Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Degančios lūpos: olimpiečiai Pjongčange paleido sparnuotų frazių (I dalis)

Olimpinėse žaidynėse Pjongčange netrūko ne tik įspūdingų startų, bet ir vaizdingų posakių, padėjusių atskleisti žiemos sporto grožį ir atletų išgyvenimus. Naujienų agentūra „Reuters“ fiksavo įvairių šalių, o 15min – Lietuvos olimpiečių ryškius bei gyvus komentarus žaidynėse Pietų Korėjoje.
Lietuvos biatlonininkai mišrioje estafetėje
Lietuvos biatlonininkai mišrioje estafetėje / Vytauto Dranginio/LTOK nuotr.

„Biatlonas man labiausiai patinka dėl to, kad tai kombinuota rungtis: šaudymas ir slidinėjimas. Patinka, ir dėl to, kad šautuvas yra ant nugaros. Dėl to jaučiuosi saugiau. Tikras vyras“, – Lietuvos biatlonininkas Vytautas Strolia apie tai, kodėl pasirinko šią sporto šaką, nors prieš tai buvo slidininkas.

„Kiekvieną išvydę mes norime apkabini, nes mes žinome, kaip sunku čia patekti. Tad kaskart sutikę atletą iš kitos Afrikos šalies mes apsikabiname“, – Nigerijos bobslėjaus atstovė Akuoma Omeonga apie kitas Afrikos šalis žiemos olimpinėse žaidynėse.

„Būdavo laikai, kai Lietuvoje juokdavosi, kad per atidarymo ceremonijas eina vien funkcionieriai, o sportininkų neleidžia. Tačiau sportininkai tikrai nenorėdavo eiti,“ – Lietuvos delegacijos viena vadovių Vida Vencienė apie tai, kodėl per atidarymo ir uždarymo ceremonijas žygiuoja mažai atletų.

„Man sunkiau susiorientuoti, kai turiu lazdas. Todėl jų niekada neturiu. Aš nebijau. Aš skrendu dar aukščiau be jų“, – japonas Taisei Yamamoto yra vienas iš kelių atletų, akrobatinio slidinėjimo varžybose, nenaudojantis lazdų.

„Ji iš tiesų niekada man nesakė, kad mane palaiko, bet dabar sužinojau, kad palaiko mane visa širdimi, visa esybe. Tai žiauriai įkvepia ir sujaudina. Aš mažai bendrauju su tėvais, nes daug laiko būnu stovyklose, treniruotėse, o jie lieka nuošalyje, nors iš tiesų mes – vaikai – esame jų džiaugsmas. O aš jiems per mažai skiriu dėmesio, nors jie mane taip palaiko“, – Lietuvos biatlonininkas Tomas Kaukėnas buvo sujaudintas, prieš varžybas perskaitęs interviu su savo mama.

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Tomas Kaukėnas liko 30-ias biatlono bendro starto lenktynėse.
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Tomas Kaukėnas liko 30-ias biatlono bendro starto lenktynėse.

„Nyderlanduose vandens kanalai užšąla, todėl ledo čiuožėjai jais keliauja iš vienos vietos į kitą ir taip varžosi tarpusavyje“, – NBC komentatorė Katie Couric taip paaiškino Nyderlandų sėkmės receptą greitojo čiuožimo varžybose.

„Aš nelabai saugau savo olimpinius medalius. Vienas kažkur muziejuje, o kitas turbūt namie. Medalis aprūdijęs, šampane nuplautas, bet, jei paprašo, aš vis atnešu parodyti į Lietuvos olimpinį komitetą, ar šiaip vaikams," – prieš 30 metų olimpinėse žaidynėse auksą ir bronzą iškovojusi Vida Vencienė nėra įsitikinusi, kur dabar yra jos apdovanojimai.

LTOK nuotr./Vida Vencienė
LTOK nuotr./Vida Vencienė

„Jei jauti aistrą, gali daryti ką tik nori. O tai aš noriu daryti“, – Japonijos snieglentininkas Yuka Fujmori. Būdamas 31-erių jis buvo vyriausias tarp varžybų dalyvių, bet aplenkė daug jaunesnių varžovų.

„Tai lietuviška duona ir dar kai kas, bet nesakysiu, kas, nes paskui dar nepraleis pro muitinę“, – Lietuvos komandą Pjongčange aplankiusi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė neatskleidė, ką paliko olimpiečiams dovanų.

„Aš repuoju. Aš dainuoju , tiesiog niūniuoju sau. Per kiekvieną važiavimą – ta pati daina. Ji užveda mane“, – Kanados akrobatinio slidinėjimo atstovė Cassie Sharpe moterų pusvamzdžio varžybose dainuoja „Ante Up', atliekamą JAV repo dueto M.O.P.

„Trylikta vieta yra gera, bet nemanau, kad ji visiems bus svarbi. Žmonėms, kurie supranta sportą – tai aukštas rezultatas. Kitiems, politikams ar kitiems, tikriausiai tai nėra kažkas įspūdinga“, – T.Kaukėnas mano, kad jo užimta tryliktoji pozicija biatlono persekiojimo varžybose paliko įspūdį ne visiems.

„Kitą kartą aš jums papasakosiu, kuo susiejęs Stalinas ir Berija su ledo rituliu,“ – Pjongčange veikusių Rusijos „Sporto namų“ programos vedėjas intrigavo viktorinos svečius.

„Gūsiai siekė apie 95 km per valandą. Vis tiek darėme pramankštą ir rengėmės varžyboms. Tada pradėjo snigti, startas buvo atidėtas valandai, o galiausiai užėjo rūkas“, – kalnų slidininkė Ieva Januškevičiūtė apibūdino atmosferą ant kalno, kai buvo nukeltos slalomo varžybos.

„Scanpix“ nuotr./Stiprus vėjas ir šaltis siautėja Pjongčange, kur vyksta žiemos olimpinės žaidynės.
„Scanpix“ nuotr./Stiprus vėjas ir šaltis siautėja Pjongčange, kur vyksta žiemos olimpinės žaidynės.

„Skamba žiauriai, bet, kai tai darau, pajaučiu rungtynių nuotaiką. Galvoju tik apie rungtynes, kai valausi dantis“, – Danijos kerlingo žaidėja Mathilde Halse apie įprotį valytis dantis prieš pat kiekvieną mačą.

„Šįryt sporto salė ryte buvo uždaryta dėl keistos priežasties. Ant A4 formato lapo buvo įdomus užrašas, skelbęs, kad salė dirbs nuo 6.30 iki 22.30, nes kažkas pasisavino stacionarų dviratį. Tai buvo tikrai juokinga. Teko mankštintis koridoriuje“, – Lietuvos kalnų slidininkė Ieva Januškevičiūtė nustebo, prieš varžybas užsukusi į olimpinio kaimelio sporto salę.

„Vakar, po vyrų pralaimėjimo du mūsų treneriai sakė: „Dieve, koks siaubingas būdas baigti rungtynes“. Mano atsakymas jiems buvo: nebent esi kitoje pusėje“, – JAV moterų ledo ritulio rinktinės treneris Brettas Strotas po baudiniais laimėto finalo 3:2 prieš Kanados komandą.

„Žaibas. Labai džiaugiuosi už Tomą. Jei atvirai, nelabai tikėjau, kad Tomas gali iššauti šiandien, bet Tomas moka nustebinti“, – T.Kaukėno užimta vieta nustebino ir kitą Lietuvos biatlonininką Vytautą Strolią.

„Mano didžiausias košmaras olimpinėse žaidynėse. Bet aš pasakiau sau: turi čiuožti toliau. Tą mes ir padarėme“, – Prancūzijos čiuožėja Gabriella Papadakis apie pasirodymą, kai lengva suknelė atidengė daugiau nei planavo atletė.

„Scanpix“ nuotr./Gabriela Papadakis per pasirodymą ant ledo parodė daugiau nei planavo.
„Scanpix“ nuotr./Gabriela Papadakis per pasirodymą ant ledo parodė daugiau nei planavo.

„Darius Kasparaitis? Pakviestume su džiaugsmu. Gal žinote, kaip susisiekti?“ – Pjongčange veikiančių Rusijos „Sporto namų“ atstovas spaudai būtų pakvietęs į svečius Lietuvos ledo ritulininką, anksčiau atstovavusį SSRS rinktinei.

„Tikiuosi, kad laimėsime medalį, o aš įgausiu daugiau teisių namie“, – JAV ledo ritulininkas Ryanas Donato apie tai, kad pelnęs dar vieną įvartį, kuris jam būtų penktas žaidynėse, aplenktų savo tėvą Tedą, kuris 1992 m. Albervilio žaidynėse įmušė keturis įvarčius.

„Starto išvakarėse buvo konfliktas su treneriu. Įtampa jautėsi, tad žodis po žodžio priėjome tiek, kad paskui jis man siuntė psichologą. Žinote, mano charakteris nėra tobulas“, – buvusi Lietuvos slidininkė Vida Vencienė, apie prieš 30 metų iškovotą olimpinį auksą.

„Tai bus devintosios olimpinės žaidynės mūsų šeimai. Noriu dalyvauti ir tuo mėgautis. Nenoriu įtampos, žinau, kad mano šeima didžiuojasi“, – Suomijos dailiojo čiuožimo atstovė Emmi Peltenton, apie savo debiutą žaidynėse kaip trečios kartos olimpietė savo šeimoje. Jos tėvas Villie ir senelis Esa atstovavo šalį ledo ritulio varžybose.

„Šaudykloje mėgavausi kiekvienu šūviu ir buvo gera jausti, kaip užsiverčia taikiniai“, – T.Kaukėnas jautėsi gerai biatlono persekiojimo rungtyje, kurioje užėmė tryliktą vietą.

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Biatlono varžybose užfiksuota kulka.
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Biatlono varžybose užfiksuota kulka.

„Mano šeima dėl manęs paaukojo viską. Mama paliko darbą Silicio slėnyje Kalifornijoje, kai aš buvau aštuonerių, kad galėčiau važinėti į skirtingas šalies vietas treniruotis. Mano tėvas gyvena namie vienas. Esame išlaikomi vieno žmogaus“, – JAV dailiojo čiužimo atstovas Vincentas Zhou apie šeimos paramą.

„Dažniausiai atsisėdi kur šilta, nusimauni slidinėjimo batus, lauki ir kalbiesi su žmonėmis, šiandien su komandos gydytoja pasikalbėjome, paskui sprendžiau kryžiažodžius“, – Lietuvos kalnų slidininkė I.Januškevičiūtė turėjo laukti, kol teisėjai nusprendė nukelti didžiojo slalomo varžybas dėl stipraus vėjo.

Kai šoki nuo rampos ir teškiesi į vandenį, neatrodo, kad tai būtų vanduo. Sniegas žeidžia taip pat, ypač ledinis sniegas“, – Kanados kalnų slidininkas Erinas Mielzynskis, kuris taip pat yra ir elitinis vandens slidžių sportininkas, kalbėjo apie skaudžius griuvimus dviejose sporto šakose.

„Aš tuo metu nemokėjau džiaugtis ir švęsti. Jei dabar kas sugrąžintų tuos laikus ir metus“, – Lietuvos komandos delegacijos viena vadovių Vida Vencienė apie prieš 30 metų iškovotą olimpinį auksą.

JAV kalnų slidininkė Lindsey Vonn apie tai, ar šios olimpinės žaidynės jai paskutinės: „Veikiausiai, kad taip. Viskas priklauso nuo mano kelio. Man patinka slidinėti. Norėčiau varžytis amžinai. Deja, mano kūnas nėra Terminatorius. Nebegaliu atlaikyti tiek sutrenkimų, kaip anksčiau“.

„Scanpix“ nuotr./Lindsey Vonn
„Scanpix“ nuotr./Lindsey Vonn

„Šiandien mano tikslas buvo parodyti, kad merginos nėra prastesnės nei bernai“, – biatlonininkė Natalija Kočergina buvo motyvuota sėkmingų T.Kaukėno ir V.Strolios startų.

„Kiaušiniai buvo labiau nesusipratimas nei mūsų reikalavimas, kažkas pridėjo vieną nulį prie užsakymo, taip 1500 virto 15000“, – Norvegijos olimpinės delegacijos virtuvės šefas Tore Ovredo paaiškino, kodėl jiems buvo pateikta tiek daug kiaušinių.

„Kuinui gali duoti ką nori, jis niekada nebėgs kaip žirgas“, – V.Vencienė apie tai, kad dopingas prastam atletui nepadėtų laimėti medalio.

„Nėra didelio skirtumo tarp rokenrolo žvaigždės ir ledo ritulininko. Jie abu yra ant scenos ir pasirodo dėl publikos“, – britų muzikos grupės „Depeche Mode“ masažuotojas Peewe Willlmanas, kuris taip pat dirba su JAV vyrų ledo ritulio rinktine.

„Aš gerai žinau Lietuvos himną, bet kartais pamirštu kai kuriuos žodžius, kartais nežinau, kur minkščiau ar kiečiau ištarti žodžius. Tačiau kartojausi himną vakar, o dabar per varžybas dainavau: „Ir šviesa, ir tiesa“, – slidininkė Marija Kaznačenko jėgų per varžybas ieškojo kartodama Tautiškos giesmės žodžius.

Lietuva Lietuvos sportininkų rezultatai:

Biatlonas

Sportininkas Rungtis Laikas Šaudymas Vieta
Tomas Kaukėnas Vyrų sprintas 24:23.5 1 (0+1) 17
Vyrų persekiojimas 34:31.8 2 (0+0+1+1) 13
Vyrų individualiai 55:38.4 6 (0+2+1+3) 78
Bendras startas 38.58.0 5 (2+0+2+1) 30
Vytautas Strolia Vyrų sprintas 25:32.4 2 (1+1) 49
Vyrų persekiojimas 37:47.3 4 (1+0+2+1) 43
Vyrų individualiai 56:27.0 6 (0+2+1+3) 82
Diana Rasimovičiūtė Moterų sprintas 24:00.8 1 (1+0) 65
Moterų individualiai 49:53.3 5 (1+2+0+2) 75
Natalija Kočergina Moterų sprintas 25:16.2 5 (1+4) 80
Moterų individualiai 45:09.1 1 (0+0+1+0) 30
Tomas Kaukėnas,
Vytautas Strolia,
Diana Rasimovičiūtė,
Natalija Kočergina
Mišri estafetė Aplenkta ratu 19
(nebaigė)

Kalnų slidinėjimas

Sportininkas Rungtis 1 nusileidimas 2 nusileidimas Iš viso
Laikas Vieta Laikas Vieta Laikas Vieta
Andrejus Drukarovas Didysis slalomas 1:19.98 68 1:18.21 57 2:38.19 59
Slalomas 59.40 47 1:07.77 42 2:07.17 41
Ieva Januškevičiūtė Didysis slalomas 1:26.38 62 1:20.64 53 2:47.02 54
Slalomas 57.3 47 57.25 43 1:54.55 43

Slidinėjimas

Sportininkas Rungtis Laikas Vieta
Mantas Strolia Skiatlonas Aplenktas ratu (63)
1,5 km sprintas 3:31.11 64
15 km laisvu stiliumi 40:31.4 94
50 km klasikiniu stiliumi Aplenktas ratu (61)
Modestas Vaičiulis 1,5 km sprintas 3:21.10 44
15 km laisvu stiliumi 40:53.0 96
Mantas Strolia
Modestas Vaičiulis
Komandinis sprintas 17:41.73 25
Marija Kaznačenko 10 km laisvu stiliumi 30:44.2 73

Galutinė medalių rikiuotė

Vieta Šalis Auksas Sidabras Bronza Viso
1 Norvegija 14 14 11 39
2 Vokietija 14 10 7 31
3 Kanada 11 8 10 29
4 JAV 9 8 6 23
5 Nyderlandai 8 6 6 20
6 Švedija 7 6 1 14
7 Pietų Korėja 5 8 4 17
8 Šveicarija 5 6 4 15
9 Prancūzija 5 4 6 15
10 Austrija 5 3 6 14
11 Japonija 4 5 4 13
12 Italija 3 2 5 10
13 Olimpiniai atletai iš Rusijos 2 6 9 17
14 Čekija 2 2 3 7
15 Baltarusija 2 1 0 3
16 Kinija 1 6 2 9
17 Slovakija 1 2 0 3
18 Suomija 1 1 4 6
19 Didžioji Britanija 1 0 4 5
20 Lenkija 1 0 1 2
21 Vengrija 1 0 0 1
Ukraina 1 0 0 1
23 Australija 0 2 1 3
24 Slovėnija 0 1 1 2
25 Belgija 0 1 0 1
26 Ispanija 0 0 2 2
Naujoji Zelandija 0 0 2 2
28 Kazachstanas 0 0 1 1
Latvija 0 0 1 1
Lichtenšteinas 0 0 1 1
Viso 103 102 102 307

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius