Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Legendos takais: iššovęs Andrius Gudžius nustebino patį Virgilijų Alekną

Trečiadienį Andriaus Gudžiaus 67,38 metrus numestas diskas maloniai suintrigavo. Atrodo, kad šią vasarą Londone vyksiančiame pasaulio čempionate lietuviai įdėmiai stebės ne tik Airinės Palšytės šuolius, bet ir A.Gudžiaus mostus disko metimo sektoriuje. Virgilijaus Aleknos pėdomis einančio lengvaatlečio trenerio Vaclovo Kidyko teigimu, šis rezultatas toli gražu nėra riba.
Andrius Gudžius ir Virgilijus Alekna
Andrius Gudžius ir Virgilijus Alekna / Alfredo Pliadžio nuotr.

Iš treniruočių stovyklos Portugalijoje sugrįžęs A.Gudžius Kauno metimų čempionate pasiekė asmeninį rekordą ir pasaulio čempionato normatyvą. Po praėjusio sezono košmaro išsibudinęs sportininkas juokavo, kad įvyko svarbus pokytis.

„Sugijo koja. Tai – didelis pakitimas. Ir pernai buvome pasiruošę, bet dėl traumos neužteko fizinio pasirengimo“, – po puikaus pasirodymo lengvoji.lt kalbėjo A.Gudžius.

Treneris V.Kidykas džiaugėsi, kad pagaliau pavyko oficialiai užfiksuoti tai, ką treniruotėse jau kurį laiką išdarinėjo jo auklėtinis.

„Ryte prieš varžybas Andrius darė mankštą, sąlygos buvo beveik tokios pačios. Tada jis geriausiu bandymu nusviedė net 69,70 m. Sunku net vertinti tokius rezultatus. Kol kas jis dirba su dideliu krūviu ir formą pagal mūsų planus įgauti turėtų tik po poros savaičių. Aš ir jam sakau, kad nežinau, kaip paaiškinti jo rezultatus. Jis kaip kulka šauna į priekį. Jis stiprus, lankstus ir turi gerą galvą. Lieka tai įrodyti varžybose“, – lengvaatlečio darbą gyrė trijų olimpinių žaidynių dalyvis V.Kidykas.

Alfredo Pliadžio nuotr./Andrius Gudžius su treneriu Vaclovu Kidyku
Alfredo Pliadžio nuotr./Andrius Gudžius su treneriu Vaclovu Kidyku

Nustebino Virgilijų Alekną

A.Gudžius, diską švystelėjęs už 67 metrų ribos, pasiekė antrą geriausią sezono rezultatą pasaulyje. Lietuvis šiuo metu nusileidžia tik jamaikiečiui Fredericui Dacresui (68,88 m).

Jeigu lekia diskas, tai ką – jam nemesti?

Tiesa, dauguma sportininkų dar tik pradeda sezoną ir varžybose nedalyvauja. Toks A.Gudžiaus išsišokimas nustebino ir legendinį Virgilijų Alekną.

„Daug kas stebisi. Kalbėjau su Virgilijumi Alekna ir jis klausia, kam taip toli mėtyti sezono pradžioje. Ką reiškia kam? Jeigu lekia diskas, tai ką – jam nemesti?“ – juokėsi V.Kidykas.

Treneris įsitikinęs, kad net ir sezono pradžioje pasiektas, tai daug žadantis rodiklis: „67 metrai yra labai svarus rezultatas. Aš manau, kad metų gale jis dar bus geriausių dešimtuke. Su Dievo palaima ir be jokių likimo pokštų A.Gudžiaus diskas dar lėks ne vieną metrą toliau.“

A.Pliadžio nuotr./Lietuvos lengvaatlečių apdovanojimai
A.Pliadžio nuotr./Lietuvos lengvaatlečių apdovanojimai

Medalio nuojauta

Rugpjūtį Londone vyksiantis pasaulio lengvosios atletikos čempionatas bus svarbiausias sezono startas. Čia didžiausios lietuvių viltys – Europos čempione tapusi A.Palšytė ir A.Gudžius.

Virgilijaus Aleknos į šonus ištiestų rankų ilgis yra 2,22 m, o A.Gudžiaus tik 2,06 m.

Tai – naujosios lietuvių lengvaatlečių kartos lyderiai. Pastarąjį kartą Lietuva pasaulio čempionate medaliu džiaugėsi 2005 metais Helsinkyje.

Virgilijus Alekna ne tik iškovojo aukso medalį, bet ir užfiksavo čempionato rekordą – 70,17 m. Jo pagerinti dar niekam nepavyko. Ar Londone gali jau kitas lietuvis disko metikas lipti ant prizininkų pakylos?

„Mūsų viltys pasaulio čempionate pačios didžiausios. Net ir su šiuo rezultatu jis užimtų labai aukštą vietą. Bet aš tikiuosi, kad jis dar bus pagerintas. Galbūt net medalis nusimato pasaulio čempionate.

Portugalijoje Andrius net penkis kartus metė 68 metrus ir nė karto neišlėkė iš sektoriaus. Tai pavydėtinas stabilumas“, – apie keliamus tikslus Londone kalbėjo V.Kidykas.

Alfredo Pliadžio nuotr./Andrius Gudžius
Alfredo Pliadžio nuotr./Andrius Gudžius

Ar prilygs V.Aleknai?

Yra ir kita priežastis, dėl kurios A.Gudžiaus šansai užlipti ant prizininkų pakylos nėra menki. Šiuo metu pamažu į užkulisius pasitraukia legendiniai disko metikai estas Gerdas Kanteris ir vokietis Robertas Hartingas.

Tiesa, pastarojo brolis Christophas Hartingas jau sužibėjo Rio de Žaneire, kur tapo olimpiniu čempionu.

Šiuo metu disko metimo sektoriuje yra šioks toks vakuumas.

„Šiuo metu disko metimo sektoriuje yra šioks toks vakuumas. Tačiau yra daug jaunų ir talentingų metikų. A.Gudžius gali įsitvirtinti tarp jų. 67 metrai pasaulio čempionate būtų superinis rezultatas. Jeigu ne šitam čempionate, tai po metų ar kitų Andrius 70 metrų mes ne vieną kartą ir nesunkiai. Jam dabar 26-eri, o šioje sporto šakoje branda ateina nuo 28-erių“, – apie A.Gudžiaus perspektyvas kalbėjo V.Kidykas.

Net ir pasiekusiam savo karjeros piką, A.Gudžiui bus labai sunku pranokti dusyk olimpinį čempioną V.Alekną.

Viena priežasčių – disko metimo sektoriuje dominavęs V.Alekna yra išskirtinių fizinių duomenų.

„Skirtumas tarp jų yra milžiniškas. Virgilijaus Aleknos į šonus ištiestų rankų ilgis yra 2,22 m, o A.Gudžiaus tik 2,06 m. Ilgos rankos disko metimo varžybose lemia labai daug. Vienu centimetru daugiau – gali mesti iki metro toliau. Bet Andrius turi ypatingą sprogstamąją jėgą, yra lankstus bei gerai koordinuotas. Bandome taip kompensuoti jo fizinius trūkumus“, – sakė treneris.

Alfredo Pliadžio nuotr./Andrius Gudžius ir Virgilijus Alekna
Alfredo Pliadžio nuotr./Andrius Gudžius ir Virgilijus Alekna

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius