Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 01 30

V.Čmilytės-Nielsen ir V.Aleknos nuomonė kategoriška – olimpinės žaidynės turi vykti be Rusijos sportininkų

Įtampa pasaulio sporto padangėje auga. Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC), panašu, jog yra linkęs suteikti šansą karą Ukrainoje sukėlusios Rusijos sportininkams dalyvauti 2024-ųjų Paryžiaus vasaros olimpinėse žaidynėse, tačiau sporto bendruomenė prieš tokius sumanymus stoja piestu.
Virgilijus Alekna
Virgilijus Alekna / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Priminsime, jog Rusijos ir Baltarusijos sportininkams neleidžiama dalyvauti beveik visose tarptautinėse varžybose nuo tada, kai Rusijos kariuomenė užpuolė Ukrainą prieš 11 mėnesių.

Visgi trečiadienį per IOC posėdį dauguma nacionalinių federacijų pasisakė už tai, kad Rusijos sportininkai galėtų grįžti į tarptautinę areną, jei sutiks su tam tikromis sąlygomis.

Tos sąlygos: sportininkai negalės prieštarauti IOC veiksmams remiant Ukrainą ir turės atitikti tarptautinius antidopingo reikalavimus.

Nors IOC sprendimas yra rekomendacinio pobūdžio, pagal Lozanoje veikiančios vokiečio Thomaso Bacho vadovaujamą organizaciją sprendžia ir dauguma tarptautinių sporto federacijų.

Šią savaitę Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Rusijos sportininkai neturi gauti vietų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse 2024 metais.

Tačiau IOC pareiškimu trečiadienį skelbia kitaip: „Nė vienas atletas neturėtų būti sulaikomas nuo varžybų dėl savo paso.“

Pirmadienį savo mintimis apie susiklosčiusią situaciją pasidalijo tituluočiausias Lietuvos olimpietis Virgilijus Alekna.

Liberalų sąjūdžio frakcijos narys – kategoriškas. Jo nuomone, Rusijos sportininkų artėjančiose olimpinėse žaidynėse neturėtų būti.

„Akivaizdu, jog IOC deda daug pastangų, jog sudarytų galimybę Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti olimpinėse žaidynėse. Tai yra blogai. Lietuvos pozicija yra aiški – jų tikrai neturėtų ten būti. Neseniai kalbėjausi su parlamentarais iš Ukrainos. Jų nuomonė aiški, neatmetamas net boikoto variantas“, – pirmadienį kalbėjo V.Alekna.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Virgilijus Alekna
Luko Balandžio / 15min nuotr./Virgilijus Alekna

Paklaustas, ar ukrainiečių pavyzdžiu nereikėtų pasekti ir lietuviams, jeigu rusams vis tiek bus leista varžytis Paryžiuje, Seimo narys tvirto atsakymo neturėjo.

„Kol kas dar apie tai nekalbėjome. Neaišku, kokie bus tolesni veiksmai. Mano nuomone, sportininkai veikiausiai turėtų galimybę pasirinkti. Bet čia tik mano pasvarstymas. Tokios diskusijos dar neturėjome“, – kalbėjo dukart olimpinis čempionas.

V.Alekna pažėrė kritikos ir IOC prezidentui T.Bachui. Anot Seimo nario, akivaizdu, kad vokietis pataikauja Rusijai.

„Kiek pamenu, Bacho užduotis ir būdavo tokia: važinėti ir ieškoti kelių, kaip būtų galima atvesti Rusijos sportininkus į olimpines žaidynes. Jaučiasi, kad žmogus labai suinteresuotas, jog Rusija varžytųsi Paryžiuje“, – rėžė V.Alekna.

Švietimo, mokslo ir sporto viceministro Lino Obcarsko teigimu, Lietuva su dar keliomis kaimyninėmis šalimis netrukus turėtų kreiptis į IOC ir prašyti, jog rusams būtų uždrausta varžytis olimpinėje arenoje.

„Analizuojame situaciją ir derinamės poziciją su kaimyninėmis šalimis. Atsispirsime nuo jau anksčiau 35 šalių ministrų pasirašyto kreipimosi. Kviesime prisijungti ir daugiau šalių“, – kalbėjo viceministras.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Lukas Balandis / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Kategoriška ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Akivaizdu, kad Rusija ir Baltarusija sportą naudoja savo propagandai. Taigi mėgins rasti būtų, kaip sugrįžti į olimpinį judėjimą. Mūsų nuomone, Rusijos ir Baltarusijos sportininkams netgi varžantis su neutralia vėliava kelių į svarbiausius sporto forumus neturėtų būti. Kursime koaliciją su kitomis šalimis, jau esu apie tai kalbėjusi su Lenkijos, Latvijos, Estijos parlamentų pirmininkais. Šis klausimas dabar tikrai aktualus“, – tikino Seimo pirmininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius