Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dianos Zagainovos triumfas Švedijoje – tapo Europos iki 23 metų čempione

Trišuolininkė Diana Zagainova pateisino favoritės vardą ir Švedijoje tapo Europos iki 23 metų čempione.
Diana Zagainova
Diana Zagainova / sustabdytas kadras

Čempionės titulą lietuvei garantavo jau pirmasis trišuolis. D.Zagainova nušoko 13,89 m. ir iškart tapo varžybų lydere.

Sidabrą iškovojo turkė Tugba Danismaz, pasiekusi asmeninį rekordą – 13,85 m. Bronza tenkinosi baltarusė Viyaleta Skvartsova (13,79).

„Aš labai laiminga, bet buvo tikrai labai sunku. Prieš dvi savaites pasiekiau savo asmeninį rekordą – 14,43 m, o šiandien laimėjau su 13,89 m. Bendras lygis visų šuolininkių buvo pakritęs. Kovojau iki paskutinio bandymo, tikrai nesikabinau sau medalio ir tikrai iki paskutinio bandymo planavau, kad reikės šokti ir šoksiu tam, kad kovočiau dėl aukso“, – džiūgavo D.Zagainova.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Diana Zagainova
AFP/„Scanpix“ nuotr./Diana Zagainova

Pasitikėjimo savo jėgomis Kęstučio Šapkos ir ispano Rafaelio Blanquero Alcantudo auklėtinei suteikė sėkmingas pirmasis šuolis – sportininkė galėjo rizikuoti ir bandyti parodyti dar aukštesnį rezultatą.

„Kai pataikiau pirmą bandymą, pasidariau rezultatą, žinojau, kad patenku į aštuonetą ir dėl to pradėjome rizikuoti. Šiandien gal buvo šiek tiek sunkios kojos, o įsibėgėdama negalėjau atitaikyti pirmų bandymų, kažkiek keitėsi vėjas“, – pasakojo D.Zagainova.

Dianos Zagainovos bandymai finale
1 2 3 4 5 6
13,89 m X 13,34 m 13,87 m X 13,84 m

22-ejų D.Zagainova prieš kelias savaites Šveicarijoje pagerino Lietuvos rekordą (14,43 m) ir į Europos čempionatą Švedijoje išvyko kaip ryški favoritė.

Įveikti kvalifikacinį normatyvą jai pakako vos vieno bandymo – pirmu mėginimu lengvaatletė nušoko 13,50 m.

Įdomus faktas: Europos iki 23 metų čempionato moterų trišuolio finale nuo pat 2009 metų nuolat būna Lietuvos atstovė. 2009 metais finale šokinėjo Jolanta Verseckaitė, 2011-aisiais – Jana Nosova, 2013 ir 2015 metais – Dovilė Dzindzaletaitė, o prieš dvejus metus Bydgoščiuje (Lenkija) ir Jevlėje – D.Zagainova.

Šį sezoną D.Zagainova pasiekė Lietuvos rekordą ir įvykdė Tokijo olimpinių žaidynių normatyvą, nušokusi 14,43 m.

Trišuolininkė teigė, kad tai, jog nepavyko pasiekti artimo asmeniniui rekordui rezultato ir medalį iškovoti teko įtemptoje kovoje iki pat paskutinių akimirkų, apdovanojimą daro dar brangesniu.

„Man lengviau buvo šokinėti prieš dvi savaites, kai nušokau 14,43 m. Šiandien savijauta sunkesnė, sunkesnės man varžybos, galbūt dėl to tas medalis dar svarbesnis, nes tikrai reikėjo kovoti“, – šypsojosi D.Zagainova.

Medalį atšvęsime ramiai, su komanda. Sezonas tikrai nepasibaigė, laukia Lietuvos čempionatas, kitos varžybos. Su komanda atšvęsime ir tęsiu pasiruošimą, – sakė D.Zagainova. – Be abejo toliau ruošiuosi Dohai, sekantis etapas yra Doha. Tikslai yra aukščiausi, tokie patys, kokie buvo čia – lipti į kuo aukštesnę poziciją ir rodyti kuo geresnį šuolį.“

Tai – vos penktasis lietuvių aukso medalis šios amžiaus grupės Europos čempionatuose. 2007 metais septynkovėje geriausia buvo Viktorija Žemaitytė, 2009 metais čempione tapo 100 m bėgusi Lina Grinčikaitė, 2013 metais triumfavo disko metikas Andrius Gudžius, o po dvejų metų – trišuolininkė Dovilė Dzindzaletaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius