Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

K.Cimanouskają išgelbėjo močiutės skambutis – šeima baiminosi, kad uždarys į psichiatrinę

Išskirtinį interviu naujienų agentūrai „Reuters“ davusi Baltarusijos lengvaatletė Kryscina Cimanouskaja atskleidė dar daugiau detalių apie praėjusį sekmadienį visą pasaulį apskriejusį incidentą Tokijuje, kai baltarusė prievarta buvo nugabenta į oro uostą, kur jos jau laukė skrydis namo.

Trečiadienį į Varšuva atskridusi bėgikė šiuo metu yra saugoma lenkų diplomatinių tarnybų. Ji sutiko pabendrauti su „Reuters“ komanda ir pateikti dar daugiau įdomesnių detalių.

K.Cimanouskaja ruošėsi paklusti savo trenerių sprendimui ir sėsti į lėktuvą, kuris 24-erių sportininkę būtų parskraidinęs į gimtinę.

Lemtingu šioje situacijoje tapo jos močiutės skambutis Kryscinai, kuomet pastaroji prieš savo valią jau buvo vežama į oro uostą.

„Močiutė man paskambino kaip tik tuo metu, kai jie mane vežė į oro uostą. Sakau atvirai – pokalbis truko 10 sekundžių. Ji manęs primygtinai prašė negrįžti į Baltarusiją, nes tai yra nesaugu. Viskas. Ji padėjo ragelį. Aš norėčiau sugrįžti į savo šalį. Aš myliu savo šalį. Aš jos neišdaviau ir tikiuosi, kad ateityje galėsiu sugrįžti“, – kalbėjo Cimanouskaja.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kryscina Cimanouskaja
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kryscina Cimanouskaja

Priminsime, kad į 4x400 m. estafetės rungtį be jos pačios sutikimo pridėta K.Cimanouskaja socialiniuose tinkluose nusprendė sukritikuoti trenerius, kuriuos įvardijo kaip „aplaidžius ir nerūpestingus“.

Ji taip pat buvo viena iš daugiau kaip 2 tūkst. baltarusių sporto veikėjų, pasirašiusių atvirą laišką, kuriuo buvo reikalaujama, kad būtų surengti nauji rinkimai ir paleisti politiniai kaliniai.

Sportininkės išstojimai instagrame supykdė Baltarusijos olimpinę delegaciją, kuri, gavusi palaiminimą „iš viršaus“, nusprendė pašalinti atletę iš Tokijo ir ištremti namo.

Baltarusijos olimpinis komitetas pateikė savų priežasčių aiškinant K.Timanovskajos pasitraukimą. Pasak jų, lengvaatletė nėra tinkamos „emocinės ir fizinės būklės“.

Tai išgąsdino ir sportininkės šeimą, kuri baiminosi, kad sugrįžus į gimtinę jų dukra bus uždaryta į psichiatrinę ligoninę.

Tačiau laiku ir vietoje Tokijo „Haneda“ oro uostę sportininkės globą perėmė vietos pareigūnai. Lengvaatletė dvi naktis praleido Lenkijos ambasadoje Japonijoje, tuomet skrido į Vieną, o iš ten – į Varšuvą.

„Jie nesitikėjo, kad oro uoste aš kreipsiuosi į policiją. Jie mano, kad mes esame išsigandę imtis veiksmų, išsigandę garsiai kalbėti, išsigandę sakyti tiesą ir ją parodyti visam pasauliui. Aš nesu vienas iš tų žmonių, kurie bijo. Aš visada palaikau tiesą. Aš gerbiu save. Gerbiu savo darbą. Noriu, kad ir kiti pradėtų gerbti save, savo darbą ir nustotų gyventi baimėje bei pradėtų kalbėti apie tai, kas juos neramina.

Visuomet būdavau labai atitolusi nuo politikos. Niekada nepasirašinėjau jokių laiškų, nedalyvavau jokiuose protestuose. Niekada nieko nepasakiau prieš Baltarusijos valdžią.

Aš esu sportininkė ir nieko nesuprantu politiniame gyvenime. Esu visą laiką susikoncentravusi tik ties sportininkės karjera ir stengiuosi nebūti paveikta politikos“, – specialioje spaudos konferencijoje kalbėjo baltarusė.

Trečiadienį Varšuva išdavė humanitarinę vizą K.Cimanouskajos vyrui Arsenijui Zdanevičiui, kuris iškart po žmonos sprendimo negrįžti į Baltarusiją iš Tokijo olimpiados išvyko į Ukrainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius