Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio čempionatą Londone sukrėtė virusas – britų slapukavimas ir kilęs skandalas

Pasaulio lengvosios atletikos čempionatas Londone nuskambėjo ne tik dėl sportininkų rezultatų, bet ir noroviruso, kuris sukrėtė vieną iš pagrindinių turnyro viešbučių. „The Tower“ gyvena ir Lietuvos rinktinė, kurios gydytojas Tomas Vorobjovas su tokiu atveju susidūrė pirmą kartą savo karjeroje.
Londono pasaulio čempionatą sukrėtė noravirusas
Londono pasaulio čempionatą sukrėtė noravirusas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prabangus keturių žvaigždučių viešbutis šalia žymiojo Tauerio tilto iš pradžių bandė nuslėpti jau 40 sportininkų palietusio viruso protrūkį.

Pirmi organizatorių pranešimai taip pat neįvardijo „The Tower“ viešbučio, tačiau yla labai greitai išlindo iš maišo.

„Jie greičiausiai iš pradžių bandė nuslėpti situaciją, bet greitai suprato, kad to padaryti nepavyks. Aišku, tai tik prielaidos. Bet mes jau dieną prieš oficialų susirinkimą sužinojome, kad tai vyksta. Tie susirinkimai buvo šiek tiek pavėluoti“, – apie britų darbą krizinėje situacijoje kalbėjo Tomas Vorobjovas.

Tomas Vorobjovas / Asmeninio archyvo nuotr.
Tomas Vorobjovas / Asmeninio archyvo nuotr.

Supratę problemos mastą organizatoriai ėmėsi papildomų higienos priemonių – sportininkams maistą skirstė aptarnaujantis personalas, visur atsirado rankų dezinfekavimo skystis.

„Higienos taisyklės buvo sustiprintos. Visi susirgę asmenys buvo izoliuoti. Jiems buvo atskirai teikiamas maistas ir leidžiamas minimalus kontaktas su kitais. Tačiau virusinę infekciją tokioje masinėje vietoje suvaldyti yra sunku“, – apie viruso valdymą kalbėjo lietuvis.

Lietuvos rinktinės sportininkų kol kas šis virusas nepalietė, tačiau sujaukė pasirodymą ne vienam garsiam lengvaatlečiui.

Garsiausiai kalbama apie Isaacą Makwalą, kuris negailėjo kritikos Tarptautinei lengvosios atletikos federacijai (IAAF), kuri neleido sportininkui startuoti 400 metrų distancijoje.

„Jie neatliko jokių tyrimų ir tiesiog nusprendė, kad aš negaliu bėgti. Manau, kad su Usainu Boltu ar Mo Farah jie taip nebūtų pasielgę. Mano širdis sudaužyta“, – rėžė jau kitą dieną į 200 metrų bėgimo finalą patekęs ir demonstratyviai atsispaudimus daręs Botsvanos bėgikas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Isaacas Makwala
AFP/„Scanpix“ nuotr./Isaacas Makwala

T.Vorobjovas spėja, kad I.Makwalai pasireiškė ne norovirusas, o paprasčiausias apsinuodijimas: „Vargu, ar sužinosime, kaip ten buvo iš tiesų. Nelabai tikiu, kad jam galėjo būti. kažkas labai rimto. Galbūt jis buvo apsinuodijęs, nes visi žinome savijautą po rotaviruso. Keletą dienų esi negyvas ir apie sportinį rezultatą yra sunku kalbėti.“

Ketvirtadienį Anglijos visuomenės sveikatos asociacija (PHE) paskelbė, kad susirgę yra 40 žmonių ir trims iš jų laboratoriniai tyrimai patvirtino norovirusą.

Identiškas rotavirusui

Norovirusas yra kur kas mažiau girdėtas plačiajai visuomenei, tačiau jis pasižymi tokiais pačiais simptomais kaip ir rotavirusas.

Virusinę infekciją tokioje masinėje vietoje suvaldyti yra sunku

„Tarp šių infekcinių virusų skirtumų labai mažai. Kiek žinau, norovirusas stipriau pasireiškia vaikams ir paaugliams. Suaugusiems paprastai tas sunkusis laikotarpis pasibaigia per 48 valandas“, – virusų panašumus komentavo gydytojas.

Sunkiau sportininkas virusinės infekcijos gali smogti dėl specifinės priežasties: „Iš mano praktikos kiek esu susidūręs, tai užtrunka nuo trijų iki penkių dienų, kol sportininkas sugrįžta į formą. Kitas dalykas, kad čia atvykę sportininkai yra savo formos pike. Tokiais atvejais imuninė sistema yra pakritusi. Dėl to tikimybė užsikrėsti yra daug didesnė.“

Anot specialisto, tiek rotaviruso tiek noroviruso simptomai yra panašūs – aukšta temperatūra, skauda ir raižo pilvą, vėmimas, pykinimas. Gydymas yra simptominis, tiesiog reikia išbūti ir pralaukti tą laiką.

Alfredo Pliadžio nuotr./Moterų maratonas Londone
Alfredo Pliadžio nuotr./Moterų maratonas Londone

Apie kraustymąsi negalvojo

Pasklidus naujienoms apie „The Tower“ viešbutyje pratrūkusį virusą didžiųjų valstybių sportininkai ėmėsi atsargumo priemonių.

Rusijos rinktinė vieną iš savo lyderių Mariją Lasickienę apgyvendino kitame viešbutyje, Vokietijos delegacija taip pat apie 40 sportininkų nukreipė į kitą apgyvendinimo vietą.

„Pas mus apie keliavimą į kitą viešbutį nebuvo net kalbų. Realiai šnekant tai yra force majore – bet kada ir bet kur tai gali atsitikti. Be to buvo kalbų kad ir kažkuriame kitame viešbutyje tai vyksta, nors oficialios informacijos niekas neteikia. Reikia suprasti, kad čia yra atvykę daugybė žmonių iš visur“, – sprendimą pasilikti užkrėstame viešbutyje komentavo T.Vorobjovas.

Alfredo Pliadžio nuotr./Disko metimo atranka
Alfredo Pliadžio nuotr./Disko metimo atranka

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius