Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medalius į Tėvynę parvežę disko ąžuolai: „Tikimės sėkmės ir Europos čempionate“

Skirtingais lėktuvais, bet beveik tuo pačiu laiku. Du medalius pasaulio lengvosios atletikos čempionate nuskynę Mykolas Alekna ir Andrius Gudžius parskraidino savo laimikius į Lietuvą. Apdovanoti gėlėmis ir gausiomis ovacijomis ilgų atostogų jie neturės. Jau kitą mėnesį laukia Europos čempionatas ir viltys pakartoti, o gal net ir pagerinti istorinius pasiekimus.
Andrius Gudžius ir Mykolas Alekna
Mykolas Alekna ir Andrius Gudžius / Lukas Balandis / BNS nuotr.

12 metų vyresnis, ne sykį medalius namo jau vežęs A.Gudžius pirmasis stojo prieš žurnalistus. Buvusiam pasaulio, Europos čempionui ir „Deimantinės lygos“ nugalėtojui – tai nieko naujo.

„Ne tas pats jausmas, kaip praėjusį kartą“, – plačiai nusišypsojo 31-erių A.Gudžius, šįkart rankose laikydamas bronzą, bet omenyje turėdamas 2017-ųjų sugrįžimą po triumfo planetos pirmenybėse Londone.

„Bet smagu, tikrai smagu. Džiaugiuosi prisidėjęs prie istorinės akimirkos. Pirmą sykį pasaulio čempionate vienoje rungtyje du mūsų šalies sportininkai iškovojo medalius“, – čia pat pridūrė A.Gudžius, nusikratęs pastaraisiais metais jį persekiojusių nesėkmių.

Galingo sudėjimo disko metikas iškentė ir pėdos lūžį, ir Laimo ligą prieš pat svarbiausią startą – praėjusių metų olimpines žaidynes Tokijuje.

„Viskas, pasaulio čempionatas jau įvyko, laimėjome medalius, trumpai pasidžiaugėme ir tai jau – praeitis. Dabar ruošiamės Europos čempionatui“, – iš laimės nešokinėjo A.Gudžius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mykolas Alekna iškovojo sidabrą, o Andrius Gudžius – bronzą.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mykolas Alekna iškovojo sidabrą, o Andrius Gudžius – bronzą.

„Laukia ne Europos čempionatas, o antras pasaulio, – auklėtinį patikslino treneris Vaclovas Kidykas. – Šiame pasaulio čempionate iš pirmųjų 8 vietų 6 užėmė europiečiai. Su visais jais vėl susitiksime.“

Du medalius disko metimo rungtyje tame pačiame čempionate Lietuvai iki šiol buvo padovanoję tik Romas Ubartas ir V.Kidykas, dabartinis A.Gudžiaus treneris. 1986-aisiais Štutgarte, Europos pirmenybėse, jie tuomet atitinkamai laimėjo auksą ir bronzą.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Mama Kristina Aleknienė sveikina Mykolą Alekną
Lukas Balandis / BNS nuotr./Mama Kristina Aleknienė sveikina Mykolą Alekną

Skydžių namo lenktynes kiek pralaimėjusiam jaunajam M.Aleknai akistata su tokiu žurnalistų būriu – viena pirmųjų. 19-metis prieš kameras ir fotoaparatų blykstes jautėsi kukliau nei disko metimo sektoriuje, kuriame šiemet stebina ir triuškina varžovus.

„Prieš sezoną tikrai nesitikėjau taip aukštai kilti ir užimti 2 vietą pasaulio čempionate. Labai smagu ir pačiam kiek netikėta“, – trumpai į klausimus atsakinėjo naujasis pasaulio vicečempionas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Mykolas Alekna
Lukas Balandis / BNS nuotr./Mykolas Alekna

Pasauliui išgyvenant tikrą tolimų skrydžių košmarą, keisti planus bei lėktuvus teko ir į Lietuvą iš Judžino (JAV) traukusiems disko metimo ąžuolams.

M.Alekna su treneriu Mantu Jusiu iš JAV skrido per Ciurichą, o A.Gudžius ir Vaclovas Kidykas – per Amsterdamą.

„Viskas sklandžiai. Tik, kad labai ilgai. Parą laiko keliavome, – atsiduso patyręs A.Gudžius. – Bet link namų kelionė visada trumpesnė.“

Pirmą sykį tokio lygio varžybose dalyvavęs M.Alekna pasaulio vicečempionu tapo įrankį nuskraidinęs 69,27 m.

„Nebuvo jokio spaudimo. Visi mane palaikė. Galėjau siekti rezultatų per daug neįsitempdamas. Patį didžiausią spaudimą, sakyčiau, darau aš pats sau. Tas noras pakovoti su stipriausiais, noras juos nugalėti. Yra ta ugnelė viduje, kuri, aš manau, man padeda paspausti save sunkiausiose situacijose. Ir taip tobulėti“, – teigė 19-metis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Treneris Mantas Jusis ir Mykolas Alekna
Lukas Balandis / BNS nuotr./Treneris Mantas Jusis ir Mykolas Alekna

„Ar galiu mesti toliau? Manau, kad taip. Sportuoti planuoju dar ne vienerius metus, tad tikiuosi, kad asmeninį rekordą dar pavyks pagerinti. Tikslų dar tikrai yra. Ne vienas ir ne du“, – tvirtai pridūrė M.Alekna.

„Šių metų tikslas buvo kuo geriau pasirodyti pasaulio ir Europos čempionatuose. Dabar liko Europa. Būtų labai smagu ir ten iškovoti medalį, bet labai sunku kažką prognozuoti, nes turime labai daug stiprių disko metikų“, – atviravo jaunasis pasaulio vicečempionas.

„Ar dabar bus daugiau spaudimo? Nežinau, neužsikraunu dėl to galvos. Dabar jau 4-5 dienas pailsėjau, dar atsipūsiu iki pirmadienio, o tada vėl kibsim į darbus ir pradėsiu ruoštis“, – pasakojo M.Jusio auklėtinis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Andrius Gudžius
Lukas Balandis / BNS nuotr./Andrius Gudžius

Bronzą planetos pirmenybėse laimėjusio A.Gudžiaus tolimiausias metimas Judžine lėkė 67,55 m.

Lietuvius aplenkė tik slovėnas Kristjanas Čehas (71,13 m), pagerinęs nuo 2005-ųjų V.Aleknai priklausiusį pasaulio čempionatų rekordą (70,17 m).

Olimpinis ir pasaulio čempionas švedas Danielis Stahlis šįkart liko tik ketvirtas (67,1 m).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Danielis Stahlis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Danielis Stahlis

Jau kitą mėnesį visi šie disko metimo galiūnai, įskaitant ir dar vieną švedą, olimpinį vicečempioną Simoną Petterssoną, dar sykį pasitikrins savo jėgas Miunchene vyksiančiame Europos čempionate.

„Manau, kad D.Stahlis gali pasirodyti kur kas geriau, nei jam tai pavyko padaryti pasaulio čempionate. Taip pat – S.Petterssonas. Vietos tikrai gali keistis ir tos pirmos trys vietos – tikrai nenuspėjamos.

Kokie mano koziriai? Nežinau, gal greitis? Atletiškumas? Metimo technika?“ – svarstė M.Alekna.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mykolas Alekna
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mykolas Alekna

„Metai Amerikoje tikrai labai padėjo. Išmokau gyventi savarankiškai, nebuvo mano trenerio M.Jusio šalia, susipažinau su nauju treneriu Mohamadu Saatara. Iš tikrųjų, mums su juo labai gerai sekasi dirbti Amerikoje. Manau, tas darbas kartu irgi prisidėjo prie mano sėkmės“, – dėkojo legendinio Virgilijaus Aleknos atžala.

Tiesa, studijos Berklio universitete turi ir kitą pusę – pagal taisykles, M.Alekna negali pretenduoti į solidžius piniginius prizus. Gal po tokios sėkmės vyrų varžybose 19-metis bandys stabdyti studijas?

„Dar kol kas apie tai negalvoju. Mėgaujuosi pergale. Po to kalbėsime – su treneriu, su universitetu. Bus matyti, kaip viskas keisis. Nesu visiškai įsigilinęs į visas tas sąlygas“, – prisipažino jaunasis disko metikas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Andrius Gudžius
Lukas Balandis / BNS nuotr./Andrius Gudžius

„Dabar tokia karta auga, kad praėjo tie laikai, kai su 65 metrais galėdavai tapti pasaulio čempionu. Rezultatai tik auga. Ir mums su šita karta reikia kovoti (juokiasi). Dabar normatyvai aukštesni, nei ankstesnių medalininkų rezultatai“, – pastebėjo A.Gudžius.

„Viskas juda į priekį. Supratimas, technologijos. Natūralu. Anksčiau sakydavo, kad reikia mesti tik taip ir ne kitaip. Dabar visi šeši geriausi pasaulyje meta skirtinga technika. Visi skirtingus pasiruošimo planus turi“, – tęsė pasaulio čempionato prizininkas.

„Jaunimas su metais darysis tik stipresnis, mes – sensime, bet aš tikiu, kad dar pora metų tas šešetas tikrai laikysimės. Plius, čia – sportas, nežinai, kas gali nutikti, kaip viskas gali susidėlioti“, – sakė A.Gudžius.

Europos lengvosios atletikos čempionatas rugpjūčio 15-21 dienomis vyks Miunchene.

„Man patinka Europos čempionatai. Istorija rodo, kad man juose visai neblogai sekasi“, – šypsojosi Europos jaunimo (iki 23 metų) ir vyrų čempionas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Kristina Aleknienė ir Andrius Gudžius
Lukas Balandis / BNS nuotr./Kristina Aleknienė ir Andrius Gudžius

„Nėra kažkokia naujiena, kad vieną vasarą vyksta du čempionatai. Yra buvusios ir olimpinės žaidynės, ir Europos pirmenybės. Svarbiausia – išlaikyti koncentraciją ir nusiteikimą. Visi geriausi disko metikai – europiečiai. Ne kartą esu sakęs, kad mums, disko metikams, Europos, pasaulio čempionatai ir olimpinės žaidynės niekuo nesiskiria. Geriausi vis tiek yra europiečiai“, – pabrėžė A.Gudžius.

„Tikiuosi, kad prie savo rezultato šiame pasaulio čempionate Europos pirmenybėse pridėsiu dar bent pusmetrį. Ar metrą. Noriu save realizuoti, ko nepavyko padaryti pasaulio čempionate. Kaip bus su vietomis ir medaliais – matysime“, – pokalbį užbaigė A.Gudžius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius