Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

To laukė UFC pasaulis: netektį išgyvenęs Chabibas jau paruošęs savo geležinius gniaužtus

Chabibas Nurmagomedovas prieš Justiną Gaethje – šių dviejų lengvasvorių dvikova UFC 254 renginyje bus viena įdomiausių šiais metais. Chabibas yra laikomas favoritu, tačiau niekas – net ir jo treneris – nežino, koks rusas bus pirmoje savo kovoje po skaudžios tėvo netekties.
Chabibas Nurmagomedovas
Chabibas Nurmagomedovas / „Scanpix“ nuotr.

Ch.Nurmagomedovo tėvas Abdulmanapas mirė liepą nuo COVID-19 sukeltų komplikacijų.

Javieras Mendezas yra UFC superžvaigždės treneris, tačiau jis nežinojo, ko laukti iš savo auklėtinio, kai jie susitiks Dubajuje ir pradės ruoštis kovai su J.Gaethje.

Nuo 2012-ųjų J.Mendezas treniruoja Chabibą, jiedu, net ir nebūdami kartu, bendraudavo bent kartą per dieną, bet tai pasikeitė, kai mirė kovotojo tėvas.

„Scanpix“ nuotr./Chabibas ir Abdulmanapas Nurmagomedovai.
„Scanpix“ nuotr./Chabibas ir Abdulmanapas Nurmagomedovai.

„Nežinojau, ko iš jo tikėtis, – ESPN cituoja trenerį. – Maniau, kad galbūt jau praėjo pakankamai laiko, kad galbūt jis bus pasiruošęs dirbti visu pajėgumu, kad mes tiesiog apsikabinsime ir kibsime į darbus. Bet nebuvau dėl to tikras.

Laimei, viskas buvo taip, kaip čia ir pasakiau. Mes apsikabinome, apie nieką daugiau nekalbėjome. Tiesiog pasakėme vienas kitam, kad laikas dirbti.“

Visa UFC bendruomenė ilgą laiką kalbėjo apie Abdulmanapo mirtį. Jis ne tik buvo savo sūnaus 28-ių sausų pergalių kalvis. Jis atvedė į UFC daug Dagestano kovotojų: Islamą Makhačevą, Tagirą Ulanvekovą, Rustamą Chabilovą, Umarą Nurmagomedovą ir Abubakarą Nurmagomedovą.

Vis dėlto Chabibo ir jo tėčio ryšys buvo stipresnis nei sportas. Kovotojas dažnai vadino tėvą savo geriausiu draugu.

„Scanpix“ nuotr./Chabibas Nurmagomedovas
„Scanpix“ nuotr./Chabibas Nurmagomedovas

Po to, kai UFC 242 renginyje Ch.Nurmagomedovas apgynė čempiono titulą, žurnalistas paklausė, ką jis norėtų pasakyti milijonams jaunuolių, kuriems jis yra autoritetas. „Gerbkite savo tėvus“, – atsakė vis dar nepralaimėjęs kovotojas.

Prieš 13 mėnesių vyko ta įsimintina kova prieš Dustiną Poirier, surengta Artimuosiuose Rytuose. Tą vakarą pirmą kartą per visą Chabibo UFC karjerą jo tėvas galėjo būti šalia sūnaus kovos metu, nes anksčiau tam kelią užkirsdavo vizos problemos.

Šeštadienio vakarą Abu Dabyje tėvo šalia nebus, o Ch.Nurmagomedovas nežino, kokius jausmus tai iššauks.

„Kas žino, kaip aš jausiuosi, kai lipsiu į narvą. Niekas nežino. Fiziškai jaučiuosi puikiai, psichologiškai – taip pat. Tačiau tai bus pirmas kartas, kai galiu jaustis sunkiai, eidamas į narvą. Niekas nežino, kaip bus“, – sakė 32-jų rusas.

Nors net ir pats kovotojas nežino, ką jis išgyvens viduje šeštadienio vakarą, tačiau jo treniruočių partneriai gali papasakoti, ką tenka išgyventi žmogui, atsidūrusiam ant ringo grindų su Chabibu, kuris tituluojamas geriausiu visų laikų UFC kovotoju parteryje.

„Scanpix“ nuotr./Chabibas Nurmagomedovas ir Conoras McGregoras – jų mūšis virto laukine scena.
„Scanpix“ nuotr./Chabibas Nurmagomedovas ir Conoras McGregoras – jų mūšis virto laukine scena.

„Jis yra monstras, žmogau! Jis labai geras, labai stiprus. O ta jėga yra kažkas, ko nemačiau dar niekada gyvenime, – „The Athletic“ pasakojo lengviausio UFC svorio kategorijoje kovojantis Marlonas Moraesas. – Jis viską daro kitaip, suprantate? Tai taip skiriasi... Tiek jėgos! Ir ji nesibaigianti. Ji niekada nesibaigia. Tai nėra vienas jėgos pliūpsnis, tai nuolatinė tave veikianti jėga.“

Sužavėta Ch.Nurmagomedovo imtynių veiksmais yra ir UFC kylanti žvaigždė Ottmanas Azaitaras, laimėjęs visas 13 savo kovų.

Jis yra monstras, žmogau!

„Nežinau, kaip tai jums paaiškinti, nes tai nėra tokia jėga, kurią turi kultūristai. Tai kažkas, nuo ko neina pabėgti. Tai visada tave veikia, jis kaip uodas, jis tiesiog yra ant tavęs, tu bandai jį nusimesti, bet nesugebi. Nežinau, gal jis kažkaip paskirsto savo jėgų balansą, bet taip pat turi ir didžiulę jėgą. Su kiekvienu jo veiksmu tu jauti vis kitokią jėgą“, – „The Athletic“ pasakojo O.Azaitaras.

„Jis buvo stipresnis toje svorio kategorijoje nei bet kas kitas, – sakė pusvidutinio svorio kategorijoje kovojantis Belalas Mihammadas. – Ir aš žiūriu į jį... Po velnių! Aš su juo ėmiausi, jis tuo metu ruošėsi kovai su Conoru McGregoru, tad buvo dar lengvesnis. Aš tiesiog galvojau: „Po velnių, žmogau! Jis tikrai stiprus!“

Treneris J.Mendezas tik juokiasi išgirdęs tokius pasakojimus – jis šimtus kartų matė, ką išgyvena sportininkai, pirmą kartą atsidūrę parteryje su Chabibu.

„Scanpix“ nuotr./Chabibas Nurmagomedovas
„Scanpix“ nuotr./Chabibas Nurmagomedovas

„Jie tiesiog voliojasi su juo ir tada užstringa. Jie nežino, ką po velnių daryti. Chabibas visada keletu žingsnių priekyje ir tiesiog žaidžia su priešininkais. Štai kodėl, kai manęs paklausia, ar Chabibas kada nors kovos stovėsenoje, aš sakau: „Ne, kodėl jis turėtų?“ Noriu, kad jis darytų tai, ką daro geriausiai. Nėra nė vieno, kuris jį nugalėtų ant ringo grindų. Iki tol, kol rasime, kas jį taip palaužtų, mes nedarysime nieko kito“, – „The Athletic“ pasakojo J.Mendezas.

Nuo 1996-ųjų MMA treneriu dirbantis J.Mendezas matė daug kovotojų, žengiančių į ringą įvairiausiomis sąlygomis. UFC 254 turnyras nebus pirmasis, kai jo auklėtinis kausis po skaudžios netekties.

„Man atrodo, kad tokie vaikinai daugiau atiduoda. Jie padaro daugiau. Jie nori daugiau. Jie prarado savo artimąjį ir jie negaili savęs. Jie siekia pagerbti mirusįjį ir būti tokie, kokie dar nebuvo niekada anksčiau. Ne visada taip nutinka, bet dažniausiai jie būna stipresni“, – pasakojo J.Mendezas.

Ir šeštadienio vakarą to paties jis tikėsis iš Chabibo. Kovos pradžia numatoma maždaug vidurnaktį Lietuvos laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius