-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Akibrokštas prieš pat olimpiadą: Kaune ardoma atletų kalvė – „Vilties“ sporto mokykla

Kauno „Vilties“ sporto mokyklos bendruomenė šokiruota: kaip perkūnas iš giedro dangaus birželio pabaigoje ėmė sklisti kalbos apie šios lengvaatlečių kalvės naikinimą, prijungiant ją prie Kauno centro sporto mokyklos. „Vilties“ direktorius Vaclovas Kidykas apie tokius laikinosios sostinės valdžios planus sužinojo atsitiktinai ir teigia nesuvokiantis, kam išties reikalinga tokia reforma.
Antroji Lietuvos lengvosios atletikos čempionato diena
Lietuvos lengvosios atletikos čempionato akimirka/ Asociatyvi nuotr. / Alfredo Pliadžio nuotr.

„Birželio 29 d. nuėjau pas Kauno miesto savivaldybės administracijos sporto skyriaus vedėją Mindaugą Šivicką. Norėjau paprašyti, jog komandiruotų mane į Europos lengvosios atletikos čempionatą Amsterdame. Ir tik tuomet jis užsiminė, kad artimiausiame Kauno miesto savivaldybės tarybos posėdyje bus svarstomas klausimas dėl mūsų mokyklos sujungimo su Kauno centro sporto mokykla.

Alfredo Pliadžio nuotr./Treneris Vaclovas Kidykas
Alfredo Pliadžio nuotr./Treneris Vaclovas Kidykas

Naujosios mokymo įstaigos vadovas bus renkamas konkurso būdu. O tai reiškia, kad darbo neteks abiejų mokyklų direktoriai, administracijos darbuotojai“, – su susiklosčiusia nerimą keliančia situacija supažindino „Vilties“ direktorius V.Kidykas.

Pasak jo, jei jis ten nebūtų nuėjęs, matyt, nebūtų apie valdžios planus taip nieko ir sužinojęs. O tokie metodai, viešumo baimė demokratinėse valstybėse, vyro teigimu, yra svetimi.

Ruošia olimpiečius

Direktorius patikino, jog „Vilties“ kolektyvas tokiam sujungimui nepritaria, nes jis – visiškai netikslingas, kadangi lengvoji atletika yra tarsi grupė atskirų sporto šakų.

Į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes deleguojami 8 „Vilties“ sportininkai, į Senojo žemyno pirmenybes – 9.

„Lengvoji atletika – sporto karalienė. Ir tai ne tik vardas. Mūsų sporto mokykla įrodė savo darbo produktyvumą, ruošiant atletus olimpinėms žaidynėms, pasaulio ir Europos čempionatams. Į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes deleguojami 8 „Vilties“ sportininkai, į Senojo žemyno pirmenybes – 9. Iš viso Amsterdame Lietuvos garbę gins 19 atletų, tad beveik pusė jų – mūsų mokyklos atstovai.

Taip buvo ir su Londono olimpiada. Tuomet buvo deleguota 19 olimpiečių iš Kauno, iš jų normatyvus įvykdė 8 „Vilties“ sportininkai”, – pasiekimus dėstė pašnekovas, pabrėžęs, jog „Viltyje“ sportuoja pasaulio jaunimo vicečempionė Viktorija Žemaitytė, ketvirtosios vietos Londono olimpiadoje laimėtoja Austra Skujytė, pasaulio jaunimo čempionas Andrius Gudžius, Europos sidabro medalio laimėtojas, rekordininkas Raivydas Stanys ir kt.

Koks reformos tikslas?

Anot jo, 480 sportininkų ugdanti ir savos sportinės bazės neturinti „Vilties“ sporto mokykla anksčiau jau atlaikė tris reformas, tačiau ši gali būti paskutinė ir lemiama. V.Kidykas netiki, kad kas sustabdys valdžios buldozerį, tačiau tikisi pagaliau išgirsti pertvarkos priežastis.

„Tokių permainų priežastis turi būti finansinė. Tačiau ką jie sutaupys? „Viltyje“ dirba 5,5 etato darbuotojai ir 30 trenerių. Taigi nėra jokios sujungimo prasmės. Visi penki dabar laukiame atleidimo lapelių. Aš dirbsiu treneriu, išsikapstysiu. Tik lai neardo mokyklos.

Po prijungimo juk reikės priimti naujus darbuotojus. Kodėl tuomet reikia atleisti patirtį turinčius asmenis? Noriu priminti, kad savivaldybė – tai ne pelno siekianti organizacija. Iš kur tie naujos valdžios taupymo lozungai?“ – piktinosi V.Kidykas.

Pykdo jį ir tai, kad žinodamas valdžios planus, visa tai iki paskutinės minutės nutylėjo ir sportininkus užstoti turintis Kauno lengvosios atletikos prezidentas Gediminas Vasiliauskas, kuris susitikime taip ir nepasirodė.

Alfredo Pliadžio nuotr./Andrius Gudžius
Alfredo Pliadžio nuotr./Andrius Gudžius

„Matyt, jie nori, kad mes netektume identiteto, išnyktume. Visuomet po sujungimo direktoriumi naujo darinio skelbiamas mokyklos, prie kurios kita įstaiga prijungiama, direktorius. Šiuo atveju Kauno centro sporto mokyklai vadovaujanti Saulė Malinauskienė – labai šauni vadovė, „pramušė“ daug europinių pinigų, tačiau ja, kaip per daug reiklia, matyt, norima atsikratyti. Kodėl skelbiamas konkursas naujo direktoriaus paieškai?“, – suktybę įžvelgė disko metiko A.Gudžiaus treneris V.Kidykas.

Dengiasi optimizacija

Sporto skyriaus vedėjo M.Šivicko tikinimu, Kauno miesto savivaldybė siekia optimizuoti savivaldybės valdomų sporto mokyklų tinklą. 2015 m. buvo nuspręsta sujungti Kauno jaunalietuvių sporto organizacijos mokyklą su sporto mokykla „Gaja“, taip pat – prie buriavimo mokyklos „Bangpūtys“ prijungti Kauno irklavimo mokyklą.

„Tęsiant sporto mokyklų tinklo pertvarką, šių metų liepos 12 d. tarybos posėdyje bus teikiamas sprendimas dėl Kauno sporto mokyklos „Viltis“ sujungimo su Kauno Centro sporto mokykla. Pagrindinis tikslas – efektyviau naudoti sportui skiriamas lėšas ir patalpas, užtikrinti treniruočių kokybę bei vykdyti efektyvesnę priežiūrą“, – pagrindinę priežastį įvardijo Kauno miesto valdžios atstovas.

Pasak jo, sujungiant mokyklas trenerių etatų skaičius išliks toks pat. Pagrindinė pertvarka laukia abiejų mokyklų administracijų.

Sutaupys 90 000 eurų

Sujungus mokyklas, administraciniai išlaikymo kaštai per metus sumažės apie 90 000 eurų, kuriuos bus galima panaudoti sportinio ugdymo kokybei kelti, t.y. daugiau lėšų skirti sportinio inventoriaus atnaujinimui, dalyvavimui tarptautiniuose turnyruose ir pan.

„Po sujungimo veiksiančios įstaigos naujasis vadovas bus išrinktas konkurso būdu. Kol jis bus išrinktas, bendrai mokyklai vadovaus laikinas vadovas. Kas juo bus paskirtas, kol kas neaišku. Visi „Vilties“ administracijos darbuotojai su direktoriumi tikrai nebus atleisti“, – patikino M.Šivickas.

Po sujungimo visa administracija fiziškai bus dabartinės Kauno centro sporto mokyklos patalpose, o treniruotės vyks ten pat, kur ir vyksta dabar – keliose miesto vietose.

Po reorganizacijos veiksianti Kauno sporto mokykla „Startas“ ugdys sportininkus šiose sporto šakose: sportinė ir meninė gimnastika, lengvoji atletika, tinklinis, plaukimas, neįgaliųjų sportas.

Kauno sporto mokyklos „Vilties“, kurios administracija glaudžiasi keliuose S.Dariaus ir S.Girėno stadiono kambarėliuose po tribūnomis, šių metų biudžetas – 653 576 eurų. Kauno centro sporto mokyklos – 1 354 709 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius