Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Burtų laukiantis M.Knystautas olimpiniam debiutui – pasiruošęs: „Ko neprivalgei – to neprilaižysi“

Šešiolika metų kantriai prakaitą treniruotėse liejęs imtynininkas Mantas Knystautas yra per mažytį žingsnį nuo savo karjeros svajonės įgyvendinimo. Kelialapį į olimpines žaidynes iškovojęs vienintelis Lietuvos imtynininkas trečiadienį bendravo su Lietuvos žiniasklaida ir neslėpė – rugpjūčio 1 d. startas jam bus ypatingas.

27-erių graikų-romėnų imtynininkas iš Klaipėdos – olimpinių žaidynių debiutantas, dalyvausiantis svorio kategorijos iki 130 kg varžybose.

Bilietą į Tokiją jis nugvelbė kovo mėnesį Vengrijos sostinėje Budapešte vykusiame atrankos turnyre.

Po Nepriklausomybės atkūrimo Mantas taps dešimtuoju mūsų šalies imtynininku, gynusiu Lietuvos garbę olimpinėse žaidynėse. Nuo 1992-ųjų mūsų imtynininkai nėra praleidę nė vienerių olimpinių žaidynių. Šiemet šią tradiciją pratęs ir M.Knystautas.

M.Knystautas yra vienas tų sportininkų, kurie džiaugiasi, jog Tokijo olimpinės žaidynės buvo pastumtos vienerius metus į priekį.

Praėjusiais metais jam teko iškęsti net dvi operacijas. Išnirus pečiui sportininkas gulėsi ant operacinio stalo, tačiau po reabilitacijos tą pačią vietą susižeidė ir vėl, tad chirurgo įsikišimo prireikė dar kartą.

„90 proc., kad tos traumos nebūčiau spėjęs išsigydyti. Be to, būčiau ir nedalyvavęs atrankos turnyre. Dabar viskas nusikėlė metams ir pavyko čia patekti“, – džiaugėsi M.Knystautas.

Dabar šias negandas klaipėdietis jau prisimena su šypsena ir džiaugiasi, jog likimas jam padovanojo galimybę aplankyti Japonijos sostinę.

„Man tai – olimpinis debiutas, neturiu galimybių šių žaidynių palyginti su prieš tai buvusiomis, bet galiu užtikrinti, kad net ir pandemijos fone olimpinė dvasia čia tikrai jaučiasi. Sąlygos yra geros, viskas tenkina, treniruočių salė taip pat labai gera. Džiaugiamės, kad sportuojame ne lauke, visur yra kondicionieriai, tad Tokijo karščio ir drėgmės nejaučiame“, – olimpiniame kaimelyje kalbėjo M.Knystautas.

– Kaip atrodė paskutinės pasirengimo savaitės?

– Mažinome krūvius, palaikėme formą. Paskutinės treniruotės tokios jau būna – jose svarbiausia išvengti traumų, o ko neprivalgei – to neprilaižysi. Tiesiog turėjome trumpas, intensyvias treniruotes.

– Kokius asmeninius tikslus keliate?

– Dieną prieš varžybas turėsime burtų traukimą. Nuo jų priklausys labai daug kas. Lyderius savo svorio kategorijoje turime gana aiškius. Pažiūrėsime, kur jie pateks. Jei atvirai, norėčiau būti penketuke. Manau, jeigu burtai susiklostys normaliai, šį tikslą pasiekti įmanoma. Jei burtai susiklostys prasčiau, irgi nieko nepadarysi – teks kovoti.

Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Mantas Knystautas olimpiniame kaimelyje
Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Mantas Knystautas olimpiniame kaimelyje

– Kiek yra sportininkų, su kuriais akistatos norėtumėte išvengti?

– Gąsdinančių pavardžių nėra, teks kovoti su visais. Visgi du imtynininkai yra labai stiprūs – dešimtkart Europos čempionas turkas Riza Kayaalpas ir kubietis Mijainas Lopezas, laimėjęs tris olimpinius aukso medalius iš eilės. Jie mūsų svorio kategorijoje laimi beveik viską. Visgi mūsų sporto šakoje, jei pralaimi pirmą kovą, o tavo varžovas žengia į finalą, dar turi šansą kovoti dėl bronzos.

– Ar su kuriuo nors iš jų yra tekę anksčiau kovoti?

– Su M.Lopezu kovojau viename turnyre Vokietijoje. Pralaimėjau 1:2.

„Scanpix“ nuotr./Mijainas Lopezas
„Scanpix“ nuotr./Mijainas Lopezas

– Ar pirminę aklimatizaciją pavyko praeiti sėkmingai, o galbūt jos nebuvo išvis?

– Buvo... Miegas vis dar kiekvieną naktį būna skirtingas. Laiko skirtumą vis dar jaučiu, nors šiandien išsimiegojau tikrai gerai, treniruotėje sekėsi puikiai.

– Kaip įvertintumėte savo dabartinę formą?

– Tenkina. Jaučiuosi gerai, svorio mesti nereikia. Tenka netgi kiek pavalgyti, kad jis nenukristų (šypsosi).

– O su jauduliu prieš kol kas svarbiausią startą karjeroje tvarkytis pavyksta?

– Kol kas dar nejaučiu, bet žinau, kad per varžybas ir dieną prieš tikrai papildomų emocijų bus. Džiaugiuosi čia būdamas, pasiruošęs kovoti. Gyvenu šia akimirka ir džiaugiuosi tuo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius