Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje nepralaimintis Jamaikos atletas čia yra dėl meilės: „Ji – vienintelė priežastis“

Vilniaus lengvosios atletikos stadione Ashinija Milleris taip stumtelėjo 7,25 kg svorio ritulį, kad kitiems varžybų dalyviams liko varžytis nebent dėl antrosios vietos. Šalia buvo ir lietuvė, kurią Jamaikos atleto rezultatas ir iškovota pirmoji vieta itin pradžiugino. „Meilės istorija. Dėl jos ir esu čia“, – sakė kartu su Lietuvos disko metikais Kaune besitreniruojantis jamaikietis.
Varžybas Lietuvoje laimintį rutulio stūmiką Ashinia Millerį lydi jo žmona Alma.
Varžybas Lietuvoje laimintį rutulio stūmiką Ashinia Millerį lydi jo žmona Alma. / Ernestos Čičiurkaitės nuotr.

Tai buvo neplanuota pažintis autobusų stotelėje Nyderlanduose.

Rutulio stūmikas Ashinija Milleris laukė autobuso kaip ir lietuvė Alma, atvykusi į Nyderlandus aplankyti draugės.

Autobusas vėlavo. Tai buvo gera proga pradėti pokalbį.

„Nebuvo taip, kad iškart susidomėtume vienas kitu, bet mes pradėjome kalbėtis. Susitarėme kitą dieną drauge papietauti Belgijoje“, – prisiminė A.Milleris.

Kada vėlavo autobusas Nyderlanduose ir įvyko pietūs Belgijoje žino tik du žmonės, nes, Almos Miller teigimu, jiedu nusprendė niekam apie tai nepasakoti.

Susipažinę ir papietavę jie iškeliavo savo keliais, bet pradėjo susirašinėti, o paskui ir lankyti vienas kitą.

Praėjusių metų gruodį A.Milleris atvyko gyventi į Lietuvą, o šiais metais 28 metų lietuvė gydytoja ir 27 metų jamaikietis lengvaatletis susituokė.

„Galėjau likti JAV arba sportuoti Kanadoje, kur rinkosi geriausi rutulio stūmikai. Bet ji yra priežastis, kodėl esu čia. Ir aš mėgaujuosi buvimu Lietuvoje kaip tik įmanoma“, – sakė A.Milleris.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Ashinija Milleris
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Ashinija Milleris

Susibičiuliavo su disko metikais

A.Milleris mėgaujasi Lietuva, nors didžiąją dalį savo gyvenimo mūsų šalyje leido per pandemiją, kai jo žmonai teko atsakingos pareigos koronaviruso fronte.

Galiausiai visa kultūra ir aplinka taip skiriasi nuo jo tėvynės, kad net sunku apibūdinti.

„Visiškai kita šalis nei esu įpratęs. Esu matęs jų daug, esu buvęs 25-26 šalyse, esu keliavęs po JAV, Australiją, Kanadą, čia, žinoma, viskas kitaip, – sakė Jamaikos atletas. – Bet man patinka gamta, patinka Vilniaus ir Kaunas, jų senamiesčiai.

Aišku, aplinka labai skirtinga ir nuo JAV ir mano gimtosios Jamaikos, kur gražūs paplūdimiai, vandenynas, kitoks geras maistas.“

A.Milleris ne tik mėgaujasi pažintimi su Lietuva, bet ir aktyviai sportuoja.

Jis prisidėjo Kaune prie Vaclovo Kidyko treniruojamų elitinių mūsų disko metikų – Andriaus Gudžiaus, Domanto Poškos.

„Ashinija labai pritapo kompanijoje. Draugiškas, nėra jokio mandrumo ar pasikėlimo“, – naujoku liko patenkintas V.Kidykas, išrinktas geriausiu Lietuvos 2018 metų sporto treneriu.

nuotr. Alfredo Pliadžio /Vaclovas Kidykas ir Andrius Gudžius
nuotr. Alfredo Pliadžio /Vaclovas Kidykas ir Andrius Gudžius

Komplimentai – abipusiai. A.Milleriui palieka įspūdį A.Gudžius, 2017 metų pasaulio ir 2018 metų Europos lengvosios atletikos čempionas, šį sezoną ketvirto rezultato (68,68 m) pasaulyje autorius.

„Andrius yra nuostabus. Esu treniravęsis su garsiais atletais, bet Andrius dirba labai intensyviai, – apie A.Gudžių sakė A.Milleris. – Manau, kad jis gali numesti toliau nei 70 metrų.

Treniruotėse matau, kaip meta ir vis atrodo, kad jis gali mesti dar toliau. Manau, kad jam reikėjo laiko, kad atsigautų po pernai patirtos traumos, bet jis dar parodys ką gali.“

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Andrius Gudžius
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Andrius Gudžius

Jamaika spindi olimpinėse žaidynėse ir pasaulio pirmenybėse savo sprinto žvaigždėmis, bet ne tik Usainas Boltas ir kiti lenktyniniai jamaikiečiai yra stiprūs stadionuose.

A.Gudžius gali patvirtinti pernai pasaulio disko metimo vicečempionu tapusio Ferdicko Dacreso jėgą, o jamaikietė Danniel Thomas-Dodd tose pačiose pirmenybėse iškovojo sidabrą moterų rutulio stūmimo varžybose.

Lietuviai disko metikai džiaugiasi gavę į draugiją aukšto lygio atletą, nors jų rungtys ir skiriasi.

„Treneris Vaclovas nėra treniravęs rutulio stūmikų anksčiau, tad net gerai nežino kaip tai daryti. Bet jis stengiasi padėti, nebijo eksperimentuoti. O kai užėjo karantinas, man buvo naudinga šiek tiek paeksperimentuoti“, – pasakojo A.Milleris.

Ir V.Kidykas pripažino, jog darbas su rutulio stūmiku, kurį dalimi finansuoja Jamaikos šalies lengvosios atletikos federacijos, yra neįprastas.

„Sudėtinga apsiprasti, – atsiduso V.Kidykas. – Nesuprantu, kokie jo krūviai. Nes ta sistema, kuri tenka Andriui, jam visiškai netinka.

Jam reikia daugiau bėgioti, šuoliuoti, – tad reikia prisitaikyti. O kad jis gali stumti labai toli, – pats parodė.

Po karantino jo įdirbis nėra pats didžiausias, bet 20 metrų nustumti rutulį yra solidu. Jis gali įvykdyti olimpinį normatyvą, kuris yra kiek per 21 metrą.“

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Ashinia Milleris
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Ashinia Milleris

Sezono rekordu nepasitenkina

A.Milleris neturi sau lygių Lietuvoje.

Nieko keista, jis parodė savo talentą dar 2011 metais, kai laimėjo „Pan America“ jaunimo pirmenybių auksą.

2013-2016 metais studijavęs Džordžijos universitete JAV jis vėl užlipo ant garbės pakylos svarbiose varžybose 2018 metais, laimėjęs sidabrą Centrinės Amerikos ir Karibų žaidynėse.

Dar sausį jis lengvai laimėjo varžybas Kaune, liepos pradžioje A.Milleris nugalėjo Vilniaus lengvosios atletikos centro čempionate (19,77 m.), o geriausią sezono rezultatą pasiekė praėjusią savaitę Vilniuje.

Per „Cosma“ taurės varžybas Vingio stadione A.Milleris nustūmė rutulį 20,07 m ir beveik trimis metrais aplenkė antrą vietą užėmusį klaipėdietį Šarūną Banevičių, nors šis ir pasiekė geriausią Lietuvos sezono rezultatą (17,30 m).

192 cm ūgio atleto pasirodymas Vilniuje neprasprūdo pro tautiečių akis, „Jamaica Observer“ pabrėžus, kad 20 metrų ribą A.Milleris įveikė jau penktus metus iš eilės.

Tiesa, pats A.Milleris startu Vilniuje nebuvo patenkintas.

„Atvirai sakant tai nėra pats geriausias rezultatas, – Vingio stadione purtė galvą Jamaikos rutulio stūmikas. – Jis geresnis nei buvo prieš tai, geriausias šį sezoną, bet mano asmeninis rekordas yra 20,93 m, tad aš žinau, kad galiu mesti toliau.

Deja, prieš varžybas man buvo surakinę nugarą, kad net negalėjau eiti.

Tikiuosi, kad šį sezoną seksis dar geriau, dabar man dar reikia įgyti daugiau greičio. Kai būsiu visiškai sveikas, galėsiu būti greitesnis ir greitesnis sektoriuje.”

Tikslas – olimpinės žaidynės

A.Milleris neslėpė – jo tikslas yra įšokti į Tokijo olimpines žaidynes, dėl pandemijos perkeltas iš 2020 į 2021 metų vasarą.

Olimpinis normatyvas rutulio stūmikams yra 21,10 m. Beje, būtent toks yra Lietuvos rekordas, pasiektas Donato Stukonio net prieš 35 metus.

Atsispyrus nuo asmeninio rekordo Kaune besitreniruojančiam Jamaikos atletui trūksta nedaug iki tokio pasiekimo, kuris nutiestų tiesų kelią į Tokiją.

„Aš galiu tai padaryti. Treniruojuosi ir tikrai galiu pridėti 20 cm prie savo geriausio rezultato. Trūksta tik tiek, – sakė A.Milleris. – Dėl to pernelyg nesijaudinu. Tiesiog sportuoju, saugoju save nuo traumų.”

O jo ištikimiausia sirgalė tiki dar labiau.

„Kiekvieno atleto svajonė – tapti olimpiniu čempionu, – sakė A.Miller. – Aš matau kaip jis dirba, kokios jo ambicijos. Tikiu, kad jis gali.”

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Ashinija Milleris ir Alma Miller
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Ashinija Milleris ir Alma Miller

Su savo išrinktąja susitikę autobuso stotelėje Nyderlanduose, dabar gyvenantis Kaune A.Milleris neįsivaizduoja, kur toliau nuneš gyvenimas, kiek ilgai jis dar sportuos Lietuvoje.

Jis žino tik viena. „Būsiu tiek, kiek mano žmona bus, – sakė Jamaikos rutulio stūmikas. Kur ji keliaus, ten ir aš keliausiu.”

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius