Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Aleknos treneris – apie finalo užkulisius, Mykolo emocijas ir pokalbius tarp metimų

​​​​​​​Mantas Jusis papasakojo apie trumpus pokalbius su Mykolu Alekna per pasaulio lengvosios atletikos disko metimų finalą, kuriame jo auklėtinis suspindo sidabro medaliu.
Mantas Jusis apie Mykolą Alekną: „Taip tik atrodo, kad Mykolas ramus, bet jis labai užsivedęs ir emocingas žmogus. Jei šiandien būtume pasiekę 70 metrų, būtume dar ne tokias emocijas išvydę.“
Mantas Jusis apie Mykolą Alekną: „Taip tik atrodo, kad Mykolas ramus, bet jis labai užsivedęs ir emocingas žmogus. Jei šiandien būtume pasiekę 70 metrų, būtume dar ne tokias emocijas išvydę.“ / Scanpix ir Dokadro nuotr.

Mantas Jusis turėjo laiko apmąstyti, ką iškrėtė Mykolas Alekna per debiutą pasaulio čempionate.

Judžine (JAV) pirmą kartą didžiojoje lengvosios atletikos scenoje pasirodęs 19-metis disko metikas iškovojo sidabrą, tapęs jauniausiu visų laikų disko metiku, laimėjusiu medalį planetos pirmenybėse.

Geriausiu bandymu nuskraidinęs diską 69,27 m M.Alekna kartu su Andriumi Gudžiumi (67,55 m) užlipo ant garbės pakylos.

Auksas atiteko itin galingai pasirodžiusiam Kristjanui Čehui, o už 23 metų slovėno ir dviejų lietuvių nugarų liko daug tituluotų disko metikų, tarp jų ir visi trys Tokijo olimpinių žaidynių prizininkai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mykolas Alekna iškovojo sidabrą, o Andrius Gudžius – bronzą.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mykolas Alekna iškovojo sidabrą, o Andrius Gudžius – bronzą.

„Jusis Training“ trenerių kolektyvui Lietuvoje vadovaujantis M.Jusis į savo rankas gavo M.Alekną, kai tuomet dar gerokai lieknesnis 15-metis vilnietis atėjo iš futbolo pas buvusį lengvaatletį, anksčiau metusį diską, ietį ir stumdžiusį rutulį.

Pernai drauge jie džiaugėsi pasaulio ir Europos jaunimo čempionų titulais, o dabar triumfavo ir elitinėse varžybose, kuriose M.Aleknos komanda buvo dar truputį platesnė.

Asmeninio archyvo nuotr./Mykolas Alekna ir Mantas Jusis
Asmeninio archyvo nuotr./Mykolas Alekna ir Mantas Jusis

Prie 29 metų M.Jusio Judžino stadione sėdėjo ir Mohamadas Saatara, pradėjęs globoti M.Alekną Berklio universitete, o pasaulio čempionate jau šventęs kitos savo auklėtinės Kalifornijos universitete kūjo metikės kanadietės Camryn Rogers sidabro medalį.

Kai 15min kalbėjosi su M.Jusiu, šis kaip tik laukė auklėtinio, kaip ir po kiekvienų varžybų, kai atletai užsuka į dopingo kontrolės kambarį, bet nebūtinai iš ten išeina greitai.

– Mantai, kokios emocijas užplūdo auklėtiniui iškovojus sidabrą, o Andriui Gudžiui – bronzą? – 15min paklausė M.Aleknos trenerio.

– Iš tikrųjų man labai džiugu, kad du Lietuvos disko metikai lips ant apdovanojimų pakylos. Tokia ir buvo svajonė. Prieš varžybas su Mykolu šnekėjome, kad jei du lietuviai užkoptų ant garbės pakylos, būtų fantastika.

Labai vertinome Kristjaną Čehą kaip stiprų varžovų, matėsi, kad jis gerai pasirengęs psichologiškai ir fiziškai, mąstėme, kad jis turbūt laimės pirmą vietą, bet buvo klausimas, kurią vietą užims Mykolas ir Andrius.

Mykolas būdamas 19 metų psichologiškai atstovėjo kaip patyręs veteranas, numetė diską virš 69 metrų svarbiausiose varžybose, be to, ne tiek daug trūko iki asmeninio rekordo (69,81 m) – dėl to labai džiaugiuosi.

– Ar teisingas įspūdis, kad Mykolas nebuvo įsitempęs finale? Kokia buvo jo emocinė būsena per debiutą pasaulio čempionate?

– Gal jis toks neatrodė, bet tikrai žinau, kad sportininkas labai jaudinosi. Aš tai mačiau pagal jo metimus sektoriuje – jie buvo skuboti, techniniai dalykai nebuvo iki pabaigos išpildyti. Manau, kad tai dėl emocijų. Vis dėlto tai – pasaulio čempionatas, varžosi visi geriausi pasaulio disko metikai, varžybas seka visa Lietuva. 69 metrus gali mesti ir daugiau atletų, bent penki tai gali padaryti. Bet kai ateina svarbiausios varžybos, o turi tik tris bandymus patekti į Top8, viskas greitai pasikeičia.

Mykolas jaudinosi iki pat varžybų pabaigos. Ir šeštuoju metimu jis dar bandė pakovoti, bet pataikė diską į tinklą, nes norėjo numesti dar toliau, taip pat atliko metimą susikaustęs.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mykolas Alekna
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mykolas Alekna

Manau, kai ateis Europos čempionatas (po mėnesio Miunchene, – red. past.), jis jau bus apsiuostęs aplinką, susipažinęs su disko metikais bei atmosfera. Tada jis geriau žinos, kaip kautis dėl tokių pat aukštų vietų.

– Kaip šiemet įprasta Mykolui, jis metė stabiliai, atliko kelis labai solidžius metimus, o geriausias buvo ketvirtasis bandymas (69,27 m). Ar tai ir buvo techniškiausiai atliktas metimas?

– Taip, žinoma, per šį metimą beveik visos detalės buvo puikiai išpildytos. Tikėjausi, kad po ketvirto metimo jis kiek nurims ir atsipalaiduos, o tai padės jam.

Jis pats sakė: „Treneri, penktąjį metimą dabar jau mesiu iš visų jėgų, bandysiu, o jei pažeisiu taisykles – nieko tokio.“ Bet buvo įsitempęs ir paskutinių metimų nebepavyko atlikti sėkmingai, nes rizikavo. Nepavyko emociškai atsipalaiduoti ir padaryti tai, kas pavyksta per treniruotes. Tad dirbsime toliau, kad tai pavyktų jau Europos čempionate.

– Smalsu, kokį rezultatą esate fiksavę per treniruotes? Buvo dar kažkas įspūdingiau?

– Paslaptis (šypsosi, – red. past.). Treniruosimės ir bandysime įgyvendinti technišką metimą varžybose.

– Ir antrasis metimas buvo geras (67,82 m), jį disko metikas palydėjo emocingais šūksniais. Įprastai ramus Mykolas gali būti emocingas?

„Scanpix“/AP nuotr./Mykolas Alekna
„Scanpix“/AP nuotr./Mykolas Alekna

– Taip tik atrodo, kad Mykolas ramus, bet jis labai užsivedęs ir emocingas žmogus. Jei šiandien būtume pasiekę 70 metrų, būtume dar ne tokias emocijas išvydę.

Kita vertus, manau, kad kaip jaunam atletui buvo labai svarbu atlikti sėkmingą pirmąjį metimą, o jis ir buvo geras (66,64 m).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius