Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 22

Tokijuje – jokios politikos: už priklupimą ar iškeltą kumštį bus baudžiama

Tokijo olimpinės žaidynės netaps išimtimi įprastai nuo politikos atsiribojančio renginio istorijoje. Pranešama, kad didžiausioje pasaulio sporto šventėje atletams bus draudžiama reikšti savo pilietines pozicijas.
Tokijuje bus draudžiamas politinių ar kitokių pažiūrų demonstravimas
Tokijuje bus draudžiamas politinių ar kitokių pažiūrų demonstravimas / „Scanpix“ nuotr.

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) apklausos būdu klausė sportininkų, ar turėtų būti pakeista 50-oji taisyklė, kuri draudžia bet kokį „politinių, religinių ar rasinių pažiūrų demonstravimą olimpinių rungčių metu ar kitose olimpinių žaidynių teritorijose“.

Pasitarus su atletais, buvo nuspręsta taisyklę palikti, o tai reiškia, kad sportininkai, išreiškę savo poziciją vienu ar kitu klausimu, bus baudžiami.

Pavyzdžiui, Tokijuje bus draudžiama išreikšti palaikymą „Black Lives Matter“ judėjimui, ką įvairiose sporto šakose atletai per pastaruosius metus darydavo priklaupdami ant kelio ar iškeldami į viršų sugniaužtą kumštį.

„Scanpix“ nuotr./Anthony Davisas, LeBronas Jamesas ir Quinas Cookas su „Vote“ marškinėliais
„Scanpix“ nuotr./Anthony Davisas, LeBronas Jamesas ir Quinas Cookas su „Vote“ marškinėliais

Tokį IOC priėmė nepaisant to, jog kai kurie įtakingi sporto veikėjai pasisakė už 50-osios taisyklės atšaukimą. Vienas tokių buvo Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos (IAAF) prezidentas Sebastianas Coe.

„Nenorėčiau, kad kas nors mane trukdytų varžybų metu, manau, kad taip mano ir sportininkai“, – sakė IOC atletų komisijos vadovė Kirsty Coventry, vadovavusi 50-osios taisyklės peržiūrai ir atskleidusi, kad didžioji dalis sportininkų prieštaravo pakeitimams.

Buvusi plaukikė, atstovavusi žaidynėse Zimbabvę, atskleidė, kad sportininkams savo pažiūrų nebus leidžiama išreikšti ir per apdovanojimų ceremonijas ant medalių pakylos.

Ji taip pat patvirtino, kad už politines žinutes atletai bus baudžiami.

„Didžioji dalis sportininkų, su kuriais kalbėjomės, to norėjo. Jie to prašė, tad ketiname bausti sportininkus, jei jie nusižengs taisyklėms“, – patvirtino K.Coventry.

IOC teigimu, nuo 2020 m. birželio šiuo klausimu buvo apklausta apie 3,5 tūkst. atletų. Apie 70 proc. iš jų pasisakė prieš leidimą reikšti politines žinutes olimpinių žaidynių metu.

Primename, kad Tokijo olimpinės žaidynės startuos liepos 23 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius