Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 06 09

Vokietijos žurnalistų tyrimas: Rusija veidmainiškai ignoruoja dopingo problemą

Po pernai sugriaudėjusio didžiulio dopingo skandalo Rusijos pareigūnai stengiasi įtikinti pasaulį, kad apsikuops. Tačiau naujame Vokietijos televizijos ARD/WDR dokumentiniame filme teigiama, kad rusai dopingo problemą sprendžia toli gražu ne taip uoliai, kaip teigia, rašo „The Moscow Times“.
Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko tikina, kad ir 2020 metais Europos futbolo čempionatas vyks Rusijoje
Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Skandalas įsiplieskė pernai lapkritį, kai tarptautinė antidopingo agentūra (WADA) išplatino tyrimo apie dopingo vartojimą Rusijoje ir šios veiklos dangstymą valstybiniu lygiu duomenimis.

Anot WADA, Rusijos antidopingo agentūra dangstė susitepusius sportininkus, į pastarosios darbą kišosi Federalinė saugumo tarnyba, o apie viską žinojo ir aukščiausi valdžios atstovai, tarp jų – sporto ministras Vitalijus Mutko.

Rašė apie aukščiausius standartus

Maskva turėjo įnirtingai gintis nuo kaltinimų, kad draudžiami preparatai buvo vartojami ir per Londono vasaros, ir per Sočio žiemos olimpines žaidynes.

V.Mutko: „Rusija turi dopingo problemą ir labai atsiprašo, kad sukčiaujantys sportininkai nebuvo anksčiau demaskuoti.“

Galiausiai iš visų tarptautinių varžybų buvo diskvalifikuoti Rusijos lengvaatlečiai, kuriems gresia praleisti Rio de Žaneiro olimpines žaidynes. Sprendimą dėl rusų atletų grąžinimo į olimpiadą Tarptautinė lengvosios atletikos federacija (IAAF) priims birželio 17 dieną.

Rusija daro viską, kad verdiktas būtų jai palankus. Tas pats V.Mutko gegužės viduryje net užsisakė plotą britų leidinyje „The Sunday Times“ ir paskelbė: „Rusija turi dopingo problemą ir labai atsiprašo, kad sukčiaujantys sportininkai nebuvo anksčiau demaskuoti“.

„Būkime atviri: mums dėl jų (sportininkų, – red.) gėda. Mes labai atsiprašome, nes Rusija sporte laikosi aukščiausių standartų ir pasisako prieš tai, kas purvina olimpines vertybes“, – rašė V.Mutko.

Diskvalifikuoti treneriai tęsia darbą

Tačiau ARD/WDR dokumentinis filmas „Dopingo paslaptis: susirėmimas dėl Rusijos“ („Geheimsache Doping – Showdown für Russland“) rodo, kad V.Mutko žaidžia nešvarius žaidimus.

Esą Rusijos sporto ministras ir pats įsivėlęs į susitepusių atletų dangstymo schemas.

Be to, filme, kurį galima pažiūrėti čia, teigiama, kad keli oficialiai suspenduoti rusų treneriai ir kiti specialistai toliau dirba su šalies sportininkais.

ARD/WDR nuotr./Olga Kaniškina ir Jelena Lašmanova
ARD/WDR nuotr./Olga Kaniškina ir Jelena Lašmanova

Pavyzdžiui, slaptos kameros užfiksavo, kad Viktoras Čeginas, kuris kovo mėnesį už antidopingo taisyklių pažeidimus buvo diskvalifikuotas visam gyvenimui, toliau pluša su sportinio ėjimo atstovais. Beje, taip pat įtariamais neleistinų preparatų vartojimu.

ARD/WDR nuotr./Viktoras Čeginas nuo žurnalistų slėpėsi automobilyje
ARD/WDR nuotr./Viktoras Čeginas nuo žurnalistų slėpėsi automobilyje

Liudininkų teigimu, kitas treneris Jurijus Gordejevas irgi tęsia darbą su sportininkais, nors buvo suspenduotas, kai paaiškėjo, kad atletams dalino draudžiamus preparatus.

Galiausiai filme parodomas elektroninio susirašinėjimo turinys, kuris esą įrodo, kad V.Mutko asmeniškai blokavo teigiamo dopingo testo, atlikto Rusijos futbolo „Premier“ lygos žaidėjui, paviešinimą.

Pats V.Mutko atkakliai neigia, kad valstybės pareigūnai tarptautiniu mastu dangstė nusikalstamas schemas, ir tikina, jog valdžia tiesiog nesugebėjo laiku pagauti sukčiaujančių sportininkų.

Susimokė su TOK vadovybe?

Filmo autorių teigimu, Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) prieš žaidynes Rio de Žaneire pernelyg nespaudžia Rusijos.

IAAF kitos savaitės pabaigoje peržiūrės sprendimą diskvalifikuoti Rusijos lengvaatlečius iš Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių.

„Užkulisiuose TOK vadovybė vis dar bando padėti Rusijai gauti leidimą dalyvauti olimpiadoje, – sakoma filme. – Tad ar kas nors dar gali tikėti tokių pareigūnų pasakomis apie švarų sportą?“

IAAF kitos savaitės pabaigoje peržiūrės sprendimą diskvalifikuoti Rusijos lengvaatlečius iš Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių.

V.Mutko naujienų agentūrai „Interfax“ pareiškė esantis įsitikinęs, kad ARD/WDR kūrėjai siekia paveikti būsimą IAAF sprendimą.

Filmas buvo parodytas trečiadienį. Tą pačią dieną Rusijos sporto pareigūnai sulaukė ir daugiau prastų žinių – Tarptautinė teniso federacija paskelbė, kad dvejiems metams diskvalifikuojama Marija Šarapova.

„Scanpix“/AP nuotr./Marija Šarapova
„Scanpix“/AP nuotr./Marija Šarapova

Ji kovo mėnesį pripažino, kad jos atliktame dopingo teste buvo rasta neleistino preparato meldoniumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius