Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maratonininkė Živilė Balčiūnaitė – nei nuteista, nei paleista

Maratonininkė Živilė Balčiūnaitė ruošiasi varžyboms, tačiau nežino, ar jose galės dalyvauti. Lietuvos lengvosios atletikos žvaigždė yra įkalinta Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos (IAAF) sprendimo, kurio atsakymo dar nematyti.
Ž.Balčiūnaitės triumfo akimirka
Živilė Balčiūnaitė vis dar yra Europos čempionė, bet suspenduota ir varžybose dalyvauti negali. / Alfredo Pliadžio nuotr.

Vis dar Europos čempionė, tačiau suspenduota ir negalinti dalyvauti varžybose – tokia yra Ž.Balčiūnaitės realybė. 31 metų maratonininkė laukia IAAF sprendimo dopingo byloje.

Lietuvos lengvosios atletikos federacija (LLAF) sportininkę išteisino dar praėjusių metų gruodžio pradžioje, tačiau IAAF neskuba. Nors atsakymo laukta praėjusių metų pabaigoje, o vėliau – vasario pradžioje, Ž.Balčiūnaitės istorijoje į priekį kol kas nepasistūmėta.

„Tokie dalykai greitai nevyksta“, – 15min.lt antradienį sakė LLAF generalinė sekretorė Nijolė Medvedeva.

Vienos iš LLAF vadovių teigimu, byloje šiuo metu laukiama nepriklausomų ekspertų išvadų. „Jų nėra, todėl niekas ir nevyksta. Vis dar atliekamas tyrimas“, – aiškino N.Medvedeva.

Ji pridūrė, kad artimiausiu metu atsakymo tikrai nesulauksime. „Nenumatyta dar net posėdžio data, – teigė LLAF generalinė sekretorė. – Sunku pasakyti, kada viskas paaiškės. Vėlgi priklausys ir nuo išvadų. Vienokie ar kitokie sprendimai bus priimti, o kaip ten toliau viskas vyks, žiūrėsime. Kol kas negaliu nei pradžiuginti, nei nuliūdinti – naujienų nėra jokių.“

Atsitvėrė tylos siena

Pati Ž.Balčiūnaitė praėjusių metų lapkričio pradžioje surengė oficialią spaudos konferenciją, tačiau vėliau nuo žurnalistų atsitvėrė tylos siena.

Aš sveika, gyva, – sakė Ž.Balčiūnaitė.„Aš sveika, gyva“, – 15min.lt telefonu antradienį sakė maratonininkė.

– Kaip jaučiatės. Kokios jūsų nuotaikos?

 – Normalios.

– Ar treniruojatės, ruošiatės varžyboms?

– Taip, treniruojuosi.

Pokalbiui pakrypus apie IAAF sprendimą, Ž.Balčiūnaitė net neišklausiusi klausimo iki galo padėjo ragelį.

Istorijos pradžia

Dopingo kontrolieriams Ž.Balčiūnaitė užkliuvo, kai pernai vasarą vykusiame Europos lengvosios atletikos čempionate Barselonoje paimtame lietuvės šlapimo mėginyje buvo nustatytas hormonų testosterono ir epitestosterono santykio nukrypimas nuo normos.

Ž.Balčiūnaitė ir jos treneris Romas Sausaitis kategoriškai neigė, kad atletė vartojo draudžiamus preparatus, o tai, kad pakito hormonų balansas organizme, aiškino dėl kamavusių menstruacijų prieš svarbiausią sezono startą išgerto vaisto „Dufaston“ poveikiu.

Praėjusių metų gruodžio pradžioje LLAF sudaryta komisija nusprendė, kad „nepakanka argumentų, įrodančių bėgikės kaltę, dėl kurios ji turėtų būti diskvalifikuota“. Ši komisijos išvada buvo išsiųsta IAAF Medicinos ir antidopingo departamentui, bet šis savo atsakymo vis dar nepateikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius