Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pabėgusios Baltarusijos olimpietės gyvenimas – su šešiais sargybiniais, bet be pinigų

Kristina Cimanouskaja išgyveno asmeninę dramą per olimpines žaidynes Tokijuje, iš kur turėjo bėgti ir slėptis nuo Baltarusijos režimo. Dabar 24 metų olimpietė gyvena Lenkijoje. Ten ją saugo šeši asmens sargybiniai, bet ji neturi pinigų. „Viskas labai komplikuota“, – „Der Spiegel“ sakė K.Cimanouskaja.
Kristina Cimanouskaja
Kristina Cimanouskaja / „Scanpix“ nuotr.

Kristina Cimanouskaja dėmesio centre atsidūrė per Tokijo olimpines žaidynes, kai turėjo startuoti 200 m bėgimo rungtyje, bet Baltarusijos komandos vadovai nušalino ją nuo varžybų dėl to, kad bėgikė anksčiau sukritikavo trenerius.

K.Cimanouskaja buvo vežama į Tokijo oro uostą – buvo planuojama ją nutupdyti Minske, kur Baltarusijos valstybinė televizija jau skelbė žinias apie nestabilios psichikos bėgikę.

Japonijos policijai padedant sportininkei pavyko ištrūkti ir sulaukti humanitarinio prieglobsčio – ją priėmė Lenkija, į kurios sostinę K.Cimanouskaja ir perskrido iš Tokijo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kryscina Cimanouskaja
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kryscina Cimanouskaja

Praėjus daugiau nei mėnesiui nuo karštųjų įvykių Baltarusijos atletę ir jos vyrą „Der Spiegel“ aplenkė Varšuvoje. Ten baltarusių pora yra sulaukusi būsto ir kasdien gauna maisto.

„Sąskaitoje nebeturiu pinigų. Savo santaupas išleidome automobiliui, o uždarbis buvo skirtas padėti mano motinai, kad ji sumokėtų komunalinius mokesčius“, – pasakojo K.Cimanouskaja apie savo padėtį.

„Scanpix“/AP nuotr./Kristina Cimanouskaja ir jos vyras Arsenijus Zdanevičius
„Scanpix“/AP nuotr./Kristina Cimanouskaja ir jos vyras Arsenijus Zdanevičius

Išsigando po tėvynainio žūties Kijeve

Dabartinis jos gyvenimas nėra saldus. Bėgikę pasikeisdami visą parą saugo šeši asmens sargybiniai.

Tokia apsauga neatrodo per gausi, turint omenyje, kad prieš kelias savaites Kijeve buvo pakartas Baltarusijos aktyvistas Vitalijus Šiškovas. Baltarusijos nevyriausybinė organizacija teigė, jog žmogžudystei dirigavo šalies diktatorius Aliaksandras Lukašenka.

„Tai mane išgąsdino. Viskas labai komplikuota“, – sakė K.Cimanouskaja.

Ji tikino, kad save laiko Baltarusijos patriote ir niekada neatsisakys šalies pilietybės. Tačiau lengvosios atletikos varžybose artimiausioje ateityje norėtų atstovauti Lenkijai, nes suvokia, kad varžytis už savo tėvynę greitai negalės.

Sportinės pilietybės pakeitimas užtruktų iki trejų metų, bet K.Cimanouskaja tikisi, kad procesas bus paspartintas dėl išskirtinių aplinkybių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kristina Cimanouskaja
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kristina Cimanouskaja

Artimiesiems Baltarusijoje kyla grėsmių

Baltarusijoje liko K.Cimanouskajos motina ir brolis.

Bėgikė pasakojo, kad motina yra išgąsdinta grasinimo netekti darbo, o o brolis verčiamas tarnauti kariuomenei, nors dėl regėjimo sutrikimo negali to daryti.

Primename, kad nuo 1994 metų šalį valdantis diktatorius Aliaksandras Lukašenka ypač griežtų susidorojimų prieš Baltarusijos žmones ėmėsi pernai, kai tūkstančiai taikių protestuotojų išėjo į gatves Minske reikalaudami skaidrių rinkimų.

A.Lukašenka malšino protestus brutalia smogikų jėga. Dauguma protestavusių neteko savo darbų, buvo areštuoti. Tarp jų ir buvusi WNBA krepšininkė Jelena Leučanka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius