Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

Auksinė čempionė nenori boksuotis su rusėmis: „Paaukočiau ir šį medalį“

„Tai – didžiausias ir sunkiausias medalis, kokį man yra tekę turėti“, – vos išlipusi iš lėktuvo Vilniuje ir paskendusi artimųjų sveikinimų bei gėlių jūroje plačiai šypsojosi Europos bokso čempionė Gabrielė Stonkutė.
Vilniaus oro uoste pasitiktos  Europos bokso čempionato prizininkės: Gabrielė Stonkutė ir Ana Starovoitova
Ana Starovoitova ir Gabrielė Stonkutė / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Ji – pirmoji Lietuvos moteris, Europos bokso čempionate nužygiavusi iki pat viršūnės. Metų pradžioje ant jos kaklo spindėjo ir pasaulio čempionato auksas.

„Geriausi metai boksui. Eimantas Stanionis šiemet tapo pasaulio čempionu, aš irgi. Iš Europos čempionato dabar parsivežėme du medalius. Labai džiaugiuosi dėl Anos (Starovoitovos), kuri laimėjo pirmąjį savo medalį. Mūsų bokse to nėra buvę“, – džiūgavo G.Stonkutė.

Europos čempionato finale (iki 81 kg) G.Stonkutė po atkaklios kovos taškais 3:2 pranoko tituluotą Lenkijos boksininkę Martyną Jancelewicz.

„Kova tikrai buvo apylygė. Prieš mėnesį aš jai pralaimėjau Lenkijoje, tad ši pergalė man – dvigubas džiaugsmas: ir revanšas, ir laimėtas Europos čempionato finalas“, – tęsė Lietuvos boksininkė.

Šalia jos medaliu, pirmuoju karjeroje, džiaugėsi ir A.Starovoitova. Ji pasipuošė bronza svorio kategorijoje iki 60 kg.

„Iki šiol negaliu patikėti. Esu labai laiminga. Labai džiaugiuosi ir už mūsų auksinę mergaitę. Finale prarėkiau balsą. Gal net labiau džiaugiausi nei dėl savo medalio. Bet ir mano labai ilgai lauktas. Dėl jo vargau 20 metų. Pagaliau ir tikiuosi, kad ne paskutinis. Bet nenoriu garsiai kalbėti. Laimė mėgsta tylą, dirbsim toliau ir sieksim aukštesnių rezultatų“, – su ašaromis akyse savo medaliu šalia artimųjų džiaugėsi A.Starovoitova.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Ana Starovoitova
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Ana Starovoitova

G.Stonkutė medalį Europos čempionate užsitikrino vos ištraukus burtus. Svorio kategorijoje iki 81 kg varžėsi 8 sportininkės, o burtai pasaulio čempionę nusiuntė iš karto į pusfinalį, kurį ji lengvai laimėjo.

„Nebuvo viskas taip paprasta. Buvau apsirgusi, pasigavusi kažkokį virusą. Temperatūra, gerklė, sloga. Buvo sunku įsivažiuoti, nejaučiau savęs, rankų, varžovės. Gerai, kad turėjau keletą laisvų dienų ir pirma kova buvo lengvesnė“, – prisipažino auksinė Lietuvos boksininkė.

Natūralu, kad po triumfo planetos ir Europos pirmenybėse, didžiulės viltys su G.Stonkute bus siejamos ir 2024-ųjų olimpiadoje Paryžiuje.

„Manau, jau ir anksčiau tas tikslas buvo aiškus. Dabar reikės susikaupti ir toliau dirbti“, – lūkesčių nesikratė pasaulio ir Europos čempionė.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Gabrielė Stonkutė ir vienas pirmųjų jos trenerių Aivaras Balsys
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Gabrielė Stonkutė ir vienas pirmųjų jos trenerių Aivaras Balsys

Svarbiausiuose čempionatuose varžovės jau kuris laikas niekaip nesustabdo užsispyrusios iš Tolių kaimo Kretingos rajone kilusios sportininkės, tačiau bokse netrūksta aistrų ir šalia ringo.

Tarptautinė bokso federacija (IBA) prieš dvi savaites skandalingai nusprendė grąžinti kraugerišką karą Ukrainoje pradėjusių ir tęsiančių Rusijos bei Baltarusijos šalių boksininkus į ringą.

Lietuviai – kaip ir švedai, suomiai bei lenkai – iš karto atsakė, kad varžybose su boksininkais iš šalių agresorių į vieną ringą nelips.

Šiame Europos čempionate rusių ir baltarusių dar nebuvo, nes registracija į pirmenybes baigėsi anksčiau, nei buvo priimtas skandalingas sprendimas, bet ateityje lietuviai ir G.Stonkutė žada laikytis tvirtai bei nelipti į vieną ringą su kariaujančios šalies atstovais.

„Iš tikrųjų, būtų labai skaudu, nes kitąmet prasideda atranka į olimpines žaidynes. Iš kitos pusės, sutikčiau nevažiuoti. Priimčiau tokį sprendimą. Manau, būčiau ir šitą medalį paaukojusi“, – tvirtai kalbėjo G.Stonkutė.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Ana Starovoitova, Darius Šaluga ir Gabrielė Stonkutė
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Ana Starovoitova, Darius Šaluga ir Gabrielė Stonkutė

„Žiūrėsime, kaip bus su Paryžiaus olimpiada. Rezultatai rodo, kad ten mes galime turėti medalį. Tačiau esame pasakę „A“, pasakysime ir „Z“, jei reikės. Lietuvos bokso federacijos nuostata nesikeis dėl to (nedalyvavimo vienose varžybose su rusais ir baltarusiais)“, – pritarė Lietuvos bokso federacijos prezidentas Darius Šaluga.

„Gerai, kad atranką į olimpiadą vykdys ne IBA. Kol kas neturime signalų, kad Paryžiuje bokso nebūtų. Greičiausiai Paryžiuje boksą matysime ir tam ruošiamės. Tiek vaikinų, tiek merginų rinktinė. Kaip bus toliau – matysime. Jau ir Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentas Thomas Bachas pranešė, kad šyla požiūris į Rusijos ir Baltarusijos sportininkus. Žiūrėsime, kas čia vyks“, – tęsė D.Šaluga.

„Prieš pasisako toli gražu ne visa Europa. Sakyčiau, kad yra pasidalinimas pusiau. Beveik tolygiai. Apie 25 šalys pasisako prieš, visos kitos laikosi arba neutraliai, arba palaiko šitų (Rusijos ir Baltarusijos) sportininkų dalyvavimą. Kalbant apie pasaulį, skaičiai yra dar liūdnesni. Tenka pripažinti liūdną faktą, kad pasaulis yra ne toks, kokį mes jį norėtume matyti“, – atsiduso Lietuvos bokso galva.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Darius Šaluga ir Gabrielė Stonkutė
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Darius Šaluga ir Gabrielė Stonkutė

Jei tarptautinės varžybos G.Stonkutei užsivertų, yra ir kitas kelias – profesionalų boksas, kuriame šiemet sužibo E.Stanionis, laimėjęs WBA organizacijos „reguliarų“ čempiono diržą ir sportuojantis pas tą patį trenerį kaip ir G.Stonkutė – Vidą Bružą.

„Kalbas girdžiu, bet apie profesionalų boksą aš pati kol kas negalvoju. Noriu viską laimėti mėgėjų bokse. Kol kas tai puikiai sekasi. Dabar patys aukščiausi tikslai ir mintys yra nukreiptos į olimpines žaidynes. Juolab kad dar neteko sulaukti ir nė vieno agento skambučio“, – šyptelėjo Europos ir pasaulio čempionė, svajojanti ir apie olimpinį titulą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius