Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Muay Thai sulaukus šviesios dienos, Lietuva svajoja apie olimpinius medalius

Muay Thai gyvuoja šimtus metų, bet šią savaitę šis kovos menas, kitaip vadinamas tailandietišku boksu, sulaukė įsimintinos dienos. Gruodžio 6 dieną Muay Thai preliminariai pripažintas Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) Vykdomojo komiteto.
Sigitas Gaižauskas Tailande iškovojo lygiąsias
Sigitas Gaižauskas Tailande iškovojo lygiąsias / „Max Muay Thai“ turnyro organizatorių nuotr.

Tai reiškia, kad per trejus metus Muay Thai bet kuriuo metu gali būti oficialiai pripažintas, o nuo tos dienos galės teikti paraišką į olimpinių žaidynių programą.

„Labai apsidžiaugėme, nes Tarptautinė Muay Thai federacija daug metų siekė šio įvertinimo, – sakė Muay Thai pradininkas mūsų šalyje Marius Misiūnas. – Tai – pirmasis žingsnis. O jei būtų antrasis, ir mes patektume į olimpines žaidynes, viskas pasikeistų.

Dabar laimime medalius, bet esame be finansavimo ir lėšų, lyg pelenės.“

Dabar laimime medalius, bet esame be finansavimo ir lėšų, lyg pelenės.

Muay Thai vienija 135 nacionalines federacijas ir apie 400 tūkst. registruotų atletų. Kartu su šiuo kovos menu IOC preliminariai pripažino ir šokius (cheerleading – komandinė sporto šaka su gimnastikos ir šokių elementais, skirtinga nei populiarieji merginų šokiai per krepšinio varžybų pertraukas), taip išplėtusi olimpinių sporto šakų sąrašą iki 37.

Siekiant pritraukti daugiau jaunimo dėmesio, 2020 olimpinėse žaidynėse Tokijuje (Japonija) debiutuos penkios naujos sporto šakos: karatė, beisbolas, moterų mažasis beisbolas, banglenčių sportas ir riedlentės.

Šiose sporto šakose Lietuva neturi aukščiausio lygio atletų, bet, jei ateityje į olimpinę programą įšoktų Muay Thai, sužibtų viltis laimėti daugiau olimpinių apdovanojimų.

Šiuo metu Lietuvos Muay Thai sąjunga vienija 20 klubų. Šio kovos meno treniruotes lanko per pusantro tūkstančio žmonių, tarp kurių yra ne vienas tituluotas atletas.

Anot M.Misiūno, net keturi lietuviai – Deividas Danyla, Sigitas Gaižauskas, Martynas Jasiūnas ir Mindaugas Narauskas yra pajėgūs kovoti dėl aukščiausio lygio medalių sporto šakoje, kurioje kovojama kojomis, rankomis, keliais ir alkūnėmis.

Sigito Gaižausko asmeninio albumo nuotr./Sigitas Gaižauskas Tailande iškovojo lygiąsias
Sigito Gaižausko asmeninio albumo nuotr./Sigitas Gaižauskas Tailande iškovojo lygiąsias

Be to, M.Misiūnas įsitikinęs, kad olimpinės žaidynės galėtų privilioti į Muay Thai giminingų sporto šakų žvaigždes, tokias kaip kikboksininkas Sergejus Maslobojevas. „Olimpinės žaidynės yra kiekvieno sportininko svajonė – kas nenorėtų ten dalyvauti?“ – svarstė M.Misiūnas.

Geriausiu atveju, Muay Thai į olimpinę programą patektų 2024 arba 2028 metais. Tačiau ir žvelgiant taip toli į priekį lietuviai turi vilčių.

11-metis Marius Šaučiūnas ir 14-metis Emilis Šližauskas turėtų perspektyvų, kaip ir jau paminėti du devyniolikmečiai kovotojai.

„M.Jasiūnas ir M.Navarauskas yra devyniolikos metų, – į galimybę 2024 metais startuoti olimpinėse žaidynėse mintis kreipė M.Misiūnas. – Jie jau būtų subrendę, agresyvūs, techniški, taip pat mąstantys – abu siekia aukštojo išsilavinimo. Jie tikrai galėtų pretenduoti į olimpinius medalius.“

VIDEO: Sigito Gaižausko kova Tailande prieš Noppakitą Kor. Kampanartą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius