-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos akmenslydžio federacijos vadovas: dopingo skandalas – provokacija

Rusijos akmenslydžio federacijos vadovas pirmadienį pareiškė, kad kaltinimai dėl antidopingo taisyklių pažeidimo olimpinį medalį iškovojusiam rusų sportininkui yra „provokacija“ ir „diversija“.
Aleksandras Krušelnickis
Aleksandras Krušelnickis / „Scanpix“ nuotr.

Rusas akmenslydininkas Aleksandras Krušelnickis ir jo žmona Anastasija Bryzgalova iškovojo olimpinę bronzą akmenslydžio mišrių porų varžybose.

Tačiau šio sportininko dopingo testas parodė, kad jis galbūt vartojo preparatą meldoniumą, padidinantį ištvermę ir padedantį atgauti jėgas.

„Esu tikras, kad tai – provokacija, diversija“, – Rusijos kanalui „360TV“ sakė šalies akmenslydžio federacijos vadovas Dmitrijus Sviščevas.

„Per savo karjerą nuo 2015-ųjų jis davė 11 mėginių tyrimui ir visų jų (rezultatai) buvo neigiami. Tik įsivaizduokite, kas turėjo įvykti to vyro galvoje, kad prieš olimpiadą jis išgertų draudžiamą piliulę?“ – svarstė jis.

D.Sviščevo teigimu, preliminarūs mėginio tyrimo rezultatai atskleidė, kad to preparato buvo pavartota tik vieną kartą.

Jis pridūrė, kad akmenslydyje svarbiausi yra įgūdžiai, o ne jėga, todėl šiuo sportu užsiimantiems asmenims nėra tikslo vartoti dopingą.

Rusijos akmenslydžio federacijos vadovas taip pat paneigė gandus, kad A.Krušelnickis prarado savo akreditaciją ir išvyko iš olimpinio kaimelio.

„Šįryt kalbėjausi su savo vaikinais. Nė vienas jų olimpinio kaimelio nepaliko“, – pridūrė D.Sviščevas.

„Mūsų laukia daug darbo“, – sakė jis.

Kremliaus atstovas atsisakė pakomentuoti šią situaciją ir paragino žiniasklaidą palaukti galutinių tyrimų rezultatų.

„Neturėtume to komentuoti, – sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas. – Raginame visus palaukti oficialių pranešimų.“

„Palaukime mėginio B (tyrimo rezultatų), palaukime tyrimo, kuris neišvengiamai turėtų įvykti šioje situacijoje“, – sakė jis.

„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Krušelnickis ir Anastasija Bryzgalova
„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Krušelnickis ir Anastasija Bryzgalova

Kiek anksčiau pirmadienį Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) atstovas pareiškė, kad jei pasitvirtins įtarimai dopingo vartojimu, kilę dėl Pjongčango žiemos olimpinėse žaidynėse dalyvaujančio Rusijos akmenslydininko, jo pareigūnai bus „labai nusivylę“.

Naujas dopingo skandalas turėtų būti itin nemalonus Rusijai, kuriai buvo uždrausta dalyvauti Pjongčango žiemos olimpiadoje dėl valstybės remtos dopingo programos. Visgi 168 rusų sportininkams, ant kurių nekrenta dopingo šešėlis, buvo leista dalyvauti žaidynėse kaip neutraliems olimpiniams atletams iš Rusijos.

Jei dopingo vartojimo faktas bus patvirtintas, byla bus perduota Sporto arbitražo teismui (CAS), nagrinėjančiam dopingo klausimus olimpinėse žaidynėse ir turinčiam savo ad hoc padalinį Pjongčange.

Atvejį taip pat įvertins komisija, jau ateinančią savaitę svarstysianti, ar nutraukti Rusijos diskvalifikaciją.

IOC gruodį suspendavo Rusiją, kai virtinė nepriklausomų tyrimų atskleidė, jog šalyje valstybės lygiu buvo vykdoma sportininkų dopingo programa. Faktai apie šią programą į viešumą iškilo prieš 2016-ųjų vasaros olimpiadą Rio de Žaneire.

Tyrėjai nustatė, kad ši dopingo programa buvo vykdoma kelerius metus, o kulminaciją pasiekė per 2014-ųjų žiemos olimpines žaidynes Sočyje, kur Rusija užėmė pirmą vietą pagal iškovotų medalių skaičių.

Pjongčango žaidynėse besivaržantys Rusijos atletai yra griežtai įsipareigoję gerbti jų dalyvavimo olimpiadoje gairių „raidę bei dvasią“, įskaitant antidopingo taisyklių laikymąsi.

Meldoniumas į Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) draudžiamų preparatų sąrašą buvo įtrauktas 2016 metais. Tais pat metais Rusijos tenisininkei Marijai Šarapovai, buvusiai pirmajai pasaulio raketei, dėl šio preparato vartojimo buvo skirta 15 mėnesių diskvalifikacija.

VIDEO: Rusijos kerlingo žaidėjo dopingo testas – teigiamas: kam skirtas meldoniumas?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius