Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Živilė Balčiūnaitė savo vardo bėgime kviečia palaikyti organų donorystę ir transplantaciją

Po mėnesio, spalio 18-ąją, tūkstančiai bėgimo profesionalų ir mėgėjų susirinks į aštuntą kartą organizuojamą „Vilniaus 10 km bėgimą su Živile Balčiūnaite“. Šiais metais, prisidedant prie kasmet spalio mėnesį minimos Pasaulinės organų donorystės ir transplantacijos dienos, tarptautinis renginys dalyvius ir svečius kvies palaikyti gyvybiškai svarbią organų donorystės ir transplantacijos idėją.
Živilė Balčiūnaitė
Živilė Balčiūnaitė / Alfredo Pliadžio nuotr.

„Organų donorystės tema ir Lietuvoje, ir visame pasaulyje kartais dar sulaukia prieštaringų vertinimų. Visuomenėje daug su tuo susijusių klaidingų įsitikinimų, tačiau nepaisant to, kad ši tema pakankamai subtili, apie organų donorystę reikia kalbėti – kaip kitaip žmonės nustos tikėti klaidinančiais mitais? Aišku tik viena: liga nesirenka – susirgti

Vilniaus 10 km bėgimas
Vilniaus 10 km bėgimas

gali bet kuris iš mūsų, nepriklausomai nuo amžiaus, socialinės padėties, iškovotų medalių ar pasiektų rekordų. Ir jei yra galimybė vienas kitam, net ir nepažįstamam žmogui, padėti, o ypač – išgelbėti jo gyvybę – privalome tai ir padaryti“, – sakė bėgimo iniciatorė, Lietuvos ilgų nuotolių ir maratono bėgikė Živilė Balčiūnaitė.

Nuo paauglystės sportuojanti lengvaatletė džiaugiasi, jog spalio 18-ąją rengiamame „Vilniaus 10 km bėgime“ dalyvaus ir išskirtinė – su persodintais donorų organais ir audiniais Lietuvoje gyvenančių žmonių – komanda, kurią subūrė asociacija „Gyvastis“: „Sunkiai sirgę, transplantacijos operacijų sulaukę ir po jų antram – prasmingam, visaverčiam – gyvenimui pakilę žmonės „Vilniaus 10 km bėgime“ neabejotinai bus geriausi donorystės žinios skleidėjai, gyvi pavyzdžiai, įrodantys donorystės svarbą“, – kalbėjo Ž.Balčiūnaitė.

Organų donorystės tema ir Lietuvoje, ir visame pasaulyje kartais dar sulaukia prieštaringų vertinimų. Visuomenėje daug su tuo susijusių klaidingų įsitikinimų, tačiau nepaisant to, kad ši tema pakankamai subtili, apie organų donorystę reikia kalbėti – kaip kitaip žmonės nustos tikėti klaidinančiais mitais?

Kaip informuoja Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos, šiuo metu Lietuvoje organo ir audinių donoro laukia maždaug 450 žmonių, o sutikimą donorystei yra pareiškę vos 0,6 procento šalies gyventojų. Paaukoti donorų organai ir audiniai kasmet Lietuvoje išgelbėja gyvybę arba pagerina gyvenimo kokybę maždaug 150 žmonių. Deja, taip ir nesulaukę donoro organo, kasmet šalyje miršta 15 žmonių.

„Bendroje mirčių statistikoje tai gal ir nėra įspūdingas skaičius, tačiau konkrečiai šeimai tai – jau ne sausa statistika, o skaudi mylimo artimojo – mamos, tėvo, brolio, draugo, o gal – nė pilnametystės nesulaukusio vaiko – netektis. Ir kartais – tik todėl, kad kažkas kitas savo mirusį artimąjį palaidojo, atsisakęs paaukoti jo širdį ar kepenis tam, kieno gyvybę greičiausiai dar buvo galima išgelbėti“, – pastebėjo Nacionalinio transplantacijos biuro Komunikacijos skyriaus vedėja Rasa Pekarskienė.

Pasak R. Pekarskienės, situacija gali pagerėti tik sulaukus visuomenės pritarimo, todėl būtina kalbėti apie po transplantacijų pasveikusius žmones ir tokiu būdu atverti kelią organų donorystės idėjai plisti.

Remiantis Nacionalinio transplantacijos biuro prie Sveikatos apsaugos ministerijos informacija, liepą Vilniuje vykusiose iš visos Europos suvažiavusių žmonių su persodintomis širdimis ir plaučiais varžybose dalyvavo net 12 asociacijos „Gyvastis“ narių. Kadaise buvę sunkiais ligoniais, savo amžiaus grupėse jie iškovojo net 17 medalių, įrodydami, jog organų donorystė ir transplantacija jiems suteikė antrą galimybę ne tik gyventi, bet ir aktyviai sportuoti.

Palaikyti organų donorystės ir transplantacijos idėją spalio 18 d. galės tiek bėgimo dalyviai, tiek žiūrovai. Varžybų rungtis galima rinktis pagal savo norus ir galimybes – organizatoriai siūlo 10 km, 5 km, 2 km bėgimo ar 5 km šiaurietiškojo ėjimo distancijas. Iki spalio 13 d. į 2 km rungtį, kurios laikas nėra fiksuojamas, registruotis galima nemokamai.

Tradicinio „Vilniaus 10 km bėgimo“ trasa nusidrieks žaliausiu sostinės rajonu – Žvėrynu. Į visas „Vilniaus 10 km bėgimo su Živile Balčiūnaite“ rungtis reikalinga išankstinė registracija. Daugiau informacijos interneto puslapyje www.10km.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius