-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl noroviruso Pjongčange – kitokios šakutės, dėl triukšmo – kiti kambariokai

Aštuoni iš devynių Lietuvos sportininkų rengiasi žiemos olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijai penktadienį 35 tūkst. vietų Pjongčango stadione.
Pjongčangas pasirengęs žiemos olimpinių žaidynių atidarymui.
Pjongčangas pasirengęs žiemos olimpinių žaidynių atidarymui. / Vytauto Dranginio/LTOK nuotr.

Norovirusas įpūtė lengvo chaoso į olimpinį kaimelį Pjongčange, kur gyvena ir visi devyni žiemos olimpinėse žaidynėse startuosiantys Lietuvos sportininkai.

Infekcinių viduriavimų priežastimi tampantis virusas jau prisilietė prie 128 žmonių, dirbančių žaidynėse Pietų Korėjoje, bet tarp jų nėra atletų.

„Per kiekvienas žaidynes vis būna kažkokių panašių nesklandumų, bet chaoso nėra, – sakė viena iš Lietuvos delegacijos vadovių Vida Vencienė. – Tiesiog per šimtą darbuotojų, kurie čia buvo, buvo izoliuoti ir daugiau čia neatvažiuos.“

„Scanpix“ nuotr./Pjongčangas pasirengęs žiemos olimpinių žaidynių atidarymui.
„Scanpix“ nuotr./Pjongčangas pasirengęs žiemos olimpinių žaidynių atidarymui.

Lietuvos atletai Pjongčange irgi visi sveiki, tik kalnų slidininkas Andrejus Drukarovas bando nusimesti kelionės į Pietų Korėjos metu pasigautą slogą ir gerklės kutulį.

Noroviruso bėdas atskleidžia tik olimpiniame kaimelyje visur iškabinti priminimai apie tai, jog reikia plauti rankas specialiu skysčiu, taip pat valgykloje pakeisti įrankiai.

Anksčiau buvusios metalinės šakutės dingo, jas pakeitė plastikinės – taip siekiama dar labiau sumažinti viruso plitimo galimybes.

„Scanpix“ nuotr./Pjongčangas pasirengęs žiemos olimpinių žaidynių atidarymui.
„Scanpix“ nuotr./Pjongčangas pasirengęs žiemos olimpinių žaidynių atidarymui.

Nepaisant šalčio, veržiasi žygiuoti atidarymo ceremonijoje

Dar prieš kelias dienas Pjongčangą kaustė 20 laipsnių šaltis, tačiau žaidynių atidarymo rytą vaiski saulė pro debesis jau įkaitino orą iki vieno laipsnio šilumos.

Net keista, kad šiemet tiek daug norinčių eiti.

Nors kalbėta apie galimai vieną šalčiausių žaidynių atidarymo ceremonijų, o gal net šalčio rekordą (jis priklauso Lilehameriui, kuriame buvo minus 11 per žaidynes Norvegijoje 1994 m.).

Pastarosiose žiemos žaidynėse Turine, Vankuveryje ir Sočyje buvo šilčiau, bet ir šaltis Pjongčange negąsdina sportininkų.

„Net keista, kad šiemet tiek daug norinčių eiti“, – stebėjosi V.Vencienė.

Ji ne kartą yra girdėjusi priekaištų po ankstesnių žiemos olimpinių žaidynių atidarymo eisenų, kad Lietuvos komanda stadione atrodo viena vyriausių.

„Būdavo laikai, kai Lietuvoje juokdavosi, kad per atidarymo ceremonijas eina vien funkcionieriai, o sportininkų neleidžia. Tačiau atletai tikrai nenorėdavo eiti, – sakė V.Vencienė, kuri būdama slidininke nedalyvaudavo žaidynių atidaryme, tik baigus karjerą eidavo kaip viena misijos vadovių.

Alfredo Pliadžio nuotr./Slidininkė Vida Vencienė ne kartą yra dalyvavusi žaidynių atidarymo šventėje.
Alfredo Pliadžio nuotr./Slidininkė Vida Vencienė ne kartą yra dalyvavusi žaidynių atidarymo šventėje.

Šįkart neis vienintelė Diana Rasimovičiūtė. Penktą kartą olimpinėse žaidynėse dalyvaujanti biatlonininkė nusprendė nesiblaškyti prieš sprinto startą šeštadienį vakare, tuo tarpu kita šios rungties dalyvė Natalija Kočergina eisenoje dalyvaus.

Iš viso biatlonininko Tomo Kaukėno vedamą Lietuvos delegaciją stadione per atidarymo šventę sudarys 15 žmonių. Aplink sportininkus esančio personalo yra kiek daugiau, tad jų vietas lems loterija, o kai kurie, kaip V.Vencienė, užleido vietą kitiems savanoriškai.

Dėl šalčio vakare stadione nerimo bangų niekas nekelia, nes organizatoriai žada rasti būdų apšildyti sėdynes, įrengti specialius nuo vėjo saugojančius maišus.

„O po žygiavimo visi norintys išvažiuoti sportininkai iškart galės išvykti. Be to, nuostabi apranga ir šilti batai. Jie tikrai nesušals, dėl to tai ramu“, – sakė V.Vencienė.

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Pjongčangas pasirengęs žiemos olimpinių žaidynių atidarymui.
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Pjongčangas pasirengęs žiemos olimpinių žaidynių atidarymui.

Slidininkai išsiskyrė su biatlonininkais

V.Vencienė buvo viena iniciatorių permainų olimpiniame kaimelyje, kuriame susikeitė kambariokai.

Iš pradžių slidininkai vyrai buvo apgyvendinti su biatlonininkais vyrais bendruose apartamentuose, tačiau netrukus paaiškėjo, kad jų dienotvarkė pernelyg skirtinga.

Slidininkai pratę keltis anksčiau, o biatlonininkai derinasi prie vėlyvesnių startų laikų, tad eina vėliau miegoti naktį bei yra pasirinkę kitą pietų miego laiką.

„Sportininkai nesiskundė, bet pajutau, kad vakare kas nors garsiau kalba ir tai gali trukdyti, – sakė V.Vencienė, pasiūliusi permainas. – Jau dvi dienos yra gerai.“

Dabar biatlono rinktinės ketvertas – T.Kaukėnas, Vytautas Strolia, D.Rasimovičiūtė ir N.Kočergina gyvena vienose dideliuose apartamentuose, kuriuos sudaro keli kambariai, tarp jų ir gydymo bei masažo procedūrų.

Slidininkai Mantas Strolia ir Modestas Vaičiulis liko vienviečiuose kambariuose, vienas gyvena ir kalnų slidininkas A.Drukarovas.

Viename bute apsistojo kalnų slidininkė Ieva Januškevičiūtė ir slidininkė Marija Kaznačenko.

Sportininkų pasirengimo žaidynėms ritmą kartais sujaukia nenumatytos problemos. Pavyzdžiui, penktadienio rytą delegacijos vadovas Einius Petkus skubėjo derinti transporto klausimų, nes žaidynių atidarymo dieną keli keliai užsidarė, jau iki tol strigusi olimpiečių transportavimo sistema vis dar neveikė tobulai.

Bet buvo ir gerų naujienų – iš žaidynių rėmėjų atletai dovanų gavo naujus „Samsung“ telefonus. „Žinote, kokie jauniems žmonėms jie įdomūs laisvalaikiu – sunku paleisti iš rankų“, – sakė V.Vencienė.

„Scanpix“ nuotr./Pjongčangas pasirengęs žiemos olimpinių žaidynių atidarymui.
„Scanpix“ nuotr./Pjongčangas pasirengęs žiemos olimpinių žaidynių atidarymui.
VIDEO: 2018 m. Žiemos olimpinės žaidynės: beveik 3000 sportininkų iš 92 valstybių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius