-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 19

V.Čmilytė apie nuvylusį G.Kasparovo sugrįžimą: „Norėjosi tikėti, kad stebuklas įmanomas“

Rusijos šachmatų legenda ir buvęs daugkartinis pasaulio čempionas Garis Kasparovas po dvylikos metų pertraukos sugrįžo prie profesionalaus žaidimo JAV mieste Saint Luise vykusiame „RapidandBlitz“ turnyre. Vis dėlto 56-erių šachmatų genijui sunkiai sekėsi prilygti kur kas jaunesniems meistrams ir turnyrą G.Kasparovas baigė 8-oje vietoje iš 10-ies dalyvių. Geriausia Lietuvos šachmatininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė, kad kitoks scenarijus buvo sunkiai tikėtinas, nors daugelis šachmatų mėgėjų ir tikėjosi stebuklo.
Garis Kasparovas
Garis Kasparovas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

54-erių metų G.Kasparovo startas turnyre nebuvo blogas. Pirmojoje greitųjų šachmatų partijoje jis lygiosiomis sužaidė su buvusiu pretendentu į pasaulio čempionus Sergejumi Karjakinu. Ši dvikova turėjo ir nemenką politinį prieskonį, mat G.Kasparovas yra žinomas Kremliaus ir Vladimiro Putino kritikas, kai jo varžovas palaiko Rusijos valdžią.

Pirmąją dieną visas 3 dvikovas G.Kasparovas baigė lygiosiomis, žadėjo žaisti agresyviau, tačiau per devynias greitųjų šachmatų partijas pasiekė vos vieną pergalę – trečiąją dieną įveikė Vietnamo atstovą Le Quang Liemą.

„Kasparovo rezultatas – jo amžiaus ir ilgos pertraukos pasekmė. Nesakyčiau, kad šis rezultatas mane labai nustebino. Aukščiausio lygio šachmatai, ypatingai greitieji šachmatai, šiandien dominuojami jaunų super-didmeistrių. Naivu būtų tikėtis, kad padaryta dvylikos metų pertrauka ir solidus amžius neatsilieps G.Kasparovo žaidimo lygiui, jo reakcijos greičiui, pasitikėjimui savo jėgomis.

Man labai norėjosi tikėti, kad stebuklas yra įmanomas

Kita vertus, man, kaip tikriausiai daugumai šachmatų gerbėjų, labai norėjosi tikėtis, kad stebuklas yra įmanomas, ir, kad po sugrįžimo mes pamatysime tikrą Čempioną... Realybė yra kitokia. G.Kasparovo rezultatas dar kartą patvirtina, kad šachmatai – sportas, kuriame įgimtas didžiulis talentas ir ilgametė patirtis negali kompensuoti praktikos trūkumo ar nubraukti amžiaus skirtumo“, – 15min sakė V.Čmilytė-Nielsen.

„Blitz“ šachmatų partijos prasidėjo dar sunkiau. Pirmąją dieną G.Kasparovas keturias partijas sužaidė lygiosiomis, tačiau patyrė tris pralaimėjimus. Antrąją dieną pavyko startuoti laimėta partija prieš kubietį Leinierą Dominguezą ir sužaisti lygiosiomis su D.Navara. Nepaisant to, prieš lemiamos dienos partijas legenda užėmė tik priešpaskutinę vietą.

Tiesa, paskutinę dieną G.Kasparovas kiek pagerino savo poziciją, finišuodamas tikrai stipriu žaidimu. Per devynias paskutines partijas jis patyrė tik vieną nesėkmę, nugalėjo tris varžovus ir „Blitz“ turnyre užėmė penktąją vietą. Vis dėlto bendrojoje įskaitoje G.Kasparovas liko tik aštuntas iš 10-ies dalyvių. Tiesa, 16 taškų (7 – greituosiuose, 9 – “Blitz”) surinkusį legendinį šachmatininką nuo penktosios vietos skyrė tik pustaškis, tačiau lyderių ketverto pranašumas – didelis ir akivaizdus. Turnyrą laimėjo Armėnijos šachmatininkas Levonas Aronianas (24,5 tšk.)

Šachmatų mėgėjai iš viso pasaulio labai įdėmiai sekė G.Kasparovo sugrįžimą į šachmatus, jis ypač gausiai buvo aptariamas socialiniame tinkle „Twitter“. Nors legenda sulaukė daug palaikymo, tačiau šachmatų gerbėjai gana greitai kiek nusivylė, pamatę, kad stebuklų nebus ir G.Kasparovas jau nebe tas.

„Manau, kad daugiau nusivylimo yra tarp mėgėjų, fanų, o profesionalai aukštesnio lygio žaidėjai puikiai supranta, kad nevertėjo tikėtis stebuklo. Bet šioks toks nusivylimas yra. Net mes su vyru, nors niekada nebuvome ypatingi G.Kasparovo fanai, šį kartą labai už jį sirgome ir nuoširdžiai išgyvenome, kai jam nepavykdavo rasti geriausių sprendimų“, – teigė V.Čmilytė-Nielsen.

Manau, kad grįžti į buvusį lygį jau nerealu, vien tik turint galvoje jo amžių.

Lietuvos Seimo narės nuomone, net ir rimčiau padirbėjęs, G.Kasparovas jau nebesugebėtų grįžti į ankstesnį lygį. Tam visų pirma trukdo amžius. Daugelis 54-erių G.Kasparovo varžovų šiuolaikiniuose šachmatuose yra kur kas jaunesni. Pavyzdžiui S.Karjakinas yra dvigubai jaunesnis, o pasaulio čempionui Magnusui Carlsenui – 26-eri. Ir pats G.Kasparovas pirmą kartą pasaulio čempionu 1984-aisiais tapo būdamas vos 22 metų.

„Manau, kad grįžti į buvusį lygį jau nerealu, vien tik turint galvoje jo amžių. Žinoma, praktikos trūkumas ypatingai trukdo žaidžiant greitaisiais šachmatais. Klasikinės kontrolės turnyre ir šiandien jis būtų pranašesnis už daugumą varžovų“, – mano V.Čmilytė-Nielsen.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius