Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Andrius Gudžius iš Padauguvos: kaip Lietuvos kaime užaugo pasaulio čempionas?

Kas yra Andrius Gudžius? Geriausio pasaulyje disko metiko istorija prasidėjo Kauno rajone, netoli Vilkijos esančiame Padauguvos kaime. Prieš 26-erius metus per Valentino dieną pasaulį išvydęs vaikinas augo kiek daugiau nei 300 žmonių kaime, o šeštadienį driokstelėjo beveik 9 mln. gyventojų turinčiame Londone.
Andrius Gudžius
Andrius Gudžius / „Scanpix“ nuotr.

Padauguvos skiltis „Vikipedijos“ enciklopedijoje jums gali sukelti juoką. Mažas kaimelis Kauno rajone apibūdinamas vienu sakiniu: „Yra biblioteka.“ Prie žymių žmonių puikuojasi vienintelė pavardė, kurią praėjusį savaitgalį linksniavo visa Lietuva – Andrius Gudžius.

VIDEO: Disko metikas Andrius Gudžius nustebino pasaulį savo pasiekimu

Pergalės nieko neišmoko

Po 12 metų pertraukos Lietuvai pasaulio čempionato auksą padovanojęs tvirtas vyras nėra iš tų, kurie gali ilgai ir pompastiškai kalbėti apie savo pasiekimus. Atvirkščiai, kitą dieną po auksinio finalo su vandens buteliuku prabangaus sportininkų viešbučio fojė A.Gudžius atrodė taip, lyg triumfą jau būtų pamiršęs.

„Viską vertinu realiai. Šaliai tai yra daug, man irgi daug, bet viskas buvo vakar. Dabar jau reikia rengtis kitoms varžyboms. Iš to, kad tapai pasaulio čempionu, ilgai nepagyvensi“, – ramiai kalbėjo disko metikas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Danielis Stahlis, Andrius Gudžius ir Masonas Finley
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Danielis Stahlis, Andrius Gudžius ir Masonas Finley

Nuo 13 metų diską mėtantis sportininkas kentėjo nuo traumų ir svarbiausiuose čempionatuose likdavo už dešimtuko ribos. Tačiau tai tik užgrūdino.

„Buvo daug sunkių momentų. Darėme daug analizių, kodėl buvau Pekine 14-as, o Rio 12-as. Tai buvo žvėriškai geros pamokos. Iš pergalių mes nieko neišmokstame. Visos tos pamokos turėjo būti“, – apie likimo siųstus išbandymus kalbėjo trečias jauniausias pasaulio čempionas disko metimo istorijoje.

Lietuviško kaimo produktas

Šiuolaikiniai vaikai yra užburti technologijų, kompiuterinių žaidimų ir virtualios realybės. Tačiau disko metimų pasaulio čempiono kelionė buvo visiškai kitokia.

A.Gudžius gimė nepriklausomoje Lietuvoje ir yra naujos kartos atstovas, tačiau iš tų, kurių vaikystė prabėgo kaime.

Disko metiko treneris Vaclovas Kidykas auklėtinį atrado pačiu laiku. 13-os metų A.Gudžius buvo vos kelis mėnesius pradėjęs žaisti krepšinį ir dar „neužsikabinęs“ tiek, kad nesuteiktų šanso lengvajai atletikai.

„Jis buvo stiprus. Augdamas kaime jis daug darbo ragavo ir tėvui ne vieną šakę sulaužė. Jėgos jis jau turėjo ir tai padėjo pagerinti ne vieną Lietuvos jaunimo rekordą, o dabar jis – pasaulio čempionas“, – apie Vilkijos mokykloje atrastą talentą kalbėjo V.Kidykas.

Alfredo Pliadžio nuotr./Andrius Gudžius ir Vaclovas Kidykas
Alfredo Pliadžio nuotr./Andrius Gudžius ir Vaclovas Kidykas

Pats keturiose olimpinėse žaidynėse dalyvavęs V.Kidykas prisiminė, kad mokykloje būsimas planetos čempionas nebuvo pats paklusniausias: „Jis yra neeilinis žmogus, bet kai augo, buvo visko – taip pat ir daug problemų elgesio klausimais. Jis vis norėdavo nukrypti į šalį. Teko ir man ne vieną susirinkimą atkentėti nuleidus galvą. Bet gyvenimas ėjo į priekį. Kaip sportininkas jis yra be galo talentingas. Disko metime reikia tą patį judesį rodyti ir rodyti. Andriui vieną kartą parodydavau ir jis sakydavo man – neberodyk, aš jau supratau. Jis ne tik supranta, bet ir padaro.“

Kai augo, buvo visko – taip pat ir daug problemų elgesio klausimais. Jis vis norėdavo nukrypti į šalį

Žinių šaltinis ir dviejų vaikų tėvas

Prisimenate tą biblioteką Padauguvoje? Regis, joje daug laiko praleido ir A.Gudžius, kuris gyvenime skaito ne tik sporto naujienas.

„Aš juokauju, Andrius, aišku, pyksta, bet dabar yra internetas, kuris duoda atsakymą. Bet yra kitas kelias – galima Andriaus paklausti. Jis tikrai labai apsiskaitęs ir daug kuo domisi. Tai žmogus, kuris negyvena tik sportu. Jam visada atrodo, kad viskas visiems turi būti įdomu, ir stebisi, kai taip nėra. Jis yra pavyzdys ir kaip žmogus“, – sportininko gyvenimo būdą gyrė treneris.

26-erių A.Gudžius jau augina du vaikus – šešerių sūnų ir ketverių dukrą. Anot V.Kidyko, šeima yra viena iš sportininko sėkmės paslapčių. Jo uošvienė yra Nina Gedgaudienė, kuri pati buvo barjerininkė ir treniravo kitą garsią lengvaatletę Sonatą Tamošaitytę.

„Andriaus žmona taip pat pasinėrusi į sportą. Tai nuostabi sportu gyvenanti šeima. Sportininkui šeimos parama reiškia viską ir Andrius ją turi“, – nematomus pergalių kalvius atskleidė V.Kidykas.

Alfredo Pliadžio nuotr./Andrius Gudžius
Alfredo Pliadžio nuotr./Andrius Gudžius

Laukime rekordo

Virgilijaus Aleknos pėdomis žengiantis A.Gudžius nemėgsta palyginimų su tituluotu kolega, tačiau jo rekordą pagerinti norėtų.

73,88 metrai – toks yra įspūdingas Lietuvos rekordas, V.Aleknos pasiektas Kaune. V.Kidykas įsitikinęs, kad dar ilgą karjerą prieš akis turintis A.Gudžius jį pagerins.

„Andrius yra metęs 70,12 m Lietuvoje, Kauno Ąžuolyne, čiulbant paukščiams. O Londone su 66 tūkst. žmonių jau nebe ąžuolynas. Bet jis yra pajėgus mesti daug toliau. 26-eri metai dar nėra diskininko branda. Jie bręsta 28-erių. Esant palankioms sąlygoms rekordo tikrai galime sulaukti“, – prognozavo V.Kidykas.

Šeštadienį Lietuvą sudrebinęs ir lengvąją atletiką prikėlęs A.Gudžius gali tapti nauju, dešimtmečio šalies sporto veidu. Pasaulio čempionas iš Padauguvos tik įsibėgėja. Laukite tęsinio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius