-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Austros Skujytės tikslas – jau penkta olimpiada

Atėnų olimpinių žaidynių septynkovės vicečempionė kaunietė Austra Skujytė žiemą pratinasi prie varžybų ir labai nori dalyvauti savo penktosiose olimpinėse žaidynėse. 
Austra Skujytė
Austra Skujytė / Alfredo Pliadžio nuotr.
Temos: 1 Tikslas

Šią žiemą lengvaatletė jau dalyvavo varžybose Panevėžyje, Kaune bei  Kuldygoje ir bandė jėgas įvairiose rungtyse. Šeštadienį Latvijoje A.Skujytė pasiekė geriausią Lietuvos sezono rezultatą šuolių į aukštį sektoriuje – 179 cm, o į tolį nušoko 5 m 74 cm.

Tačiau apie Lietuvos uždarų patalpų penkiakovės rekordą, kurį ji pasiekė 2012 m.  per pasaulio čempionatą Stambule (4802 tšk.), kai laimėjo bronzos medalį, kaunietė daug nekalba. 

„Lietuvos rekordas labai aukštas, jį būtų jau sunku pagerinti. Mat, jeigu pavyks iškovoti kelialapį į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes, po jų, gal būti, jau reikės dėti tašką. Daugiausia gal dar kokius vienerius metus pasportuosiu, gali būti viena žiema“, – sako Austra Skujytė. 

– Ką gali pasakyti apie šią žiemą pasiektus savo rezultatus?

– Norisi, kad žiemos sezonas būtų kokybiškas. Stengiuosi dalyvauti varžybose, su jomis pamažu susidraugauju, atsiranda kovų jaudulys. Noriu pažiūrėti, ką šiemet galiu pasiekti, kur aš esu pagal savo rezultatus. 

Žiemos sezoną pradėjau Panevėžyje, dalyvavau „Sprinto dienos“ varžybose: bėgau 60 m, 200 m ir 300 m distancijas. Kaune per miesto čempionatą bėgau 60 m per barjerus, lygų 60 m nuotolį, šokau į tolį ir į aukštį. 

Nei Panevėžyje, nei Kaune nepasiekiau gerų rezultatų, man tos varžybos buvo puiki treniruotė. Kaune per čempionatą beveik vienu metu vyko 60 m barjerinio bėgimo, šuolių į tolį ir 60 m distancijos varžybos. 

Teko iš vienos rungties bėgioti į kitą. Į tolį nušokau 5 m 54 cm, į aukštį peršokau 175 cm. Nieko įspūdingo. O rutulio nestūmiau.  

Trečiasis mano startas buvo šeštadienį Kuldygoje (Latvija), kur vyko tarptautinės „Kuldigas Katrinas kauss“ taurės varžybos. Ten rezultatai buvo geresni.

– Ar aukštas olimpinių žaidynių septynkovės normatyvas?

– Tikrai nemažytis, daugiau kaipo 6200 tšk. Žiemą kažkiek nerimo yra, nes mano rezultatai neblizga. Žiūrėsiu, kokiais atskirų rungčių rezultatais baigsiu uždarų patalpų sezoną, kaip pasistūmėsiu į priekį. 

Labai noriu dalyvauti savo penktosiose olimpinėse žaidynėse, joms esu sutelkusi visą  dėmesį. Jėgas bandžiau Sidnėjaus, Atėnų, Pekino ir Londono žaidynėse.     

– Šeimoje auga beveik pusantrų metukų sūnelis Jokūbas, kaip viską derini, kiek kartų per savaitę jis tau „leidžia“ treniruotis?

– Kaip ir anksčiau, treniruojuosi keturis kartus per savaitę. Trečiadieniais būna atsigavimo diena, einu į pirtį. Kai dėl sūnelio, tai sukuosi kaip galiu. Kada reikia išvažiuoti į varžybas, iš Biržų atvažiuoja tėveliai. 

– Kokias dabar turi sąlygas treniruotis Lietuvos sporto universiteto Lengvosios atletikos manieže?

– Maniežas tiesiog pasakiškas. Gaila, kad to džiaugsmo sulaukiau tik dabar, jau baigiantis mano sportinei karjerai. 

Pakeisti maniežo langai ir durys, apšiltintos sienos ir stogas, pakeista šildymo sistema, renovuota bėgimo takų ir sektorių danga. 

Dar praėjusių metų žiemą manieže buvo kažkas baisaus, sąlygos buvo prastos.  Dabar – tiesiog nuostabu, treniruojamės išsirengę. 

– Anksčiau tave rutulio stūmimo sektoriuje tobulino buvęs daugkartinis šios rungties  Lietuvos čempionas ir rekordininkas Rimantas Plungė, ar ir dabar reikalinga jo pagalba?

– Kol kas rutuliuką per treniruotes pastumdau savarankiškai. Kaip ir ankstesniais metais, pagrindinis mano treneris – Aleksas Stanislovaitis. 

– Po Londono olimpinių žaidynių, į dopingo skandalus patekus aukštesnes vietas užėmusioms varžovėms rusei Tajanai Černovai, kuri buvo trečia, ir ukrainietei Liudmilai Josipenkai (ketvirta), ar vis dar neprarandi vilčių, kad tau bus įteiktas olimpinių žaidynių bronzos medalis?

– Man sunku viską vertinti, tačiau tikiuosi, kad vis dėlto triumfuos teisingumas. Džiaugiuosi, kad dopingo skandalas „išlindo“ į viešumą. Pikta, kad sportininkės ne savo jėgomis, o neleistinomis priemonėmis, siekė olimpinių žaidynių medalių.  

Kova turi būti garbinga. Londone rungtyniavau tikrai gerai: pasiekiau asmeninį septynkovės rekordą (6599 tšk.), pasaulio septynkovininkių rutulio stūmimo rekordą (17 m 31 cm), toliausiai stūmiau rutulį ir geriausiai šokinėjau į aukštį.

– Kokios artimiausios varžybos tavęs laukia šią žiemą?

– Sausio 30 d. dalyvausiu Lietuvos lengvosios atletikos taurės varžybose, vasario 13-14 d. galvoju išbandyti jėgas Estijoje daugiakovės varžybose. Dar  po savaitės jėgas bandysiu Lietuvos uždarų patalpų čempionate. 

Kokių rungčių varžybose namie dalyvausiu, priklausys nuo sudarytos programos, žiūrėsiu, jog kuo mažiau reikėtų bėgioti iš vieno sektoriaus į kitą.     

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius