-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Diską už tvoros mėtantis A.Gudžius ketina pasitelkti fantaziją: „Prašysiu žmonos hektarėlio“

Andrius Gudžius neleis, kad koronaviruso pandemija ir dėl jos paskelbtas karantinas sugriautų jo ketverius metus brandintą planą. Laikydamasis visų Vyriausybės rekomendacijų 2017 m. pasaulio ir 2018 m. Europos čempionas ruošiasi kelionei į Tokiją, kurios gali nė nebūti.
Andrius Gudžius
Andrius Gudžius / Alfredo Pliadžio nuotr.

Viena didžiausių šalies olimpinių vilčių dabar turėjo mėgautis saule ir 20 laipsnių šiluma.

A.Gudžius su treneriu Vaclovu Kidyku buvo suplanavęs kelionę į Ispaniją, kurioje turėjo tęsti pasiruošimą jau ant nosies kabančioms olimpinėms žaidynėms.

Vietoje puikių sąlygų ir treniruočių stovyklos 29-erių sportininkui dabar tenka verstis taip, kaip gali.

Lietuvoje priėmus sprendimus dėl plintančio koronaviruso, A.Gudžiui grįžus iš Ispanijos grėsė ilgas karantinas, o net ir likęs gimtinėje disko metikas turi paisyti griežtų karantino sąlygų.

„Ispanija buvo įtraukta į nerekomenduojamų vykti šalių sąrašą, o iš jos grįžus būtų reikėję dviem savaitėms izoliuotis, dėl to ir atšaukėme kelionę, – nesunkiai priimtą sprendimą likti Lietuvoje 15min paaiškino A.Gudžius, sudėtingoje situacijoje radęs ir pozityvo. – Žinoma, dabar negaliu sportuoti esant 20 laipsnių lauke, turiu sportuoti Lietuvoje, kur 7 laipsniai. Bent jau saulė dabar šviečia, tai viskas gerai.“

Bent jau saulė dabar šviečia, tai viskas gerai

Disko metikas džiaugiasi ir tuo, jog namuose turi savo atskirą treniruoklių salę – joje A.Gudžius gali atlikti jėgos pratimus, dirbti su svarmenimis. Tuo jo situacija skiriasi nuo daugumos kitų karantine įstrigusių sportininkų.

Be to, Kaune jis randa ir nuošaliai įkurdintą disko metimų sektorių, tad kartas nuo karto gali gludinti ir svarbiausią savo įgūdį.

„Situacija Lietuvoje dabar prasta – visos vietos, kur galima treniruotis, treniruoklių salės ir pan. yra uždarytos. Sportininkams problema, niekas neturi prieigos. Didžiajai daliai sportininkų tai sukėlė didelių problemų, bet man gerai, kad turiu sąlygas treniruotis namuose – ten vyksta didžioji dalis pasirengimo.

Dar labai gerai, kad Kaune turime aikštę, aptvertą tvoromis (juokiasi). Ten viskas labai tvarkingai, nėra kontakto su kitais žmonėmis, tad galima kažkaip dirbti“, – pasakojo A.Gudžius.

Pastūmęs juokus į šalį, olimpietis į dabartinę situaciją pažvelgė labai rimtai. Jis skatina kitus sportininkus nenuleisti galvos ir ruoštis olimpinėms žaidynėms, net jeigu jų ir nebus – juk konkurentai, veikiausiai, daro tą patį.

Kaune turime aikštę, aptvertą tvoromis

„Ne visas pasaulis uždarytas. Kiti sportininkai ruošiasi ir jeigu mes dabar atsipalaiduosime, būsime į kampučius nusisukę ir verksime, tai bus labai didelių problemų. Reikia mąstyti racionaliai, reikia saugotis, laikytis valstybės nurodytų rekomendacinių ir privalomų priemonių ir visą tą pasiruošimą statyti į tuos rėmus.

Situacija yra labai sudėtinga, labai daug klaustukų: kiek bus varžybų, kiek nebus, kaip čia kas vyks. Bet aš laikausi tokių pozicijų ir tokių gairių: jeigu bus uždrausta kažką daryti, pasitelksime fantaziją ir rasime būdus, kaip atlikti tą darbą namų sąlygomis. Vis tiek reikia ruoštis varžyboms, olimpinėms žaidynėms, su mintimi, kad jos įvyks.

Jeigu mes dabar atsipalaiduosime, būsime į kampučius nusisukę ir verksime, tai bus labai didelių problemų

Taip, tai labai stipriai riboja mūsų pasiruošimo būdus ir galimybes, priklausomai nuo sporto šakos. Mano sporto šaka yra pakankamai dėkinga, nes galiu varijuoti savo lokacijomis, kur aš ruošiuosi. O kalbant apie kitas sporto šakas, kur reikalingi specialūs baseinai, šuolių sektoriai, bėgimo sektoriai – jie negali to daryti, jiems viskas dar sudėtingiau.

Mano atveju viskas paprasčiau, aš galiu improvizuoti, yra tam vietos.

Žinoma, viskas yra sudėtinga, situacija tikrai nelinkėtina niekam ir tikiuosi, kad greitai išsispręs. Labai sunku kalbėti apie kitus sportininkus, nes žinau, kad jiems yra dar sunkiau negu man“, – sakė Lietuvos olimpinė viltis.

Alfredo Pliadžio nuotr./Andrius Gudžius
Alfredo Pliadžio nuotr./Andrius Gudžius

A.Gudžiui ramiau ne tik dėl kur kas paprastesnių sąlygų palaikant formą, bet ir dėl to, jog jis yra vienas iš retų olimpinius normatyvus jau įvykdžiusių lietuvių – tą jis padarė iki žaidynių likus dar daugiau nei metams, kai diską nusviedė toliau nei 66 metrai.

Dėl to jam bent jau netenka sukti galvos dėl varžybų, kuriose sportininkas turėjo dalyvauti balandį ar gegužę – atšaukiant ar perkeliant kone visus sportinius renginius A.Gudžiui nereikia skaičiuoti paskutinių likusių galimybių dar pasigerinti rezultatą siekiant pačiupti bilietą į Tokiją.

„Man yra žymiai ramiau, paprasčiau. Aš nesuku galvos apie tai, kur man jį (olimpinį normatyvą – red.past.) įvykdyti, kur man dalyvauti. Nėra net klausimo, kad normatyvo turėjimas man viską labai supaprastina, – guodėsi disko metikas. – Kitiems sportininkams yra labai didelis iššūkis, nes jei nebus varžybų, atšaukiami renginiai, o normatyvus reikės vykdyti likus kelioms savaitėms ar porai mėnesių iki olimpinių žaidynių, tai bus ir labai didelis psichologinis spaudimas, ir fizinis, nes dabar nėra galimybių ruoštis, o tada reikės ir pasiruošti įvykdyti normatyvus, o po to dar pasiruošti ir olimpinėms žaidynėms.

Kitiems sportininkams yra labai didelis iššūkis

Situacija yra žvėriškai sudėtinga, žvėriškai sunki, bet reikia stengtis ją išgyventi. Kad ir kaip bebūtų – ar įvyks olimpinės žaidynės, ar ne, – reikia joms ruoštis, lyg jos įvyktų.

Mano tokia pozicija – gal ji ir skamba griežtai, kad reikia ruoštis. Negalima atsipalaiduoti – juk kažkas kitas ruošiasi (šypsosi).“

Pasiruošimą kuo įprastesniu ritmu bandantis tęsti atletas veja mintis apie tai, kad olimpinių žaidynių, kurių jis laukia beveik ketverius metus, šiemet gali nė nebūti.

Vos kartą karjeroje – prieš ketverius metus Rio de Žaneire, kai liko 12-as – žaidynėse dalyvavęs A.Gudžius žada prisitaikyti prie bet kurio įmanomo scenarijaus.

Alfredo Pliadžio nuotr./Andrius Gudžius
Alfredo Pliadžio nuotr./Andrius Gudžius

„Nenoriu spekuliuoti šita tema, įvyks ar neįvyks, bus ar nebus. Nesprendžiu problemos, kol jos nėra, ruošiuosi tam, kad jos įvyktų. O kaip bus, matysime. Perkels – ruošimės kitai datai, kada jas perkels. Neperkels – ruošimės tai liepos mėnesio datai. Stengiuosi per daug nespekuliuoti“, – tikino A.Gudžius.

O ką sportininkas darys, jei bus paskelbtas dar griežtesnis karantinas, draudžiantis net kelti koją iš namų?

„Sportuoti lauke gal neuždraus, tik sportuoti viešose vietose. Tai būtų tragedija Lietuvos sporto mastu, bet manau rasčiau kokį sprendimą, žmona turi ūkį, prašyčiau išskirti man kokį hektarėlį (juokiasi). Tai juoko forma, bet jeigu tektų, tai turbūt taip ir daryčiau“, – ūpo neprarado olimpietis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius