sušvelnino toną, bet vis tiek akivaizdžiai susierzina, kai kas nors paklausia apie vakciną.

„Žurnalistai apie tai kalba per daug ir tai mane labai liūdina. Jie savo prielaidas daro remdamiesi tuo, ką kalbėjau prieš metus. Šiuo metu visuomenėje yra praraja tarp tų, kurie yra paskiepyti, ir tų, kurie atsisakė tai daryti. Ir kalbu ne tik apie sportą. Tokia situacija yra siaubinga. Vis dar laikausi tos pačios pozicijos – nesiruošiu paskelbti esu pasiskiepijęs, ar ne. Manau, kad tai yra asmeninis reikalas“, – šiemet kalbėjo Novakas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius

Sprendimo dėl „Australian Open“ jis dar nepaskelbė.

„Titulai nieko neapsaugo. Vienintelis titulas, kuris gali apginti, yra pirma ir antra vakcinos dozės“, – klausimą dėl galimo N.Džokovičiaus atsisakymo komentavo Australijos ministras pirmininkas Danas Andrewsas.

Panašios pozicijos kaip N.Džokovičius laikosi ir pajėgiausias Rusijos tenisininkas Danilas Medvedevas.

„Tai asmeninis reikalas. Nekalbėsiu apie savo sveikatos būklę, tačiau esu pasirengęs žaisti „Australian Open“ ir, jei reikės, esu pasiruošęs praleisti dvi savaites karantine“, – spalio viduryje sakė D.Medvedevas.

Įdomu tai, kad panašiai kaip serbas, D.Medvedevas vėliau šiek tiek pakeitė savo poziciją.

„Kalbant konkrečiai apie mane, nemanau, kad būsiu paskiepytas – dėl dar vaikystėje susijusių medicininių priežasčių. Tačiau nežinau, kokios bus taisyklės įvairiose šalyse, susijusios su turnyrais, kiek rimtas bus reikalavimas. Žinoma, manau, kad tai turėtų būti kiekvieno pasirinkimas“, – svarstė D.Medvedevas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Daniilas Medvedevas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Daniilas Medvedevas

Visgi panašu, kad pirmoji Rusijos raketė vardan tikslo savo nuomonę pakeitė. Neseniai instagrame jis paskelbė įrašą su aiškiu prierašu: „Iki pasimatymo sausio mėnesį, Australijos atvirajame čempionate.“

Tačiau D.Medvedevas buvo vienas iš nedaugelio, palaikiusių N.Džokovičiaus liniją.

„Novakas turės pasiskiepyti, jei norės toliau žaisti tenisą aukščiausiu lygiu. Tai galioja visiems, įskaitant mane“, – sakė amžinas serbo varžovas ispanas Rafaelis Nadalis.

Iš 100 geriausių ATP reitingo tenisininkų paskiepyti yra 66. Iš šimto pajėgiausių WTA reitingo tenisininkių – 60.

NBA pasaulyje – sava planeta

Situacija NBA lygoje – dar specifiškesnė. Komandos priverstos taikytis prie konkrečios valstijos nustatytų koronaviruso taisyklių. Pavyzdžiui, Niujorke nuo rugsėjo viešų renginių dalyviams buvo privaloma bent viena skiepo dozė. San Fransiske ir Los Andžele privalai būti pilnai vakcinuotas likus 14 dienų iki patekimo į stadioną ar treniruočių centrą. Už protokolo pažeidimą Toronte neskiepyti krepšininkai gali sėsti į belangę šešiems mėnesiams.

Dabar NBA lygoje yra paskiepyti 95 proc. krepšininkų, tačiau atsirado precedentas, apie kurį netyla kalbos visame pasaulyje.

„Brooklyn Nets“ žaidėjas Kyrie Irvingas atsisako vakcinuotis ir dėl to greičiausiai neteks daugiau nei 200 mln. JAV dolerių.

„Suprantu visas finansines pasekmes, tačiau realybė yra tokia, kad norėdamas žaisti Brukline, aš turiu būti paskiepytas. Aš atsisakiau, tai mano pasirinkimas ir prašau visų jį gerbti“, – kalbėjo Kyrie, nors kiek anksčiau klubo savininkui Joe Tsai buvo davęs pažadą apsvarstyti šią galimybę.

„Scanpix“/AP nuotr./Kyrie Irvingas per rungtynes Bostone.
„Scanpix“/AP nuotr./Kyrie Irvingas per rungtynes Bostone.

Bruklinas yra įsikūręs Niujorke, kur antivakseriams gyvenimo sąlygos yra ypač sudėtingos. Klubas jau 18 mln. dolerių suplonino K.Irvingo piniginę, nes žaidėjas negali žaisti namų rungtynių. Teoriškai krepšininkas galėtų rungtyniauti valstijose, kuriose galioja kitokie apribojimai, tačiau komandos trenerių štabas nusprendė, kad tai nebūtų išeitis ir klube labiau keltų sumaištį nei jam padėtų.

„Tai asmeninis Kyrie pasirinkimas. Mes gerbiame jo laisvę, bet šis pasirinkimas riboja jo galimybes būti komandos nariu. Neleisime nė vienam klubo nariui dirbti ne visą darbo dieną“, – kategorišką nuomonę turi „Nets“ generalinis direktorius Seanas Marksas.

K.Irvingo įsitikinimai jam greičiausiai kainuos naują ketverių metų trukmės 186 milijonų dolerių vertės sutartį, nes Bruklinas nemato prasmės pratęsti bendradarbiavimą. Krepšininkas irgi neketina keisti savo pozicijos, net ir atsižvelgdamas į didžiulius nuostolius.

Reikia pažymėti, kad tai ne pirmas didelio atgarsio sulaukęs Kyrie poelgis. 2017 metais jis garsiai pareiškė, kad „Žemė yra plokščia“.

„Tai nėra tik sąmokslo teorija. Žemė tikrai plokščia. Visi gali tai pamatyti. Sakau jums, kiekvienam tai prieš akis. Jie mums meluoja. Nėra jokios konkrečios informacijos, išskyrus tai, ką jie mums pateikia“, – sapaliojo krepšininkas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyrie Irvingas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyrie Irvingas

Vėliau žurnalas „Rolling Stone“ pranešė, kad krepšininkas instagrame seka įvairius sąmokslo teorijų profilius ir palaiko konspirologus, kurie tvirtina, kad „slaptosios bendrijos“ skiepai siekia pajungti juodaodžius prie pagrindinio kompiuterio, įgyvendinančio „šėtono sąmokslą“.

Visgi baimė prarasti pelningą sutartį privertė persigalvoti kitą NBA žaidėją – „Golden State Warriors“ puolėją Andrew Wigginsą. Anksčiau jis prašė NBA atleisti jį nuo skiepų dėl religinių priežasčių.

„Vienintelės galimybės buvo pasiskiepyti arba nežaisti NBA. Norėčiau tikėti, kad ilgainiui viskas bus gerai ir po 10 metų aš vis tiek būsiu sveikas“, – pasiskiepijęs sakė A.Wigginsas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius